”Mitä tiedät meistä? Entä millainen mielikuva sinulla meistä on?”
Noihin monelle tuttuihin työhaastattelukysymyksiin pääsin minäkin vastaamaan, kun hain syksyllä viestintäharjoittelijaksi Finlaan. Sain muotoiltua ennakkokäsitykseni kutakuinkin näin:
”Finla on täysin työterveyshuoltoon erikoistunut yritys, jossa panostetaan ennaltaehkäisevään ajatteluun. Finlan työterveyshuolto on siis nähdäkseni paljon muutakin kuin sairaslomatodistusten kirjoittamista. Tarkoituksena on opastaa meitä kaikkia työkykyä ja tervettä elämää tukeviin valintoihin. Mielikuvan voin tiivistää sanoihin ammattitaitoinen, lämminhenkinen ja välittävä.”
Näin jälkeenpäin ajateltuna vastaukseni oli varsin paikkansapitävä, ja voin edelleen tiivistää työnantajamielikuvani samoihin sanoihin.
Työterveyshuolto oli alana minulle melko vieras, kun aloitin harjoittelun, joten jännitin sitä, kuinka nopeasti pääsen arkeen mukaan. Vaikka koinkin perehdytyksen tärkeäksi ja hyväksi, olen sitä mieltä, että parhaan katsauksen työterveyshuoltoon ja alan viestintään olen saanut käytännönläheisten työtehtävien kautta – eli rohkeasti tekemällä. Työterveyshuolto on tarjonnut haastavia, mielenkiintoisia ja monipuolisia viestinnän tehtäviä, joita on todella ollut ilo päästä tekemään. Mikään ala ei ole kuitenkaan sellainen, että sen oppii tuntemaan läpikotaisin parissa kuukaudessa. Sen vuoksi täytyy olla myös rohkeutta kysyä neuvoa, ja täällä olen voinut olla varma siitä, että tarvittaessa saan apua.
Tehtävissä on korostunut suuresti yhteistyön merkitys. Olen päässyt tekemään paljon yhteistyötä monien eri alojen ammattilaisten kanssa ja kuulemaan heidän ajatuksiaan työstä työterveyshuollon parissa. Kukin heistä on puhunut työstään vähintäänkin intohimoisesti ja arvostavasti, mikä mielestäni kertoo paljon. Kun ilmapiiri ympärillä on kannustava ja tiimi on toimiva, myös omaa ammattitaitoa on täällä mukavaa lähteä kehittämään. Täällä välitetään sekä työstä että työkavereista, ja työtä tehdään suurella sydämellä. Se on piirre, jota haluan ehdottomasti kantaa mukanani tulevaisuuden työurallani.
Henna Koskinen
viestintäharjoittelija
Työnantajamielikuva
- Työnantajamielikuvalla tarkoitetaan nimensä mukaisesti mielikuvaa, joka yrityksen ulkopuolisilla henkilöillä on yrityksestä, mutta myös yrityksen työntekijöillä on työnantajastaan oma työnantajamielikuvansa.
- Työnantajamielikuva koostuu monesta eri tekijästä, joita ovat esimerkiksi rekrytoinnin hoitaminen, perehdytyksen toteutus, nykyisten työntekijöiden kohtelu, työnantajan tarjoamat urapolut, välitetyt tunteet ja arvot.