Talo täynnä erikoisosaajia – Mitä lisäarvoa työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus tuo lääkärin ammattitaitoon?

Olen tamperelainen työterveyslääkäri Taina Harjumaaskola. Meille Finla Työterveydessä on tärkeää, että asiakkaitamme palvelevat mahdollisimman hyvin työterveyshuoltoon perehtyneet lääkärit. Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutus osaltaan takaa tätä työn korkeaa laatua. Miksei silti kuka tahansa yleislääkäri voisi milloin tahansa hypätä työterveyslääkärin saappaisiin ihan tuosta vaan? Onko siinä hommassa nyt mitään niin ihmeellistä? Valottaakseni hieman tätä kerron omasta tuoreesta työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksestani. Työterveyslääkäri Taina Harjumaaskola

Laki määrittelee työterveyslääkärin koulutuksen sisällön

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen sisältö on laeissa ja asetuksissa määritelty niin, että terveyskeskustyöjakson lisäksi on toimittava työterveyslääkärin tehtävissä vähintään kaksi vuotta, sairaalalääkärinä vähintään vuosi tietyillä erikoisaloilla, kuntoutuslääkärinä vähintään puoli vuotta ja Työterveyslaitoksen ammattitautipoliklinikalla vähintään puoli vuotta. Kaiken tämän suorittamiseen on aikaa enintään 10 vuotta. Koulutuksen ajaksi osoitetaan kouluttajalääkäri omalta työpaikalta ja työpaikan täytyy järjestää säännöllistä koulutusta erikoistuvalle lääkärille.

Aloitin työt Finlassa toimittuani ensin yli 10 vuotta yleislääkärinä terveyskeskuksissa ja yksityisillä lääkäriasemilla. Kuuden vuoden ajan tein Finlassa ensin yleislääkärin työtä. Vuonna 2014 aloitin työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen, mikä tarkoitti sitä, että työnkuvani laajeni varsinaiseen työterveyslääkärin työhön sisältäen muun muassa terveystarkastuksia, pidempiaikaisia työkykyarvioita, työpaikkakäyntejä ja muuta käytännön yhteistyötä asiakasyritysten kanssa. Osallistuin Finlan säännöllisiin erikoistuvien lääkäreiden koulutustapaamisiin. Käytännön yhteistyöllä tiimin hoitajien, fysioterapeuttien ja psykologien kanssa oli iso merkitys oppimisessa.

Aikaisemmat työjaksoni aluesairaalan ensiavussa ja sisätautiosastoilla ehtivät jo vanhentua ja työkokemukseni lastentaudeilta oli sen verran kaukana työterveyshuollosta, että tämä tiesi uutta matkaa sairaalamaailmaan.

Laajaa tietämystä työskentelyjaksoista

Hatanpään sisätautiosastolla tulivat uudestaan tutuksi muun muassa sydämen, munuaisten ja maksan vajaatoiminnan sekä vakavien infektioiden hoito kuten myös sydänleikkausten jälkihoito. Keuhkopoliklinikalla tietämykseni astman, keuhkoahtaumataudin ja uniapnean diagnostiikasta ja hoitolinjoista tarkentuivat ja opin uutta muun muassa keuhkosyövästä ja allergioiden siedätyshoidosta. Ihotautiklinikalla tulivat tutuksi muun muassa tavallisten ihotautien harvinaisemmatkin hoidot, koepalojen otto ja erilaisten luomien vakavuuden arvioiminen.

Sairaalakierrokseni oli kaiken lisäksi vapaa-ajan kannalta suunnattoman antoisa. Asun vakituisesti Tampereella, mutta työskentelin keuhkoklinikalla Kotkassa, josta olen kotoisin. Ihastuin uudestaan vanhaan kotikaupunkiini, sen puistoihin, saaristoon ja pikkukaupungin fiilikseen ja sain viettää aikaa sukulaisten kanssa. Ihotautiklinikalle päädyin Rovaniemelle Lapin keskussairaalan. Tein viikonloppuretkiä tuntureille ja rakastuin Lapin luontoon. Tästä lähtien vuosittainen Lapin ruskaretki on ihan välttämätön osa elämää!

Kuntoutuslääkärin työssä olin yrityksessä, joka tekee muun muassa Kelan ammatillisen kuntoutuksen arvioita, jotka muodostivatkin pääosan työstäni siellä. Oli hienoa saada toimia tiimissä ammatillisen kuntoutuksen pitkänlinjan osaajien kanssa. Sain omin silmin todentaa hyvän tiimiyhteistyön voiman kuntoutuvien asioiden edistäjänä.

Suurin osa pirkanmaalaisista erikoistuvista lääkäreistä suorittaa työterveyslaitosjakson luonnollisestikin Tampereella, mutta minä päädyin hakeutumaan Työterveyslaitokselle opiskelukaupunkiini Helsinkiin. Jaksolla koulutus on tiivistä sisältäen muun muassa ammattitautitutkimuksia, lainsäädäntöä, työhygieniaa, sisäilma-asioita, suojain- ja kemikaalikoulutusta sekä työpaikkojen psykososiaalisten tekijöiden ja tieteellisten tutkimusten arviointia. Helsingissä sain lisäksi olla mukana ammattiastman altistustutkimuksissa. Tiesitkö, että ammattiastmatutkimuksissa floristi pilkkoo leikkokukkiaan, tuotantotyöntekijä sivelee liimoja lasille ja viulisti soittaa viulua altistuskammiossa? Pääsin myös mukaan pölykeuhkosairauksien asiantuntijaryhmään tekemään potilaiden puhelinhaastatteluja heidän asbestialtistuksestaan.

Erikoislääkäritenttiin valmistautuminen kesti muutaman kuukauden kaikki illat ja viikonloput, jolloin olin nenä kiinni tenttikirjoissa ja sähköisissä opiskelumateriaaleissa. Tenttikysymykset koskivat muun muassa akrylaattiyhdisteitä, yötyötä, tietotyön niskavaivoja, epidemiologisia meta-analyysejä ja työllistymiskyvyn tukemista. Tentin sain onnekseni läpi ensimmäisellä kerralla.

Työterveyslääkäriksi Finlaan entistä osaavampana

Kun Tampereen yliopiston työterveyshuollon ja työlääketieteen professori Jukka Uitti hyväksyi lokikirjani ja muut dokumentit, lähetin todistuksen Valviraan, joka antoi työterveyshuollon erikoislääkärin oikeudet joulukuussa 2018. Lääkäriksi valmistumisestani oli kulunut silloin jo 23 vuotta, joten erikoistumiseni ei ollut ainakaan hätiköity päätös. Palasin vuoden 2019 alussa takaisin työhöni Finla Työterveyteen toivottavasti entistä osaavampana, oppimista jatkavana ammattilaisena.  Ja hei, työ ja opiskelu ei ole ollut tähän mennessä vielä kovinkaan tylsää: olenhan päässyt tutustumaan työoloihin muun muassa lämpövoimalaitoksen syklonin sisään, Airbus 350:n ohjaamoon, Korkeasaaren eläintarhan takahuoneisiin, Kallion pelastusasemalle ja Tampereen rantatunnelin maanalaiselle työmaalle.

Taina Harjumaaskola
Työterveyslääkäri
Finla Työterveys Oy

Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksessa pääsi tutustumaan muiden muassa Airbusiin työskentely-ympäristönä
Työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksessa pääsi tutustumaan muiden muassa Airbusiin työskentely-ympäristönä. Kuva on otettu vierailulla Finnairin lentokonehallissa.