Diplomi-insinööri ja työterveyslääkäri samassa paketissa

Blogissamme esitellään tällä kertaa Finlan vastaava työterveyslääkäri Elina Sivu. Lue Elinan oma tarina siitä, miten diplomi-insinööristä tuli vastaava työterveyslääkäri, joka saa tehdä joka päivä omaa juttuaan!

 

Kaksi tutkintoa ja ruuhkavuosia

Lukion jälkeisenä kesänä putosi postilaatikkoon lähes epätodelliselta tuntuva kirje: hyväksymispäätös Helsingin lääkikseen. Sinne siis! Aika pian alkoi kuitenkin pieni epäilys vaivata mieltä, ja lopulta reilun puolen vuoden opiskelun jälkeen päätin vaihtaa opiskelupaikkaa. Seuraava syksy alkoi Hervannassa tuotantotalouden DI-opinnoissa. Sieltä valmistuinkin tyytyväisenä v. 2002. Vakituinen työpaikka odotti ja kaikki oli mallillaan. Työpäivät kuluivat suuren teollisuusyrityksen johtamisjärjestelmän parissa.

Esikoista vaunulenkeillä työnnellessäni alkoi kuitenkin tuntua, että ikävuodet olivat muuttaneet jotakin ja mielessä alkoi pyöriä lääkikseen palaaminen. Pitkien pohdintojen jälkeen päätös lopulta syntyi ja Helsingissä ensimmäisen vuoden opinnot täydennettyäni toinen vuosikurssi alkoi Tampereella. Samaan aikaan syntyi myös perheemme toinen lapsi, eikä arki ollut ihan helppoa, mutta kovalla tahdolla vuosi toisensa jälkeen saatiin pakettiin ja 2012 keväällä sain juhlia lääkäriksi valmistumista.

Kesätöihin Finlaan

Kuulin Finlasta – silloisesta Tampereen Työterveys ry:stä – aikoinaan ollessani amanuenssina. Huhut olivat niin positiivisia, että vuoden kuluttua olin määrätietoisesti hankkinut itselleni kesätöitä samaisesta paikasta. Tuon kesän 2011 vietin Nokian ja Finlaysonin asemilla. Tietyllä tavalla kaksi ihan erilaista työpaikkaa. Nokian asemalla oli tiivis ja pieni työyhteisö ja sieltä Finlaysonille tullessani oli edessä pitkät käytävät ja iso määrä ihmisiä. Mutta yhteistä oli se, että kaikki suhtautuivat ”kesätyttöön” avuliaasti.

Tuon ”kandikesän” jälkeen jäin loppujen opintojen ajaksi tekemään iltavastaanottoja ja joitain päiviäkin sopivissa väleissä. Valmistumisen jälkeen oli itsestään selvää, että hyväksi koettua en vaihda ja aloitin työterveyshuoltoon erikoistumisen samalla tutulla työnantajalla.

Työterveyshuolto on se juttu

Minulle työterveyshuolto erikoisalana oli selvä jo jonkin aikaa perusopintojen aikana. Vaikka jokainen kurssi tuntui mielenkiintoiselta vuorollaan, ei vakavasti otettavaa vaihtoehtoa ollut.

Työterveyshuollossa minua alkuaikoina kiinnosti työn monipuolisuus: on sekä perinteistä potilastyötä että yhteistyötä asiakasyrityksien kanssa. Tällä alalla on mahdollisuus olla mukana ratkomassa potilaiden pienempiä, ja joskus koko työuraa kyseenalaistavia haasteita. Sairausvastaanotto taas tuo tietynlaista kevennystä kinkkisiin työkykyongelmiin. Nämä alkuvaiheen ajatukset ovat osoittautuneet aivan oikeiksi. Päivät ovat vaihtelevia moniammatillinen työskentely mukaan lukien, ja potilaiden asioiden kokonaisvaltainen käsittely ja erilaisten ratkaisujen löytäminen niin pieniin kuin suuriin haasteisiin on mielestäni todella palkitsevaa.

Finlan erikoistumisohjelmassa opitaan yhdessä

Finlan erikoistumisohjelma on kokemukseni mukaan mainio. Omalle kohdalleni osui loistavat kouluttajat ja lisäksi erikoistuvien lääkärien porukka on ollut koko ajan todella hyvä. Mukana on ollut lääkäreitä hyvin erilaisilla työkokemuksilla ja joissain tapauksissa myös suuntaamassa ihan eri alalle, mutta käyneet kokeilemassa myös työterveyshuoltoa.

Erikoistuvien tapaamisia oli säännöllisesti ryhmässä ja lisäksi oli aina mahdollisuus myös kouluttajan henkilökohtaiseen konsultointiin. Ryhmätapaamisissa oppi aina paljon muilta, ja mikäs sen parempaa kuin huomata keksineensä potilaan ongelmaan itsekin aivan oikean ratkaisun 😊.

Rennon tunnelman ansiosta oli aina helppoa ottaa esille omia kysymyksiä sekä ehdottaa ratkaisuja muiden kohtaamiin potilaiden haastaviin tilanteisiin.

Kaiken edellä olevan lisäksi koen, että työterveyshuolto alana mahdollistaa vapaa-ajan, perhe-elämän ja työn yhdistämisen ongelmitta. Työaika on nimittäin useimmiten mahdollista sopia varsin joustavasti ja ilta- tai lauantaitöitä pääsee tekemään kyllä niin halutessaan, jolloin on edelleen mahdollista saada joustoa omaan arkirytmiin.

Vastaavaksi työterveyslääkäriksi

Palasin Finlaan helmikuun alussa todistusta vailla valmiina työterveyshuollon erikoislääkärinä ja muutamassa viikossa paperiasiatkin oli hoidettu loppuun ja olin virallisesti valmis. Erikoistumisprosessi on pitkä, mutta kyllä tuntuu hyvältä nyt, kun sen sai tehdyksi. Viikoittain hymyilyttää se, että työelämä on nyt juuri tässä ja saa vihdoin tehdä vain sitä, mikä on juurikin se oma juttu. Ja tämä taitaa näkyä kotonakin 😊.

Kun vielä sain huhtikuun alussa aloittaa toisena vastaavista työterveyslääkäreistä, tuntuu kaikki naksahtaneen nyt kohdalleen. Ja entäpä se diplomi-insinöörin koulutus? Se näkyy päivittäin arjen työssä esimerkiksi hankalien asioiden ratkaisemisessa, yritysyhteistyön kiemuroissa ja asiakasyrityksien näkökulmien huomioimisessa. Kaiken kaikkiaan mainio yhdistelmä 😊.

 

Elina Sivu
Vastaava työterveyslääkäri