Jos töissä kävisivät vain ne, joiden työkyky on vähintään 100%, olisi työpaikoilla aika hiljaista. Elämäntilanteiden ja sairauksien mukaan työkyky vaihtelee. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään. On omia ja läheisten sairauksia, avioeroja, kuolemia ja monenlaisia elämän kolhuja, jotka vievät energiaa ja vaativat huomiota. Työssäkäynti on kuitenkin usein kantava voima ja tärkeää silloinkin, kun elämässä muuten kuohuu. Hyvästä työyhteisöstä löytyy inhimillisyyttä ja lähimmäisyyttä. Kaikki eivät kaipaa myötätuntoa, mutta silti saattaa tuntua hyvältä, että voi keskittyä välillä töihin muun elämän murehtimisen sijaan.
Nykyisin pidetään mielellään yksityis- ja työasiat erillään. Aiemmin oli esimerkiksi tapana ilmaista suruajan olevan meneillään käyttämällä mustaa pukua, hattua, suruharsoa, surunauhaa tai -nappia. Yhteisö suhtautui ymmärtäväisesti surusta toipuvaan. Suru sinällään ei ole sairaus, vaikka se vaikuttaakin työkykyyn. Onko sinun työyhteisössäsi tilaa tunteille ja armollisuutta vaikeissa elämäntilanteissa eläviä kohtaan?
Viime viikkoina influenssa on jyllännyt ja kaatanut petiin perusterveitä ihmisiä. Monen tuntuu olevan ylitsepääsemättömän vaikeaa hyväksyä, että kun kuume on laskenut ja pahin on ohi, olo on yhä voipunut. Usein työntekijä on itseään kohtaan vaativampi kuin olisi tarpeen ja pyrkii töihin palatessaan ”kiihdyttämään nollasta sataan” saman tien. Esimies saattaa olla ymmärtäväisempi kuin arvaakaan. Voisiko työn aloittaa toipilaana vähän kevyemmin? Olisiko parempi, että on edes vähän töissä kuin ei lainkaan? Vapaallakaan ei tarvitse heti rientää kaikkiin harrastuksiin. Viisasta on odottaa rauhassa kehon palautumista ennen kuin väsyttää itsensä ennenaikaisella rehkimisellä pidemmäksi aikaa. Kysymys on usein vain päivistä.
Lainsäätäjät ovat tulleet toipilaita vastaan pitkäaikaisempaa työkyvyttömyyttä aiheuttavista sairauksista toivuttaessa. Esimerkiksi selkävaivasta tai masennuksesta toipuvalle osa-aikaisuus on oivallinen tapa palata työhön. Työllä on usein kuntouttava vaikutus sopivasti annosteltuna, ja työpaikalla on useimmiten mahdollisuus tehdä työhönpaluun tueksi pieniä järjestelyjä. Työterveyshuolto neuvoo tarvittaessa niin kuntoutuvaa kuin hänen esimiestäänkin vaikkapa KELA:n osasairauspäivärahan, vakuutusyhtiön työkokeilun tai osakuntoutustuen mahdollisuudesta.
Vastauksena otsikon kysymykseen: Toipilaita on – ja toipilailla on paikkansa hyvässä työyhteisössä. Niin toipilaat toipuvat.
Selina Selin
työterveyslääkäri