Arkemme mullistui kovin nopeasti – koulut ja ravintolat menivät kiinni, lapset ovat kotikoulussa, vanhemmat etätöissä tai lomautettuna. Epävarmuus toimeentulosta, terveydestä ja arjesta selviytymisestä voi ahdistaa monia. Ja kaikki me olemme tiuhaan toistuvien uutisten keskiössä, jossa sairastuneiden tai koronaan menehtyneiden numeroluvut vaihtuvat.
Tietotulvaa?
Uutisoinnissa on se tärkeä puoli, että luotettava faktatieto auttaa käsittelemään tilannetta ja antaa ymmärrettävyyttä niille toimille, joiden keskellä kaikki olemme. Tieto auttaa sopeutumaan epämukavuuksiin ja vapaa-ajan toimien kaventumiseen. Suostumme esimerkiksi liikkumisen rajoituksiin, jotta emme sairastuta muita.
Oikea tieto ei sinänsä lisää tuskaa, vaan luo luottamusta siihen että olennaisia asioita ei pantata. Faktatietoa saa ja pitääkin seurata, mutta ei liian intensiivisesti. Hallitsemattomien ilmiöiden keskellä voi tuntua tärkeältä katsoa jokainen uutinen televisiosta monta kertaa päivässä. Jos tämä alkaa ahdistaa, on hyvä miettiä mikä on tarpeellista ja olennaista. Auttaako huolta ja ahdistustilaa virittävä uutisten seuraaminen itseä? Mieti, miten rajoittaisit aiheen pohtimista, siitä puhumista ja uutisoinnin seuraamista päivää kohden.
Sosiaaliset suhteet, työyhteisö ja rutiinit
Sosiaalinen eristäytyminen tai karanteeni ei ole pitkään jatkuessaan helppo tilanne. Mitä pidempi jakso, sitä haastavampaa se on. Ihmissuhteet kotona voivat kärjistyä, vaikka perustaltaan perhesuhteet olisivat kunnossa. Epävakaimmissa oloissa elävat aikuiset ja lapset voivat kärsiä nyt paljon turvattomuudesta. Kotikaan ei ole suojapaikka. Kauaskantoisista seurauksista emme vielä tiedä. Yksinäisyyden ja irrallisuuden tunne voi korostua eri ikäluokissa ja myös suhteessa työyhteisöön.
Arjen rutiinit lisäävät hallinnan tunnetta. Lapsien kanssa on hyvä sopia selkeä lukujärjestys kotikouluun. Aikaväli, jolloin puurretaan ja milloin myös tauotetaan päivää. Ja selkeys aikuisillekin siihen, miten ollaan etätyössä ja miten työpäivä katkaistaan / jaksotetaan kotioloissa, tauotetaan työtä ja päätetään, mistä vapaa-aika alkaa.
Myös työkavereihin saa ja on hyvä pitää yhteyttä! Pidä yhteyttä läheisiin työkavereihin ja yhteistyötahoihin välittämisen merkeissä. Yhteydenpito myös esimiesten ja alaisten välillä on tärkeää. Johto ja esimiehet ovat avainroolissa sen tunteen vahvistamisessa, että meistä välitetään; olemme edelleen yhteisön jäseniä. Sopeudumme ja selviydymme. Yhteydenpito vahvistaa turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta ja se koetaan myös arvostuksen osoituksena.
Parhaat asiat henkisellä puolella ovat ”ilmaisia”, eivät maksa mitään. Sekin on tärkeää, että esimerkiksi sisäiset tiedotteet työyhteisön asioista tulevat kaikille. Kriisitilanteessa sovitulla tavalla toteutettavan tiedottamisen rooli korostuu; faktat katkovat huhuja parhaiten ja vahvistavat tunnetta, että johto tietää tilanteen sekä miten mennään eteenpäin.
Käytännön keinoja mielialan tueksi
On luonnollista, että kaikesta huolesta emme pääse eroon tässä ajassa. Kun mielemme ja kehomme virittyy uhan kokemuksesta ja herättelee aamuyöllä, niin siihen ei ole heti tahdonvoimaisesti ratkaisukeinoa. Pää haluaisi nukkua, vaan ei kykene. Mielemme luonnollinen keino on yrittää jatkuvasti ajattelemalla pyrkiä ratkomaan epäselvää tilannetta, vaikka emme siihen voisikaan välittömästi vaikuttaa.
On hyväksyttävä epävarmuus, ja on hyvä löytää tekemisellekin rajat. Mieti mitä voin ja mitä en voi tehdä tilanteen hyväksi, mihin voin vaikuttaa ja mihin en. Itsestä huolehtiminen ja arjen rutiinit ovat edelleen tärkeä kivijalka. Riittävän unen merkitys palautumisessa korostuu. Välillä on hyvä ottaa etäisyyttä ja muistaa ne asiat, jotka ovat hyvin. Irrottaudu vapaalle, mene ulos luontoon, lue mukaansatempaavaa kirjaa, katso elokuvaa, tee käsitöitä, leivo tai tee jotain mikä saa juuri sinun mielesi rentoutumaan!
Myös Finla Työterveys toimii tukenanne edelleen. Jos kaipaat tukea jaksamiseen, ota yhteys omaan työterveyslääkäriin tai työterveyshoitajaan. Koetamme auttaa sinua parhaamme mukaan!
Airi Hietakangas
Työterveyspsykologi
Psykoterapeutti (YET)
Finla Työterveys Oy