Kesälomaa kohti ilman stressiä

Suvivirsi on laulettu, todistukset on jaettu ja valkolakit on painettu päähän. Koululaisten ja opiskelijoiden lisäksi kesäkuu tietää loman alkua myös valtaosalle meistä työikäisistä. Niin nurinkurista kuin se onkin, loma-aika voi nostattaa pintaan kovankin stressintunteen, vaikka sen pitäisi oikeasti rentouttaa. Mistä se johtuu ja mikä siihen voisi auttaa?

 

Tee lomalta palaavalle itsellesi palvelus: suunnittele ja priorisoi

Loman palauttavuuteen voit itse asiassa vaikuttaa jo ennen lomaa. Yksi keinoista on suunnitella omat loma-ajat siten, että lomajaksot ovat riittävän pitkiä. Tällöin aikaa jää sopivasti lepäämiseen ja palauttaviin loma-aktiviteetteihin. Myös lomalta palaaminen kannattaa taktikoida siten, että palaat töihin keskellä viikkoa: lyhyempi työviikko tekee työhön palaamisesta kevyempää.

Toinen keino on olla suunnitelmallinen omien työtehtävien suhteen. Ne kannattaa ehdottomasti priorisoida ennen lomalle lähtöä: mitä asioita on pakko saada valmiiksi ennen lomaa? Mitkä asiat ehdin hoitaa myös loman jälkeen? Apua priorisointiin saat neuvottelemalla tärkeysjärjestyksestä oman esimiehesi ja kollegoidesi kanssa. Kannattaa myös muistaa, että harvoin on mahdollista saada koko työlista tyhjäksi ennen lomaa. Useimmiten jotkin työtehtävät jäävät pakosti odottamaan ja siksi priorisointi kannattaa.

Kun lomalle jääminen koittaa, kannattaa tällöin jäädä ihan oikeasti lomalle: sulje työpuhelin ja anna lomavastaajan vastata sähköposteihisi. Jos joku tuuraa sinua lomallasi, ohjeista selkeästi, mistä saa apua akuutteihin asioihin lomasi aikana. Luota rohkeasti siihen, että asiat hoituvat myös silloin, kun olet itse poissa.

Työasioista stressaamista voit ehkäistä helposti myös sillä, että suunnittelet itsellesi työlistan parille ensimmäiselle loman jälkeiselle päivälle. Näin ensimmäiset päivät ja työtehtävät eivät kummittele lomasi aikana mielessäsi, vaan voit keskittyä itse lomailuun, kun työpäivillä on jo valmiit raamit. Valmis työlista helpottaa myös lomalta palaamista, kun keho vasta totuttelee työrytmiin.

 

Sudenkuoppana suorituspaineet

Yllättävää kyllä, monille meistä kovimpana stressinaiheuttajana on mielessä kummittelevien työtehtävien sijaan itse loma. Mutta miksi? Logiikka on tässä hyvin samanlainen kuin ennen lomaa hoidettavien työtehtävien suhteen: loman aikana pitäisi ehtiä tekemään sitä, tätä ja tuota. Tehtävien asioiden listasta tulee valtava, kun lomasta haluaisi saada irti kaiken mahdollisen – ja mieluusti vielä vähän ekstraa.

Vaikka onkin hyvä pohtia, mitä lomaltaan haluaa, kannattaa myös loma-aktiviteettien määrää tarkastella kriittisin silmin. Mitä olisi kiva tehdä juuri tällä lomalla ja mitä vasta seuraavalla? Tarvitseeko kaikkea edes tehdä juuri lomalla? Voisitko jättää joitakin loma-aktiviteetteja rikastamaan viikonloppuja loma-ajan ulkopuolella? Jos lomalle haalii liikaa tekemistä, voi siitä tulla helposti suorittamista. Tällöin lomalta on vaikeaa palata töihin palautuneena.

Moni stressaa tästä syystä myös loman jälkeen. Kun puolet suunnitellusta on jäänyt tekemättä, voi loma tuntua epäonnistuneelta, eikä aikaa ole jäänyt rentoutumiselle. Lomalle ei kannata kohdistaa suuria paineita ja odotuksia. Lomia tulee kyllä lisää. Niiden onnistumista ei kannata mitata suoritettujen aktiviteettien määrällä, vaan sillä, kuinka palautunut koet loman jälkeen olevasi. Tee niitä asioita, joita itse oikeasti haluat. Tee niitä juuri sen verran ja juuri silloin, kun se hyvältä tuntuu. Ja hei: välillä parasta ja palauttavinta tekemistä on se, ettei tee yhtään mitään.

 

Tekstin pohjana on käytetty Työterveyslaitoksen vinkkejä onnistuneeseen kesälomaan.