Tunnista aivohalvaus

Aivohalvaus vaatii nopeaa toimintaa!

Jotkut meistä karttavat lääkärissä käymistä ja seurailevat oireitaan mieluummin kotona. On kuitenkin muutamia oireita ja sairauksia, joiden ilmaantuessa kannattaa soittaa nopeasti hätänumeroon ja pyytää ammattilaisarvio tilastaan. Eräs nopeaa toimintaa vaativa sairaus on aivohalvaus, jonka tyypilliset oireet jokaisen olisi syytä tunnistaa.

Yleisin aivohalvauksen oire on toisen puolen raajojen toimintahäiriö, eli esimerkiksi alaraaja lakkaa kantamasta tai käsi ei toimi kunnolla. Voi tuntua myös puutumista. Muita tyypillisiä oireita ovat roikkuva suupieli, puhehäiriöt ja näköhäiriöt (esim. kaksoiskuvat ja näkökenttäpuutos), huimaus ja sekavuus. Ilman muita oireita esiintyessään puutumisoireet tai huimaus eivät kuitenkaan yleensä johdu aivoverenkierron häiriöstä. Aivohalvauksen oireet alkavat äkillisesti tai ne havaitaan aamulla herätessä.

Jos läheinen ihminen vaikuttaa oudolta, voi häntä pyytää nostamaan käsivartensa ylös, puristamaan molemmilla käsillä omia sormia, hymyilemään ja toistamaan perässä lause. Jos käsi toimii huonosti, suupieli roikkuu ja puhe on epäselvää tai sekavaa, on syytä tilata ambulanssi.

 

Aivohalvaus ei ole vain vanhojen ihmisten sairaus. Sairastuneista jopa viidesosa on työikäisiä.

Aivohalvaus on yhteisnimitys aivoinfarktille, eli aivojen verisuonen tukokselle, ja aivoverenvuodolle. Molemmat aiheuttavat aivokudoksen vauriota, ja siksi niiden oireet ovat samankaltaisia. Ilman pään kuvantamista ei voi tietää, onko kyseessä tukos vai vuoto. Älä siis ota aspiriinia, jos epäilet aivohalvausta, sillä se pahentaa tilannetta, mikäli kyseessä olisikin vuoto!

Mikäli aivojen verisuoni tukkeutuu mutta aukeaa hetken päästä itsekseen, syntyy ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, jolla on naisen nimi: TIA. TIA:n oireet ovat samanlaiset kuin aivohalvauksen mutta ne menevät ohi minuuteissa-tunnissa. TIA on varoitus. TIA:n kokeneista 10 % saa aivoinfarktin viikon kuluessa. Hakeudu siis heti päivystykseen myös ohi menneen aivohalvausoireen vuoksi!

Aivoinfarktin tärkeimmät riskitekijät ovat samat kuin sydäninfarktin: ylipaino, tupakointi, korkea verensokeri ja korkea verenpaine. Aivoverenvuodoille altistavat etenkin alkoholin käyttö ja korkea verenpaine. Näistä asioista puhutaan eniten sydänsairauksien yhteydessä. Yhtä lailla näiden riskitekijöiden hoito kuitenkin suojaa aivohalvaukselta.

 

Aivohalvauksen tyypillisiä oireita

  • Toisen puolen raajan toimimattomuus
  • Roikkuva suupieli
  • Kaksoiskuvat
  • Puhevaikeus


Jos havaitset yhdenkin näistä, soita 112! Älä ota aspiriinia!

 

Sonja Sulkava
Lääketieteen tohtori, toimittaja

 


Lue lisää

Duodecim Käypä hoito 

Finlan blogi: Tunnista sydänkohtaus