Me voimme auttaa myös kriisitilanteissa

Äkillinen ja odottamaton kriisi suistaa raiteiltaan niin yksilön, kuin hänen lähipiirinsä elämän. Samoin käy työyhteisön jäsenille, kun jotain todella pahaa tai ikävää sattuu.

Vakava tapaturma työssä, äkillinen kuolemantapaus tai itsemurha työyhteisössä järkyttää laajasti henkilöstön mieliä. Myös väkivallan tai ryöstön kohteeksi joutuminen työssä tai voimakas epäasiallinen kohtelu työpaikalla saa aikaan niin paikalla olleille, kuin muullekin lähipiirille voimakaita tunteita vaikuttaen mm. turvallisuuden tunteen kokemiseen. Pahimmillaan erilaiset käsittelemättömät traumakokemukset työssä vaikuttavat yksilöiden työkykyyn ja työyhteisön toimivuuteen haitallisesti kauan.

Työyhteisölle tarjoamamme kriisityö on yksi työterveysyhteistyön tärkeistä osa-alueista ja edellä mainittuja tilanteita varten palveluvalikoimassamme on Defushing- ja Debriefingtyö.

Defushing eli rauhoittumiskeskustelu on tapahtuman välitöntä purkua tapahtuma- tai tiedonsaantipäivänä. Se on tapahtuman jäsentämistä, yhteistä keskustelua ja välittömien tunteiden jakamista. Istunnossa arvioidaan tuolloin myös yksilöiden akuutti tukitarve ja järjestetään tarvittaessa jatkohoito. Yrityksen esimiehet ja johto voivat järjestää välittömän purkutilanteen myös itse.

Debriefing-istunto eli tilanteen jälkipuinti tapahtuu kriisityöhön koulutetun vetäjän ohjaamana ryhmätapaamisena, joka järjestään useimmiten 2-4 päivän kuluttua tapahtuneesta. Henkilöiden akuutti shokkireaktio on tuolloin hiukan laantunut ja puhuminen ja tunteiden jakaminen on mahdollista. Yhteinen keskustelu on ohjattua ja jäsenneltyä.

Keskustelussa luodaan kokonaiskuva tapahtuneesta, käsitellään sen aiheuttamia tunnereaktioita ja fyysisiäkin oireita. Yhteinen jakaminen normalisoi kokemuksia ja vähentää ahdistusta jatkossa sekä ennalta ehkäisee myöhempiä stressireaktioita mm. estämällä tapahtuneen psyykkistä torjuntaa. Keskustelu edistää koko työyhteisön toipumista ja mahdollisen surutyön tekemistä yhdessä. Puhuminen istunnoissa on vapaaehtoista, mukana olo ja kuuntelukin auttavat. Toinen Debriefing- istunto järjestetään tarpeen mukaan.

Yrityksen oma työterveyshoitaja on mukana kaikissa kriisityö -istunnoissa. Hän jatkaa yksilöiden tukemista ja tarvittaessa jatkohoidon järjestelyä ja seuraa koko työyhteisön toipumista.

Neuvoja ja apua saa työterveyshuollosta ja yhdessä voimme arvioida, mikä kulloinkin on järkevin toimintatapa. Oman työterveyshoitajan tai asiakaspalvelukeskuksemme kautta pääsee asioissa aina alkuun.

Finla Työterveydessä kriisityön koordinoinnista vastaa ja lisätietoja asiasta saa palvelupäällikkö Mirja Mustasillalta mirja.mustasilta (at) finla.fi | 050 555 0162.