Eri sukupolvet – erilaiset lähtökohdat ja vahvuudet

Tehokkaaseen työn tekemiseen tarvitaan erilaisia, eri-ikäisiä ja erilaisen elämänkokemuksen omaavia ihmisiä. Jokin sukupolven yhdessä kokema tapahtuma voi leimata koko loppuelämää. Esimerkiksi 1980-luvulla iso muutos oli tietotekniikan tuleminen ja kirjoituskoneiden korvaaminen tietokoneilla. Sanotaan: ”Ne jotka sen kokivat, muistavat sen isona muutoksena. Sen sijaan Y-sukupolvi ei oikein edes ymmärrä, mistä tässä puhutaan.”

Juniorit ja seniorit: Ymmärrättekö toisianne työpaikalla?

Työurat pidentyvät. Jokainen meistä kohtaa työelämässä eri sukupolviin kuuluvia ihmisiä. Työyhteisössä meidän on hyvä ymmärtää eri sukupolvia – kuulla erilaisia kokemuksia ja kertomuksia työelämästä.

On hyvä nähdä itsensä osana työelämän muutosten historiaa. Kun tunnistaa, että työkavereilla on erilaisia kokemuksia maailmasta, on helpompi ymmärtää muita ja tulla paremmin toimeen työyhteisössä.

”Sukupolvien erojen empaattinen huomioon ottaminen voisi vähentää kärsimystä työelämässä ja yhteiskunnassa”, sanoo työelämätutkija Anu Järvensivu.

Finla Työterveys on aloittanut vuonna 2015 mentoritoiminnan, jolla voidaan vahvistaa eri sukupolvien ja eri ikäisten, eri kokemustaustan omaavien ammattilaisten toimintaa. Nuoremman ja vanhemman osaamisen yhdistämisestä on hyviä kokemuksia.
Eriikaiset teksti

Testaa HS:n työelämätestillä, mihin sukupolveen kuulut henkisesti

 

Lähteet:
Järvensivu Anu, Nikkanen Risto ja Syrjä Sanna (toim.), Työelämän sukupolvet ja muutoksissa pärjäämisen strategiat (2014) ja HS Ura Lauri Seppälä: Riippuu nuoruuskokemuksista, miltä työelämä maistuu – testaa, mihin sukupolveen kuulut henkisesti, 10.11.2015 Helsingin Sanomat

 

Leila Rautjärvi
Kehittämisasiantuntija
Finla Työterveys