Käytäthän kasvomaskia kaikilla vastaanotoillamme.

Kaikki vastaanottomme vain ajanvarauksella.

Elämä jatkuu koronasta huolimatta

Eletään hyvää elämää koronarajoituksista huolimatta

Yli puoli vuotta olemme eläneet epätietoisuuden ja jatkuvan muutoksen sävyttämää korona-aikaa. Tilanne on vaikuttanut sekä arkeen että juhlaan monin tavoin. Kevään ylioppilaat lakitettiin viiveellä, iäkkäitä sukulaisia tavattiin vain välimatkan päästä. YT-tilanteilta ei ole vältytty, eikä vältytä jatkossakaan. Ehdimme jo hengähtää helpotuksesta, kun tilanne kesällä rauhoittui ja tapaukset vähenivät. Ulkomaanmatkoja peruuntui, mutta toisaalta kotimaan luonto ja matkakohteet nousivat uuteen arvostukseen – samoin vapaus, jota rajoitusten värittämän kevään jälkeen oli mahdollista taas kesällä asteittain lisätä. Ei ole koskaan tuntunut niin ylelliseltä tavata ystäviä kuin kesäkuussa, kun se tauon jälkeen vihdoin oli sallittua!

 

Paniikkiin ei ole aihetta

Tätä kirjoittaessa infektiotilanne on jälleen kääntynyt huonompaan ja rajoituksia on jouduttu lisäämään. Tuntematon uhka pelottaa, ja siihen tuleekin suhtautua kunnioituksella. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta. Tieto viruksesta lisääntyy, rokotetta kehitetään Suomessa ja maailmalla laajalla rintamalla. Sairaalat ovat valmistautuneet huomattavasti suurempaan määrään tehohoitopotilaita kuin mitä todellisuus on lopulta ollut.

Tilanne voisi olla paljon huonompi, jos viranomaisten ohjeita ei olisi noudatettu niin esimerkillisesti kuin Suomessa keväällä nähtiin. Nyt syyskuun lopulla COVID 19 -tautiin kuolleita on Suomessa raportoitu 341, varmistettuja tautitapauksia on todettu yhteensä 9365. Vertailun vuoksi: vuonna 2018 Suomessa kuoli 54 523 ihmistä, näistä tapaturmissa 2387, alkoholiperäisistä taudeista ja alkoholimyrkytyksestä 1683, hengityselinten sairauksiin 2234 ja koronasta ei tuolloin ollut tietoakaan.

 

Työnantajat tekevät parhaansa hyvinvoivan henkilöstön eteen

Olen nyt ollut töissä Finlassa 16 vuoden ajan. Työterveyshuolto on tarjonnut ainutlaatuisen näköalapaikan työelämään ja suomalaisten yritysten toimintaan. Hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara ja yhteistyö asiakasyritysten johdon kanssa on näyttänyt, että tämä ymmärretään erinomaisesti. Henkilöstön turvallisuudesta ja hyvinvoinnista halutaan pitää huolta ja tämä on entisestään korostunut korona-aikana. On ollut vaikuttavaa seurata asiakasyritystemme kykyä ratkoa eteen tulevia haasteita ja toisaalta halukkuutta ottaa vastaan työterveyshuollon asiantuntija-apua tarvittaessa.

Yritysjohto ja esimiehet ansaitsevat kunnioituksemme: uusi tilanne on vaatinut heiltä jatkuvaa valppaana oloa ja suunnitelmien päivittämistä sekä välillä vaikeitakin ratkaisuja, joilla on pyritty mahdollisimman hyvin ylläpitämään yrityksen toimintaedellytyksiä. Ainakin työterveyshuollon suunnasta asiaa katsoessa vaikutelma joka tapauksessa on, että yrityksissä tehdään kaikki voitava, jotta työtä voidaan tehdä turvallisesti. Kun työnantajat noudattavat viranomaisohjeita ja muokkaavat työpaikkojen käytäntöjä niiden mukaan, on riskit minimoitu ja työpaikalle turvallista mennä. Jos varotoimista huolimatta tartunnan saa, on terveydenhuoltojärjestelmämme aivan eri tavalla valmistautunut kuin maaliskuussa kun kokemus on karttunut, tieto lisääntynyt ja suojain- ja testauskapasiteetti saatu tehostettua vastaamaan vallitsevaa tilannetta.

 

Eletään hyvää elämää koronarajoituksista huolimatta

On tietysti pettymys, että tartuntaluvut ovat kääntyneet kasvuun ja kesäksi kevennettyjä varotoimia joudutaan uudelleen kiristämään. Maskisuositukset päivittyvät ja vaativat uutta opettelua, eikä syksy tule olemaan helppo. Onneksemme joukko älykkäitä ihmisiä, joilla on pitkä koulutus ja vuosien kokemus infektioiden hallinnasta, miettii näitä ratkaisuja ihan työkseen, koko ajan kertyvän tiedon mukaan ohjeita päivittäen.

Meidän ei tarvitse kuin seurata ohjeita, noudattaa niitä ja pyrkiä elämään niiden rajoissa niin hyvää elämää kuin suinkin mahdollista. Muistetaan tauottaa työtämme, syödä lounasta muualla kuin tietokoneen ääressä, vaikka tekisimme töitä kotoa käsin. Pidetään yhteyttä läheisiimme, keksitään ja hyödynnetään niitä vapaa-ajan ja virkistäytymisen keinoja, jotka tässäkin tilanteessa ovat sallittuja. Etätyön mahdollisesti vapauttama työmatka-aika tarjoaa lisää mahdollisuuksia liikunnalle ja itsensä hoitamiselle, käytetään ne hyväksemme.

Pidetään huolta itsestämme, toisistamme ja turvaväleistä. Johan me tämän keväällä opettelimme, osaamme sen kyllä!

 

Anniina Anttila
Vastaava työterveyslääkäri
Finla Työterveys Oy

Käytäthän kasvomaskia kaikilla vastaanotoillamme.

Kaikki vastaanottomme vain ajanvarauksella.