Tunnista sydänkohtaus

Tunnista sydänkohtauksen oireet

Sydänkohtaus eli sydäninfarkti tarkoittaa hapenpuutteesta johtuvaa sydänlihaksen vauriota. Hapenpuute syntyy, kun sydämeen ei pääsee virtaamaan tarpeeksi happea kuljettavaa verta. Yleisin syy hapenpuutteeseen on äkillinen tukos sydämeen tulevissa verisuonissa, sepelvaltimoissa. Sydäninfarktin taustalla on useimmiten sepelvaltimotauti, jossa sepelvaltimoiden seinään on kertynyt ahtauttavia kolesterolista koostuvia ateroskleroosiplakkeja. Äkillinen tukos syntyy, kun ateroskleroosiplakki repeää ja repeämän ympärille hyytyy verta, joka tukkii suonen.

Sydänkohtauksen sattuessa on kiire. Mitä kauemmin sydämen hapenpuutetta kestää, sitä enemmän sydänlihasta vaurioituu. Huonoimmillaan sydänkohtaus on tappava, parhaimmillaan sydämen verenkierto saadaan palautettua ja sydän kärsii vain lievät vauriot. ”Aika on sydänlihasta”, sanovat asiantuntijat.

Sydänkohtauksen oireet kannattaa opetella tunnistamaan. Tyypillinen oirekuva on nopeasti alkava kova puristava rintakipu tai -tuntemus, joka voi säteillä laajalle alueelle olkavarsiin, kaulalle tai ylävatsalle. Mukana voi olla myös huonoa oloa ja hengitysvaikeutta. Liikkuminen tai asennon vaihtaminen ei helpota kipua. Jos tunnistat nämä oireet itselläsi tai läheiselläsi, soita 112 ja tilaa ambulanssi arvioimaan tilanne. Lääkäriambulanssit voivat joskus antaa jopa liuotushoidon paikan päällä, jos sydäninfarkti todetaan.

Joskus sydänkohtauksen oirekuva ei ole tyypillinen, vaan esimerkiksi vain outoa uutta närästyksen tunnetta rintalastan seudussa sekä heikkoa oloa. Siksi lievemmänkin uudentyyppisen rintakivun tai hengenahdistuksen syy kannattaa kertaalleen selvittää.

Sydänkohtauksen oireet

  • Äkillinen laaja-alainen kipu tai puristava tunne rinnassa
  • Rintakipu ei mene ohi

Joskus tähän liittyy:

  • Huonovointisuus
  • Raskas hengitys

Sepelvaltimotautia sairastavilla ihmisillä voi olla sydänkohtausta muistuttavia oireita ohimenevinä. Yleensä nämä liittyvät rasitustilanteisiin, jolloin sydän tarvitsisi enemmän happea kuin levossa, mutta sepelvaltimoiden seinässä olevat ateroskleroosiplakit eivät mahdollista riittävää verenvirtausta. Kun rasituksen lopettaa, oireet väistyvät nopeasti. Mikäli epäilet itselläsi sepelvaltimotaudin oireita, kannattaa varata aika työterveyteen tai terveyskeskukseen yleislääkärin tutkimuksiin.

Äkillistä sydänkohtausta voidaan hoitaa. Tehokkainta on kuitenkin ehkäistä sydänkohtauksia aiheuttavaa sepelvaltimotautia. Sen takia lääkärit ja terveydenhoitajat keskustelevat mielellään ylipainon välttämisestä, tupakoinnin lopettamisesta, sekä korkean verenpaineen ja kolesterolin hoitamisesta ruokavaliolla, liikunnalla ja lääkkeillä. Niiden yhteys sydäninfarktin riskiin on kiistaton.

Sepelvaltimotaudin riskitekijöitä, joihin voi vaikuttaa

  • Tupakointi
  • Korkea verenpaine
  • Korkea kolesteroli
  • Ylipaino
  • Korkea verensokeri
  • Vähäinen liikunta

Sonja Sulkava

Lääketieteen lisensiaatti, toimittaja

Finla Työterveys Oy