Työterveyshuolto on aina yhteistyötä, jossa on mukana kolme tahoa: työnantaja, työntekijät ja työterveyshuolto. Yhteisenä tavoitteena on edistää sekä työpaikan terveellisyyttä ja turvallisuutta, että tukea työntekijöiden terveyttä ja työkykyä.
Mitä työterveysyhteistyö sitten käytännössä tarkoittaa?
Tätä kysymystä pohtivat alla Millog Oy:n henkilöstöasiantuntija Heli Kulonen ja Finlan työterveyshoitaja Nora Nyberg, joka toimii Millogin koordinoivana vastuuhoitajana.
Työterveysyhteistyö on parhaimmillaan kumppanuutta, jonka perustana ovat yhteisesti sovitut tavoitteet ja toimintatavat. Yhteisesti sovitut roolit ovat selkeitä molemmille osapuolille, eli kaikki tietävät kuka tekee mitäkin ja kuka on vastuussa mistäkin asiasta. Molemmat luottavat toistensa ammattitaitoon ja osaavat myös hyödyntää sitä.
Millogilla pidetään tärkeänä sitä, että työnantaja tietää oman velvollisuutensa yhteistyössä, sillä työhyvinvointi on hyvin pitkälti työpaikan arkea. Työterveyshuolto voi esimerkiksi auttaa luomaan ja kouluttamaan varhaisen välittämisen toimintamallia, mutta käytännön vastuu on esimiehillä ja työkavereilla, jotka ovat lähellä arjessa.
Millogin tapauksessa hyvää yhteistyötä on edesauttanut se, että työterveyshuolto on päässyt tutustumaan eri toimipaikkoihin ja toimintoihin erilaisten koulutusten ja tilaisuuksien myötä. Tämä tuo laaja-alaisempaa näkökulmaa ja auttaa kokonaisuuden ymmärtämisessä, samalla myös tutustuu ihmisiin henkilökohtaisesti.
Avoin vuorovaikutus ja aktiivinen, säännöllinen yhteydenpito ovat olleet sekä Helin että Noran mielestä avainasioita. Matala kynnys kysyä ja ottaa yhteyttä, tiedon jakaminen, joustavuus, tuttuus ja turvallisuus sekä nopeat vastaukset ovat asioita, joita Heli arvostaa yhteistyössä Finlan kanssa. Tärkeää on myös se, että työterveyshuolto kehittyy ja kehittää toimintaa jatkuvasti yhdessä asiakkaiden kanssa.
Työterveyshuollolla on aina kaksi asiakasta, sekä yksilö että yritys. Hyvässä yhteistyössä ei voi vain keskittyä työterveyshuollon ja yrityksen väliseen toimintaan; yksilötyöllä on merkitystä! Jos työntekijät eivät ole tyytyväisiä työterveyshuoltoon ei hyvälläkään yritysyhteistyöllä ole merkitystä. Kaikilla kolmella osapuolella, työterveyshuollolla, työnantajalla ja työntekijällä itsellään, on yhteinen tavoite: hyvä työkyky ja yksilön hyvinvointi.
- Milloglaisia on noin 1060 henkeä, 26:lla toimipaikalla
- Työterveyshuollon koordinointivastuu Finla Työterveydessä vuodesta 2009
- Valtakunnallinen työterveyshuollon puitetoimintasuunnitelma toiminnan perustana
- Millogissa pidetään tärkeänä varhaisen välittämisen ja työkyvyn tuen toimia esimiestyön arjessa
- Yrityksessä henkilöstöhallinnossa on yksi henkilöstöasiantuntija, jolla vastuu työkykyasioista