Ratkaisukeskeisyys työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntijan työssä

Lähtötilanne on raaka tai pelkistetty – asiakas tulee vastaanotolle hoitajan tai lääkärin ohjaamana, ja usein vailla selkeää näkemystä omaan tilanteeseensa. ”Tulin kun ohjattiin”, tai ”Jotain näkökulmia pitäisi tähän umpikujaan saada” ovat yleisiä aloitusrepliikkejä käynnin alussa.

Työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntijan luona käyntejä on 1-3, siinä ajassa yleisimmin päädytään suunnitelmaan, jota henkilö itse voi lähteä toteuttamaan. Käynnin pituus on noin 1 ½ tuntia, varaamalla tarpeeksi aikaa varmistetaan aito asiakaslähtöinen lähestymistapa.

Ratkaisukeskeisessä työskentelytavassa painopiste on tavoitteissa ja siinä, miten asiakas voi ne saavuttaa. Ratkaisukeskeisyys ei tarkoita valmiiden ratkaisuiden tarjoamista, vaan tavoitteisiin, ratkaisuihin ja voimavaroihin keskittymistä. Työskentelyyn sisältyy aina myös arviointia, mikä tuo edistymisen esille.

Työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntijan vastaanottokäynnillä kartoitetaan haastattelun avulla henkilön tilannetta kokonaisvaltaisesti; sosiaalisen toimintakyvyn sekä työ- ja koulutushistorian kautta. Menneisyys on voimavara, josta voi ammentaa tietoa henkilön osaamisesta. Jokaisella meillä on osaamista ja vahvuuksia! Tärkeätä prosessissa on työterveyshuollon hoitohenkilökunnan jo tekemä työ, yhteistyön avulla eteneminen on tehokasta ja konsultaatioluonteisen prosessin päättyessä työterveyshoitaja- ja lääkäri monesti jatkavat hoitosuhdetta. Haastattelun avulla löytyy mahdollisuuksien lisäksi realiteetit työkyvyn ja terveyden suhteen, jotka otetaan huomioon suunnitelmaa tehtäessä . Menneisyys on voimavara, mutta jos joku ei toimi, pitää jatkossa tehdä toisin.

Sosiaalialan asiantuntijan työssä korostuu tiedon palasten yhdisteleminen ja oikea-aikaisuuden arviointi. Koulutuspohjana sosiaali- ja terveysalan tutkinto soveltuu vaativaan työkenttään hyvin. Asiakas saa asiantuntijuutta työ- ja koulutusjärjestelmien hahmottamiseen, apua urasuunnitteluun kun terveydelliset haasteet uhkaavat työkykyisyyttä, motivointia elämän risteyskohdissa sekä palveluohjausta ja verkostotyön koordinointia silloin kun työ ja terveys ovat vaakalaudalla.

Ratkes ry:n slogania lainaten, ”Polku mahdolliseen alkaa mahdottomasta”.

Sarita Ikkala
Työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntija
Finla työterveys