Lauantaina 3.2. vietetään kansallista masennuksen vastaista päivää. Meistä jokainen kokee masentuneisuutta elämän pettymysten, menetysten ja vastoinkäymisten äärellä. Masennuksesta on kuitenkin kyse silloin, kun masentunut mieliala ei ota laantuakseen ja sen rinnalla ilmenee myös muita masennuksen oireita. Oireille on määritelty lääketieteellisessä tautiluokituksessa kriteerit, joiden mukaan masennus diagnosoidaan.
Masennuksen oireet voivat alentaa työkykyä merkittävästi. Masentunut voi esimerkiksi kokea puutteellista aloitekykyä, keskittymis- ja päätöksentekovaikeuksia, heikentynyttä itseluottamusta ja motivaation vähenemistä. Työpaikoilla voidaan kuitenkin ehkäistä masennuksen syntymistä ja tukea masennuksesta toipuvaa monella tapaa. Tärkein tekijä masennuksen ja sen aiheuttaman työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyssä on haitallisen työstressin välttäminen.
On olemassa keinoja, joita jokaisen on mahdollista hyödyntää kuormituksen ja haitallisen työstressin vähentämiseksi:
• Sovita työmäärä ja työtahti itsellesi sopiviksi. Liiallinen työmäärä ja ainainen kiire lisäävät stressiä, työuupumusta ja virheiden määrää, mutta myös liian vähäinen työmäärä voi olla monesti kuormittava tekijä.
• Työyhteisön kannattaa huolehtia yhteisistä pelisäännöistä ja siitä, että työmäärä jakautuu tasaisesti työntekijöiden välillä. Koko työyhteisön on syytä kiinnittää huomiota työyhteisötaitoihin , sillä ne vaikuttavat merkittävästi työkykyyn ja työssä jaksamiseen.
• Opettele asettamaan työtehtävät tärkeysjärjestykseen. Tärkeysjärjestyksen voi suunnitella yhdessä esimiehen kanssa. Työtehtävistä kannattaa luoda muistilista ja keskittyä yhteen tehtävään kerrallaan, jolloin pitkät listat tehtävistä asioista eivät kuormita muistikapasiteettiasi. Etenkin tietotyössä huomiota kannattaa kiinnittää kognitiiviseen ergonomiaan, jotta tiedonkäsittelyn kapasiteettia ei kulu tarpeettomien kuormitustekijöiden kanssa painimiseen. Vinkkejä kognitiiviseen ergonomiaan voit käydä lukemassa blogipostauksestamme.
• Huolehdi riittävistä tauoista. Etenkin kiirehuippuina moni meistä ajattelee saavansa enemmän aikaa jättämällä tauon väliin, mutta ilman taukoja työkuormitus kuitenkin kasaantuu helposti. Jaksamisen kannalta tehokkainta onkin pitää kiinni tauoista ja palata töiden ääreen uusin voimin. Lisää tietoa taukojen tärkeydestä ja vinkkejä hyvään taukoon voit käydä lukemassa tästä blogikirjoituksesta.
• Huolehdi työstä palautumisesta. Aivot tarvitsevat oman lepohetkensä. Työpäivän jälkeen kannattaakin varata aikaa riittävälle palautumiselle levon ja virkistyksen merkeissä. Tee vapaa-ajalla sinulle mielekkäitä asioita ja kiinnitä huomiota riittävään unensaantiin. Vinkkejä parempaan uneen kannattaa käydä lukemassa tästä blogikirjoituksesta, johon on linkitetty Finlan työterveyspsykologien laatima uniopas. Vinkkejä laadukkaaseen työstä palautumiseen voit käydä lukemassa täältä.
Myös työterveyspsykologi voi tukea työyhteisön hyvinvointia auttamalla monella tapaa työn kuormituksen vähentämisessä ja työkykyongelmien kanssa. Tiivis yhteistyö työterveyshuollon kanssa vie muutenkin pitkälle: palveluihimme kuuluvat sekä laajat ennaltaehkäisevät työterveyspalvelut että kokonaisvaltaiset sairaanhoitopalvelut, jotka yhdessä edistävät henkilöstösi hyvinvointia.
Lähteenä käytetty: https://www.ttl.fi/tyontekija/tyostressi-ja-uupumus/masennus-ja-tyo/