Ei lihavuus lähde sohvalla istumalla – vai lähteekö sittenkin?

Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia tai lihavia: pohjoismaisessa vertailussa sijoitumme toiseksi heti islantilaisten jälkeen. Se sentään lohduttaa, että Etelä-Euroopasta ja Iso-Britanniasta löytyy vieläkin enemmän ylipainoisia – emme siis paini ongelman kanssa yksin. LL Eira Roosin viime marraskuussa julkaistussa väitöstutkimuksessa havaittiin painonnousun ja lihavuuden olevan yhteydessä tilapäiseen ja pysyvään työkyvyttömyyteen. Tutkimuksessa todettiin ylipainolla sekä tuki- ja liikuntaelinvaivoilla olevan selvä yhteys. Mielenterveyteen liittyvillä sairauksilla yhteys oli myös olemassa, joskaan ei yhtä selvä.

Ylipainoon liittyy usein huono kunto. Ilman tutkimustietoakin on helppo ymmärtää, että huonossa kunnossa ei jaksa töissä eikä kotona: pitkän työpäivän jälkeen käsi ei jaksa raastaa porkkanoita ja kukkakaalikin haisee pahalle, ulkona sataa ja tuulee melkein aina. Työterveyshuolto tarjoaa kyllä ohjeita ja neuvoja, mutta motivaatiota tarvittaisiin pillereinä.

Motivaatiopillereitä odotellessa työterveyshuollossa tilanteeseen puututaan sekä vastaanotoilla että painonhallintaryhmissä. Ryhmän ja vertaistuen on huomattu olevan motivaation kannalta merkittävä apu. Pelkän ravitsemustiedon jakamisesta ja kalorien laskemisesta ollaan siirtymässä kohti motivaation ylläpitämistä, hurjasta laihduttamisesta on siirrytty painonhallintaan ja ylipainon ennaltaehkäisyyn.

Painonhallinta onnistuu nykyään sohvallakin. Verkkopuntari on Satakunnan Sydänpiirissä kehitetty konsepti, jossa ryhmä toimii verkossa, Internetalustalla. Tapaamiset eivät ole aikaan sidottuja ja sopivat siten nykyajan kiireiselle ihmiselle. Verkkopuntari sisältää ohjaajan ja ryhmäläisen kahdenkeskistä ohjauskeskustelua, verkkomateriaaleja sekä motivaation kannalta tärkeän ryhmän tuoman tuen. Verkkopuntariryhmiä meillä Finla Työterveydessä on pidetty perinteisten painonhallintaryhmien rinnalla jo kolmen vuoden ajan – erittäin hyvin tuloksin.

Ylipaino ei lähde pelkästään sohvalla istumalla, mutta Verkkopuntari voi toimia vieterinä sohvan pohjassa ja tukena matkan varrella.

Kirjoittaja Anne Takku on työterveyshoitaja ja yksi Finlan painonhallintaryhmien vetäjistä.

Työterveyshoitaja Anne Takku
Anne Takku