Ajattelitko saada töissä enemmän aikaiseksi ja jätit tauon väliin? Entä menikö lounashetki jutellessa työkavereiden kanssa työasioita? Koska työ on usein rajatonta, tulisi työntekijän itse osata asettaa rajat työnteolle. Etenkin kiirehuippuina työntekijä saattaa jättää taukoja väliin siinä toivossa, että saisi siten enemmän aikaiseksi. Keho ja mieli kuitenkin tarvitsevat taukoja. Ilman niitä työntekijä ei ole tehokas ja työkuormitus kasautuu. Tehokkainta on rentoutua hetkisen ja aloittaa sitten työt uusin voimin.
Mikäli elpymiseen tarkoitetut tauot menevät työasioista puhuessa, voi työkavereiden kanssa tarpeen tullen sopia, ettei taukotilassa puhuta työasioita. Vaikka monen näkee nykypäivänä istuvan tauollakin puhelinta selaillen tai hakien kahvikupin tietokoneen viereen, ei netissä surffailukaan tutkimusten mukaan edistä palautumista.
Millainen sitten on hyvä tauko?
Mikäli mahdollista, työpisteeltä kannattaa poistua. Kävely puistossa tai lounas ulkona hyvässä seurassa toimivat hyvin työstä irrottavina ja rentouttavina toimina. Joskus kannattaa kokeilla jotain normaalista poikkeavaa, oli se sitten taukojumppa, lehtien lukemista tai meditaatioharjoitus. Joillain työpaikoilla on lepopisteitä, eikä lyhyet torkut ole välttämättä huono idea, sillä jo reilun kymmenen minuutin päiväunien tiedetään kohottavan vireystilaa. Toisaalta joskus tauon voi käyttää esimerkiksi kirjoittamalla huolia ylös siihen tarkoitukseen varattuun vihkoon.
Pääasia, että kuuntelet taukojen suhteen itseäsi ja pidät itsesi kannalta mieluisan tauon. Esimerkiksi koko työpäivän tietokoneella työskennellyt henkilö saattaa mielellään mennä juttelemaan tauolla työkavereiden kanssa kahvihuoneeseen, kun taas jatkuvasti asiakkaita vastaanottava työntekijä saattaa toisinaan haluta olla omassa rauhassa.
Ideaali tilanne olisi, että tauon voisi pitää luontaisena hetkenä silloin, kun tuntee tarvetta pitää taukoa. Tärkeää on myös huolehtia työpäivän mittaan riittävän energian saamisesta aterioiden ja välipalojen muodossa.
Mikrotauot
Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta lähteä puistoon kävelemään keskellä työvuoroa, onko sinulla mahdollisuus pysähtyä hetkeksi tuijottamaan luontonäkymää ikkunasta? Jos sekään ei onnistu, voisiko työtilaa elävöittää luontoelementeillä, viherkasveilla tai luontokuvilla. Luontonäkymä itsessäänkin saattaa hektisen työpäivän keskellä rauhoittaa mieltä, alentaa sykettä ja verenpainetta.
Mikrotauot ovat muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin kestäviä taukoja, joita voi pitää työn lomassa. Oleellista on antaa ajatusten irrota työstä. Monesti siirtymät työssä, kuten kopiokoneella käyminen, luovat työntekijälle luontaisen tauon. Mikäli mikrotaukoja ei tule luontaisesti, voi pienen tauon tehdä tietoisesti, esimerkiksi nousemalla hetkeksi tuolista ylös ja pyörittelemällä hartioita.
Syvähengitys eli mahdollisimman hitaasti syvään hengittäminen on myös tehokas tapa laskea kehosta kierroksia. Silloin voi keskittyä joko tietoisesti johonkin, esimerkiksi hengittämiseen tai sitten voi antaa ajatusten tulla ja mennä. Tämä aktivoi parasympaattista hermostoa valmistaen kehoa ja mieltä lepoon.
Marjo Pennonen
Työterveyspsykologi