Haastattelimme Annika Jokista, Finlan erikoistuvaa työterveyslääkäriä. Pyysimme häntä kertomaan, miten hän on päätynyt erikoistumaan työterveyslääkäriksi, ja millaisia ajatuksia Finlan työterveyshuollon erikoistumisohjelma on hänessä herättänyt.
Miten päädyit Finlaan töihin?
Valmistuin keväällä 2015 ja heti sen jälkeen työskentelin Seinäjoella terveyskeskuspalveluiden parissa. Tampereelle päädyin ensin töihin Tammelakeskukseen, minkä jälkeen hain kesälääkäriksi Finlaan. Kun pääsin kesälääkärinä mukaan työterveyshuollon arkeen ja näin, mitä työ käytännössä on, jäin sille tielle. Opiskeluaikoina saamani kuva työterveyshuollosta oli vain pintaraapaisu siitä, mitä ala todellisuudessa on. Siksi minulla oli hieman ennakkoluuloja alaa kohtaan, mutta onneksi en jäänyt niiden varaan, vaan lähdin rohkeasti katsomaan, mitä työterveyshuolto alana tarjoaa.
Olet erikoistuva työterveyslääkäri. Mitä se tarkoittaa? Mitä erikoistuminen pitää sisällään?
Käytännön erikoitumisohjelma koostuu eri osa-alueista. Runkokoulutukseen kuuluu yhdeksän kuukauden pituinen terveyskeskuspalvelujakso, joka on kaikille erikoisaloille pakollinen, mutta muuten koulutuksen voi koostaa monilta eri alueilta. Erikoistumisjaksolla perehdytään kaikkiin osa-alueisiin, jotka ovat keskeisiä työterveyslääkärin työssä, ja se sisältää myös kaksi vuotta pitkän työterveyshuoltojakson.
Miten erikoistumisohjelma näkyy arjessasi?
Erikoistumisohjelman koulutus on hyvin käytännönläheistä. Arjessani se näkyy siten, että teen sinänsä samaa työtä kuin kuka tahansa muukin lääkäri, mutta työterveyshuoltoon erikoistuvana lääkärinä pääsen näkemään alaa laajemmin myös vastaanoton ulkopuolella: koulutukseen sisältyy käyntejä eri alojen työpaikoille, jolloin pääsen näkemään konkreettisesti sen, mitä terveydellisiä haasteita ja altisteita eri toimialoilla on. Käytännönläheisyyden lisäksi voisin kuvailla koulutusta myös yhteistyötä korostavaksi: koulutuksessa järjestetään kaikille erikoistuville yhteisiä tilaisuuksia ja konsultaatioaikaa oman ohjaajalääkärin kanssa on järjestetty paljon.
Millainen Finlan erikoistumisohjelma on mielestäsi ollut?
Finlan erikoistumisohjelma on todella systemaattinen ja loppuun asti mietitty. Huomasin sen jo heti aikoinaan perehdytykseen tullessani, sillä täällä oltiin oikeasti kiinnitetty huomiota siihen, mitä tehdään ja milloin. Täällä on erittäin avuliaista ja myönteistä porukkaa töissä, joka sekin tekee erikoistuvan lääkärin arjesta sujuvaa ja mukavaa. Koen erikoistumisessa tärkeäksi sen, että pääsen osallistumaan talon ulkopuolisiin koulutuksiin ja kehittämään omaa osaamistani. Se on tehty täällä joustavaksi ja helpoksi.
Mikä sai sinut hakeutumaan työterveyslääkäriksi?
Olen sellainen ihminen, että kaipaan työltäni monipuolisuutta: en näe itseäni kovin suppean erikoisalan lääkärinä. Täällä työskennellään nimenomaan työikäisten ihmisten kanssa, joten asiakaskunta on hyvin erilaista kuin esimerkiksi terveyskeskusympäristössä. Koen, että työterveyslääkärinä pääsen osaltani vaikuttamaan kansansairauksien esiintymiseen. Lisäksi kaikista vaativimpiin työkykyongelmiin on kiehtovaa etsiä ratkaisuja, ja lääketieteellisen osaamisen täytyy olla todella vahva. Työterveyslääkärinä oleminen on todellista yhteistyötä eri ammattilaisten kanssa, sillä esimerkiksi työfysioterapeuttien, työterveyshoitajien ja työterveyspsykologien kanssa ollaan tekemisissä päivittäin. Yhteistyö työnantajan, työntekijän ja meidän Finlan ammattilaisten välillä on vahvaa.