Joulu on jo ovella, mikä tietää meistä monelle myös loma-aikaa. Vuoden viimeiset työpäivät saattavat kulua kiireen sävyttäminä, ja useille meistä kiire on omiaan aiheuttamaan liiallista stressiä. Sen lisäksi, että joulukiireiden aiheuttamat työhuolet saattavat jäädä kummittelemaan mieleen, moni kokee itse loman merkittävänä stressin aiheuttajana. Työstressi voi vaihtua lomastressiksi.
Millä tavoin stressi ilmenee?
Stressi on psykofysiologinen tila ja se saattaa ilmetä kehossa monella tavalla. Osalla ihmisistä liiallinen stressi aiheuttaa keskittymis- ja päätöksentekovaikeuksia tai muistiongelmia, kun taas osalla stressi näkyy ärsyyntyneisyytenä, väsymyksenä, aloitekyvyttömyytenä tai yleisen toimintakyvyn hidastumisena. Töitä tehdessä saattaa huomata, että virheitä tulee tehtyä aiempaa enemmän. Omanarvontunne saattaa laskea ja syyllisyyden sekä epäonnistumisen tunteet saattavat nostaa päätään.
Liiallinen stressi voi oireilla myös muun muassa unihäiriöinä, sairastumisherkkyytenä, kipuina, päänsärkyinä, vatsavaivoina ja kohonneena verenpaineena.
Stressinhallinnan keinot töissä ja vapaa-ajalla
Millaisia keinoja stressinhallintaan onkaan mahdollista hyödyntää?
Tärkeää on oppia kehittämään omaa itsetuntemusta, jotta liialliseen stressiin pääsee kiinnittämään huomiota jo varhaisessa vaiheessa. Omasta jaksamisesta kertovia fyysisiä ja psyykkisiä merkkejä kannattaa opetella tunnistamaan, jotta niihin osaa reagoida.
Lisäksi omaa työtä kannattaa tarkastella realistisesti. Mitä sinun on mahdollista saavuttaa työssäsi ja millainen työpanos on oikeasti riittävä? Huomaatko ottavasi liikaa paineita omasta työsuorituksestasi? Stressinhallinnassa keskeistä on myös liiallisen murehtimisen vähentäminen. Pohdi, onko sinun mahdollista vaikuttaa murehtimiisi asioihin. Syyllisyyttä ei kannata kantaa asioista, joihin et voi omalla toiminnallasi vaikuttaa.
Oman työn tarkastelun lisäksi huomio kannattaa kohdistaa myös vapaa-aikaan. Osaatko erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan? Hyvät perhe- ja ystävyyssuhteet ovat tärkeitä jaksamisen kannalta, ja omista harrastuksista kannattaa pitää kiinni. Ne tuovat arkeen mieluisaa tekemistä ja onnistumisen tunteita, jotka antavat virtaa myös töissä.
Tärkeää on myös huolehtia itsestä kokonaisvaltaisesti. Kaikkien tuntemat hyvät elämäntavat, eli riittävä lepo ja uni, hyvät ruokailutottumukset sekä kuntoilu ja ulkoilu ovat keinoja, joilla stressiä voi purkaa tehokkaasti. Kiireisenkin työpäivän aikana on hyvä muistaa pitää taukoja, jotta palautumishetkiä olisi tarpeeksi pitkin päivää.
Entä jos stressiä aiheuttaakin loma?
Toisinaan itse lomailu voi olla stressiä aiheuttava tekijä. Pitäisi ehtiä haalimaan mahdollisimman paljon kivoja kokemuksia ja käydä sukulaisten ja ystävien luona. Paineita menemiseen ja tekemiseen tulee sekä itseltä että perheen ulkopuolelta. Ennen kuin asiaan ehtii kiinnittää huomiota, kalenteri onkin buukattu täyteen ja lomaviikon kalenteriaukeama alkaa muistuttaa suorituslistaa.
Kuulostaako tutulta? Entä jos tänä vuonna tekisitkin toisin? Kun lomailet, tee tietoinen päätös siitä, että olet lomalla ja otat rennosti. Tekemiset kannattaa suunnitella sen mukaan, mikä tuottaa itselle oikeasti iloa ja mitä oikeasti haluaa sillä hetkellä tehdä.
Loman ajankäytöstä kannattaa keskustella koko perheen kesken: onko kaikilla samat odotukset loman suhteen ja kuinka paljon kodin ulkopuolisille huvituksille annetaan aikaa? Keskustelu minimoi ristiriidat, joita odotusten erilaisuus saattaa aiheuttaa.
On myös hyvä pitää mielessä, että runsas alkoholinkäyttö ei auta uupumukseen. Se huonontaa unenlaatua sekä syö serotoniinia, mikä on omiaan aiheuttamaan masennusoireita. Joulu on lisäksi oivallista aikaa opetella juhlatunnelman luomista ilman päihteitä ja opettaa taito samalla lapsillekin. Sen lisäksi, että alkoholinkäytön minimoiminen tekee hyvää omalle terveydelle, takaa aikuisen turvallinen läsnäolo hyvän joulun lapsille.