Miten työterveyspsykologi voi tukea työyhteisöä?

Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, ajattelun ja tunne-elämän asiantuntija. Työterveyspsykologi voi yksilön lisäksi tukea myös työyhteisöä, tavoitteena on tällöin yhdessä lisätä työnteon ja työyhteisön edellytyksiä ja toimivuutta.

Akuutit kriisitilanteet

Yritykset osaavat hakea psykologin palveluita silloin, kun jossakin palaa. Työyhteisössä on esimerkiksi pitkälle edennyt konflikti, joka näkyy jo sairauspoissaoloina tai työyhteisö on kohdannut akuutisti jotakin traumaattista kuten väkivaltatilanteen tai työtoveri on äkillisesti kuollut. Näissä tilanteissa työn perustehtävän hoitaminen häiriintyy ja tarvitaan hätäensiapua.

Työyhteisön erilaiset persoonat voimavaraksi

Olen ylpeä suomalaisessa yhteiskunnassa olevasta työntekijän vahvasta yksilönsuojasta, itsekin nautin siitä. Minulle työntekijänä ei voi sanoa kuin vahvojen sääntörikkomusten yhteydessä ”Ei tartte tulla enää huomenna töihin”. Toisaalta joskus työyhteisössä on vaativia, haastavia persoonia – äärimmäisissä tapauksissa koko työyhteisö kärsii yhdestä yksilöstä. Esimies voi näissä tilanteissa konsultoida työterveyspsykologia tai organisaatioon tilataan työkykyjohtamiskoulutusta – luonnollisesti tällöin mukana on koko työterveyshuollon asiakasvastaava tiimi. Käytetty ja monesti toimiva menetelmä on työterveysneuvottelu ja aina joskus näissä tilanteissa yritykset päätyvät ottamaan lisätukea Finlan psykoterapeuttien toteuttamasta lyhytpsykoterapiastakin.

Johtoa sparraamalla kohti tavoitteita

Hyvän johtamisen merkitys tunnistetaan yhä selvemmin. Johdon valmennus, coaching, on prosessiluontoinen sarja yksilö- tai johtoryhmätapaamisia työterveyspsykologin kanssa, tavoitteena on esimerkiksi oman johtajuuden tai uuden strategian tehostaminen yhdessä sovittujen tavoitteiden suuntaisesti. Ulkopuolinen luottamuksellinen sparrausapu avaa uusia tapoja nähdä toimintatapoja ja johtamista – ja kehittää sitä edelleen. Piilossa olevan potentiaalin ja voimavarojen löytämiseen auttaa rinnalla usein käytetty WorkPlace Big5 henkilö- ja tiimiprofilointityökalu.

Työnohjauksella potentiaali käyttöön ja kuormitus tasaisemmaksi

Työelämä on vaativaa, työntekijät ovat asiantuntevia, monialaisia osaajia – myös tulostavoitteet ovat kovia. Työterveyspsykologin työssä havaitsen pärjäämisen ja suorittamisen kulttuurin vahvistuneen – jos nyt suomalaiset eivät siinä ole koskaan huonoja olleetkaan. Ajoittain motivaatio laskee ja työntekijä ei tee töitä täydellä potentiaalilla. Yksinäisyyden/yksin jäämisen tunne edellisiin yhdistettynä voi johtaa uupumiseen. Työnohjauksen avulla löytyy keinoja työn kuormittavuuden säätelyyn, ammatillinen kokemus vahvistuu ja samalla tuetaan työyhteisöä muutospaineissa. Työnohjaus prosessina nostaa esiin työntekijöiden kokemien ilmiöiden samankaltaisuuden, normaaliuden ja työnohjaus tukee ryhmää yhdessä työnohjauksen loputtuakin kehittämään työtään ja siten helpottamaan arjen kuormitusta. Samalla pyritään pysäyttämään arjessa valitettavan yleinen ja työhyvinvointia laskeva ”valituspuhe”.

Työpsykologi arjen kuvaajana ja sparraajana

Työterveyspsykologi on monesti mukana työpaikan arjen kivoissa hetkissäkin kuten kehittämispäivissä. Käsiteltävä aihe näihin voi löytyä esimerkiksi työterveyshuollon tekemien työpaikkaselvitysten tai työyhteisökyselyiden kautta. Selvitys voi olla laajempi psyykkisen ja sosiaalisen työkuormituksen Tikka ryhmähaastattelumenetelmä tai olenpa joskus haastatellut koko työyhteisön jäsenet 10 minuutin ”pikatreffeillä” tyyliin plussat, miinukset ja jos voitaisiin muuttaa vain yksi asia, niin mikä se olisi ja miten sen tekisit.

Yhteistyössä on voimaa. Hyvä toimiva kumppanuus työterveyshuollon kanssa vie pitkälle; kehitetään yhdessä työtä ja sen tekijöitä!

Yhteistyöterveisin,
Mari Lassila
Työterveyspsykologi
Finla Työterveys Oy