Finlan blogissa esitellään aina silloin tällöin henkilökuntaamme. Tällä kertaa haastateltavaksi pääsi työterveyslääkäri Selina Selin.
Selina, olet Finlan pitkäaikaisimpia työterveyslääkäreitä. Kauanko olet ollut meillä töissä?
Tulin työterveyshuollon erikoislääkäriksi aikoinaan Tampereen Työterveys ry:n palvelukseen vuonna 1998. Vuosimäärä hätkähdyttää itseänikin, mutta se kertoo siitä, että TTRY:ssä ja sittemmin Finlassa on ollut tarjolla vaihtelevaa työtä ja monipuolisia haasteita.
Pääasiassa olen toiminut Finlaysonin työterveysasemalla. Alkuun olin Kangasalla ja välillä hetken Nokiallakin. Nyt piipahtelen myös Sarankulmassa. Kollegoita lomittamassa ja työsuojeluvaltuutetun ominaisuudessa on tullut kierretyksi lähes kaikissa toimipisteissämme vuosien mittaan. Satunnaisia ”syrjähyppyjä” olen harrastanut: vuosina 2002-2003 olin yliopistolla opettamassa ja vuosina 2016-2017 itse opintovapaalla. Lisäksi tein sivutoimisesti Työterveyslääkäri-lehden päätoimittajan töitä 2009-2014.
Mikä sinut on pitänyt Finlassa?
Yli 20 vuoteen Finlassa mahtuu monenlaista kiehtovaa. Olen saanut hoitaa hyvien tiimien kanssa monenlaisia työpaikkoja valimoista ja tehtaista teatteriin, pankkimaailmaan, hoitoalaan ja insinööritoimistoihin. Työterveyslääkärin työn ohessa olen toiminut kollegojen työnohjaajana, erikoistuvien lääkärien kouluttajana sekä luottamusvaltuutettuna ja työsuojeluvaltuutettuna. On ollut ilo olla hyvän työyhteisön jäsen ja tehdä työtä taitavien ammattilaisten tiimeissä.
Opiskelin työnohjaajaksi 2000-luvun alussa. Lisäperspektiivi tuntui luontevalta, koska työterveyslääkäri pureutuu jo normaalityössäänkin työyhteisöjen tunneilmastoon ja erilaisiin työn tekemisen tapoihin. Työnohjaajana pääsen vielä enemmän mukaan kehittämään asiakkaidemme työhyvinvointia, sekä yksilöiden että ryhmien kanssa. Sekin on tuonut lisämotivaatiota ja näkökulmaa arkeen.
Finla on aina ollut varsin koulutusmyönteinen työnantaja, mitä arvostan kovasti. Opiskelu on ollut minulle myös vapaa-ajan harrastus. Henkisen kasvun ja hyvinvoinnin tukeminen ovat kiinnostaneet potilastyössäkin, ei vain yhteisöjen tasolla. Niinpä olen opiskellut mm. NLP:tä, kognitiivista psykoterapiaa ja psykofyysistä psykoterapiaa. Joogaohjaajan koulutustakin olen voinut hyödyntää niin tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuin henkisten kuormitusoireidenkin hoidossa.
Työterveyshuolto taitaa olla lähellä sydäntäsi – miten sinusta tuli työterveyslääkäri?
Työterveyshuollon olen kokenut monin tavoin antoisaksi ja monipuoliseksi työkentäksi. Kiertelin aikani sairaalassa monilla erikoisaloilla, kunnes kollegani värväsi minut hiekkalaatikolta kokeilemaan työterveyshuoltoa toisen äitiyslomani jälkeen. Päädyin siten Seinäjoen Työterveyskeskus Oy:lle töihin ja saman tien mukaan hallitustyöskentelyyn ja toimitusjohtajaksikin tiukkoina 1990-luvun lamavuosina. Se oli aikamoista työelämän korkeakoulua, ja ala vei mukanaan.
Työterveyshuollossa työskennellessä ollaan tiiviisti työelämän ja yhteiskunnan arjen pulssilla. Pitkissä hoitosuhteissa ja yhteistyösuhteissa tullaan tutuiksi. Luottamuksen rakentuessa niin yksilöasiakkaisiin kuin yritykseenkin asioiden hoito sujuu notkeasti. On ollut etuoikeus päästä seuraamaan työelämän muutoksia aitiopaikalta ja aistimaan yhteiskunnallisten muutosten hiljaisia signaaleja. Työterveyslääkärin työ on kovin monitasoista ja toimimista eri rooleissa, mikä on kiehtovaa ja haastavaa.
Kerroit olleesi opintovapaalla, mitä opiskelit?
Idea metallisartesaanikoulutuksesta syntyi puolivahingossa elämäntilanteen myötä, ja päädyin miesystäväni kanssa Mikkeliin vuodeksi opiskelemaan 2016–2017. Aikuisopiskelu ja itsensä haastaminen tuntui innostavalta. Aiemmin olin vain katsellut työpaikoilla, miten muut hitsasivat, sorvasivat tai valoivat – nyt pääsin itsekin kokeilemaan, mistä on kyse.
Sain kunnian suunnitella Finla-aiheisen korun sekä yhtenä näyttötyönä kollegalleni väitösjuhlakorut. Ohessa kuva Finla-korun prototyypistä. Korussa Finlan aallot/elämän aallot koristavat toisiinsa liittyvien ympyröiden pintaa. Ympyröihin inspiroivat lukuisat työterveyshuollossa kuuntelemani ja pitämäni luennot Power Point -esityksineen: eri tahojen yhteistyötä kuvataan usein toisiaan leikkaavin ympyröin. Yhteistyön ympyrät ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeitä ovat hyvän elämän kannalta myös ”omat ympyrät”. Jos haluat, voit vielä nähdä kokonaisuudessa eteenpäin osoittavan nuolen, jonka muodostavat sujuvasti yhdessä pyörivät pyörät.
Koen, että monipuolinen kokemus ja kouluttautuminen lisää ymmärrystä ja keinoja ratkaista asioita työterveyslääkärin työssä – yhdessä osaavien työkavereiden kanssa.