Uudenvuoden lupaukset – miten itselle tehdyistä lupauksista saa pidettyä kiinni?

Uudenvuoden myötä moni teki jälleen uusia lupauksia. Useilla lupaukset liittyvät terveellisiin elämäntapoihin, oli kyse sitten painonpudotuksesta, liikunnan lisäämisestä tai tupakoinnin lopettamisesta. On hienoa, että elämässä on tavoitteita, mutta miksi uudenvuoden lupausten pitäminen tuottaa monille vaikeuksia? Miten on käynyt sinun aiempien uudenvuoden lupaustesi kanssa? Lupauksessa on kyse muutoksesta, joka omassa elämässä halutaan saada aikaiseksi. Tavoitteita on helppo keksiä, mutta siitä on vielä pitkä matka toteutukseen: lupauksen pitämiseen. Jos et itsekään meinaa uskoa lupauksesi toteutumiseen, se tuskin onnistuukaan.

Oliko uudenvuoden lupauksesi vain uuteen vuoteen kuuluvaa sanahelinää, yksi rituaali rakettien ampumisen ja tinan valamisen ohella vai olitko lupauksesi kanssa tosissasi? Lupauksesta on helpompi pitää kiinni, kun halu muutokseen lähtee todella itsestäsi, ei läheisten toiveesta tai muusta ulkoisesta paineesta. Mieti siis, miksi ja ketä varten lupauksesi teit?

Entä miten muotoilit lupauksen? Mitä tarkemmaksi lupauksesi teet, sen helpompi sitä on käytännössä toteuttaa. Sen sijaan, että lupaat liikkua tänä vuonna enemmän, mieti vielä, mitä se konkreettisesti omalla kohdallasi tarkoittaa. Kuinka usein ja millä tavoin liikut? Jos lupaat syödä terveellisemmin, mitä muutoksia teet aiempaan ruokavalioosi? Moni kompastuu siihen, että pyrkii rajoittamaan kaiken epäterveellisen ruokavaliostaan pois. Kun sitten kerran sortuu herkuttelemaan, lupauksesta luovutaan kokonaan.

Onkin hyvä miettiä myös, onko lupauksesi realistinen? Jos olet päättänyt käydä viidesti viikossa juoksulenkillä, onko siihen järkevää pyrkiä heti vuoden alusta, jos olet aiemmin käynyt vain kerran viikossa kävelylenkillä. Iso lupaus voi tuntua niin haastavalta, että sen kyseenalaistaa pian. Voisiko tavoitteen jakaa osiin, pienempiin arkeen sopiviin tekoihin? Lopullinen tavoite on helpommin saavutettavissa, kun olet tehnyt osatavoitteista sopivan kokoisia. Etene pienin askelin ja muista nauttia matkasta.

Keskity matkan varrella hyviin asioihin. Jos keskityt ajattelemaan, että et saa syödä illalla suklaata, sinun tekee illalla todennäköisesti mieli juuri sitä. Sen sijaan voit miettiä, mitä saat syödä, esimerkiksi hyviä hedelmiä. Valmistaudu tarvittaessa etukäteen ongelmakohtiin. Miten toimit, kun kauppareissulla joudut kävelemään houkuttelevien herkkuhyllyjen ohi tai kun olet juhlissa? Entäs ne hetket, kun olet stressaantunut tai sairaana?

Seuraa lupauksen toteutumista matkan varrella. Arjen astuessa kuvioihin, käy helposti niin, että koko lupaus unohtuu. Auttaisiko, jos laitat kalenteriisi ylös ajankohtia, jolloin seuraat tavoitteesi toteutumista? Tai pitäisitkö lupaukseesi liittyvää päiväkirjaa? Asioiden kirjaaminen ylös konkretisoi tavoitteessa onnistumisen ja voit vähitellen huomata, että lupauksesi toteutuu. Voit myös miettiä, mikä on se keino, jolla juuri sinä motivoidut tavoitteessa pysymisessä parhaiten.

 

Marjo Pennonen
Työterveyspsykologi
Finla Työterveys