Paluu ”sorvin ääreen” – uuteen työn iloon!

Kesän lomat alkavat olla ohi. Onneksi me kesän hellettä kaivanneet saimme vielä viime hetkillä maistaa kesää, lämpöä ja kevyttä vaatetusta. Valmistaudumme syksyyn.
Työhön paluu voi antaa uusia näkökulmia omaan työhön. Jos haluat arvioida omia työkäytäntöjäsi ja työjärjestelyjä, siihen on hyvä mahdollisuus juuri nyt, kun olet ollut hetken poissa. Ensimmäiset työpäivät voivat väsyttää, kun mieli ja keho palaa taas työrytmiin. Muistathan, että voit jatkaa kesää iltaisin, työn jälkeen. Käytä vapaa-aikaasi luonnossa ja nauti kesän antimista! Vaikka kesäloma loppui, 40 tuntia lukuun ottamatta joka viikon tunnit ovat käytössäsi!

Mieti, miltä työ keväällä maistui. Mitä olisit halunnut muuttaa? Onko se nyt, lomasta voimaantuneena mahdollista?

Muutamia kysymyksiä ja vinkkejä työhön paluuseen:

  • Ottaako työ päähän? Suuntaa mielesi onnistumisiin. Pyri kääntämään negatiiviset ajatuksesi rakentavampiin, positiivisempiin. Missä koit ja voisit kokea onnistumisia? Miten voisit jalostaa hyviä puoliasi nyt, kun syksy alkaa? Osaatko ottaa oikeista asioista kopin – osaatko sanoa tarvittaessa ”ei”? Kaikkia ei ole tarkoituskaan miellyttää; voit olla ystävällisestikin jämäkkä. Aito keskustelu myös esimiehen kanssa kannattaa.
  • Painavatko tekemättömät kotityöt mieltäsi? Mieti, voisitko ulkoistaa joitakin kotitöitä. Siivousta, pesulapalvelua, lastenhoitoa, korjausta tai remontointia? Ellet koe rentoutuvasi kotitöissä, kuka voisi tehdä niitä puolestasi?
  • Rasittaako ainainen ajanpuute? Suunnittele ajankäyttöäsi ja mieti, mihin aika kuluu – ja mihin pitäisi? Mitä työaikaasi oikeasti mahtuu? Kokeile sähköpostin lukemista vain kerran päivässä, mieti sosiaalista mediaa – ja miten kauan sille annat aikaa? Mieti, voisitko delegoida joitakin töitä – muutkin osaavat tehdä. Vastuullisuus ei aina tarkoita itse tekemistä, vaan järkevää delegointia. Luota itsesi lisäksi muihin! Auttaisiko sekin, että pikkuhommat hoitaisi pois nopeasti ja isommat hommat voisi ajoittaa? ”Things to do today” -listauskin voisi auttaa!
  • Millainen työverkostosi on? ”Tsemppariverkoston” rakentaminen ja ylläpito tukee työssä jaksamista. Verkostoissa tietoa saa helpommin, huomaa, että muillakin on samantyyppisiä ratkaistavia asioita ja ongelmia. Miksi et hyödyntäisi kollegoja, osaajia, kannustajia? Kuka voisi tietää tästä? Kuka voisi auttaa? Verkostosta saat myös uutta tietoa – ihan muun ohessa!
  • Onko osaamiseen jäänyt aukkoja? Suunnittele syksyn ja talven ajalle tarvittaessa koulutusta tai pyydä työnkiertomahdollisuutta. Onko työpaikallasi käytössä varjostusmahdollisuus? Työn varjostaminen on vertaiskehittämistä, jossa työntekijä seuraa toisen työtä. Varjostaja voi löytää uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja työhönsä. Varjostettu voi keskusteluissa nähdä ja jäsentää omaa työtään uusin silmin. Mentorointi voi olla antoisaa sekin – osaamisen jakamista.

 

Työ on aina työtä – mutta jos omaa työtä voi kehittää paremmaksi, syntyy win-win –tilanne: kun työntekijä voi hyvin, työpaikkakin voi paremmin!

Leila Rautjärvi
Kehittämisasiantuntija, työterveyshoitaja
Finla Työterveys
Leila laiturilla 1_IMG_4606