Lääkkeettömän unenhuollon menetelmät avuksi uniongelmissa
Voidaksemme nukkua, tarvitsemme riittävästi unipainetta, eli yksinkertaisesti tarpeeksi pitkään hereillä oloa. Lisäksi nukkuminen pitäisi pystyä ajoittamaan oikeaan aikaan vuorokaudesta ja meidän tulisi myös osata rentoutua. Tämä kaikki ei ole itsestään selvää esimerkiksi vuorotyötä tekeville, mutta lisähaasteensa tuo myös tämän päivän 24/7 yhteiskunta.
Lääkkeettömän unenhuollon menetelmät ovat Käypä hoito -suosituksen mukaisia ensisijaisia menetelmiä unettomuusoireiden hoidossa, koska niillä vaikutetaan unettomuutta ylläpitäviin tekijöihin.
Finla Työterveydessä toteutetaan lääkkeettömän unenhuollon ohjausta sekä ryhmämuotoisesti että yksilövastaanotoilla. Vuosien aikana on käytännössä todettu sama asia, joka tutkimuksissakin on tullut esille; suurin osa asiakkaista saa merkittävää apua menetelmästä. Se on kustannustehokas tapa vähentää unettomuusoireista johtuvia sairauspoissaoloja ja parantaa työntekijöiden elämänlaatua pysyvästi.
Finlan uniryhmät ovat pienryhmiä, maksimissaan kahdeksan hengen ryhmiä, joissa tavoitteena on vähentää osallistujien kokemia unettomuusoireita ja auttaa heitä löytämään keinoja unenlaatunsa parantamiseen. Pienryhmissä osallistujat saavat uni-informaation ja ohjeiden lisäksi vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta. Tilanteen mukaan ryhmät toteutetaan tällä hetkellä tarvittaessa etänä.
Finlan asiakkaat voivat hakeutua myös unihoitajan yksilövastaanotolle varaamalla itse suoraan ajan tai oman hoitajan tai lääkärin kautta. Vastaanotolla käydään läpi asiakkaan uneen vaikuttavia asioita ja keinoja vähentää tai poistaa unettomuusoireita.
Yritykset voivat olla yhteydessä unihoitajaan, mikäli haluavat keskustella mahdollisuudesta toteuttaa uniryhmä henkilökunnalle. Päivätyötä ja vuorotyötä tekeville asiakkaille järjestetään erilliset ryhmät, jotta tapaamisissa voidaan keskittyä erilaisten työaikojen erityispiirteisiin.
Kysy lisää vastuutiimiltäsi!
Sinua voisi kiinnostaa aiheeseen liittyvät blogikirjoituksemme:
Erikoisosaamisena unihoitajan koulutus – Esittelyssä työterveyshoitaja Johanna Seppälä
Tilapäinen unettomuus koskettaa noin kolmasosaa työikäisistä