Lahjaksi talvi terveempänä?

Nainen vinkkaa silmää kameralle ja nostaa hihaa näyttäen rokotelaastarin kädessään

Alkanut talvi on ollut erilaisten flunssien kulta-aikaa, kuten yleensäkin. Finla Työterveydestä saat seka influenssa- että pneumokokkirokotteet, joko itse maksaen tai työterveyden kautta, jos rokotukset kuuluvat sopimukseenne.

Rokotteiden avulla pienennetään sairastumisen mahdollisuutta sekä sairauden voimakkuutta. Rokotuksella voit lahjoittaa itsellesi talven terveempänä.

Pneumokokki

Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri, joka aiheuttaa ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia.

Se voi aiheuttaa myös vakavia, sairaalahoitoa vaativia taudinkuvia, kuten
• aivokalvontulehduksia
• keuhkokuumeita
• bakteremioita
• verenmyrkytyksiä.

Pneumokokkeja tunnetaan yli 90 erilaista tyyppiä, joista reilu parikymmentä aiheuttaa valtaosan taudeista. Lue lisää pneumokokista THL:n sivuilta.

Pneumokokkirokotus

  • Pneumokokkirokotteesta käytetään joskus puhekielessä nimeä keuhkokuumerokote. Pneumokokkirokote suojaa kuitenkin myös muilta pneumokokin aiheuttamilta taudeilta.
  • Finla Työterveydestä rokotuksen voi saada joko työnantajan kustantamana tai itse maksaen. Kokonaishinta on 121,50 euroa, sisältää rokoteaineen, rokotuskäynnin ja kantamaksun.
  • Rokotuksen voi saada eri toimipisteissämme varaamalla ajan rokotukseen tai vastuutyöterveyshoitajan kanssa asiasta erikseen sopien.

Kausi-influenssa

Kausi-influenssa on influenssa A- ja B-virusten aiheuttama hengitystietulehdus. Kausi-influenssaepidemioita esiintyy joka talvi. Tauti tarttuu helposti pisaratartuntana yskiessä tai käsien välityksellä niistäessä. Tauti leviää nopeasti esim. työpaikoilla, kouluissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Kuten tavallisissa nuhakuumeissakin myöhemmin ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Oireet kestävät yleensä noin viikon, yskä voi jatkua pitempäänkin.

Terveen henkilön influenssan hoito on pääosin oireenmukaista; lepo, tulehduskipulääke tai parasetamoli riittävät. Jälkitaudit, kuten poskiontelo- ja korvatulehdukset sekä keuhkokuume ovat yleisempiä kuin tavallisissa nuhakuumeissa.

Influenssarokotus

  • Tärkeä keino ehkäistä influenssaa on rokottaminen. Rokote on joka vuosi erilainen riippuen siitä, minkälainen tauti maailmalla liikkuu.
  • Julkinen sektori huolehtii riskiryhmien rokottamisesta ja työterveyshuollosta rokotuksen voi saada joko työnantajan kustantamana tai itse maksaen. Hinta on 34 euroa, sisältää rokoteaineen, rokotuskäynnin ja kantamaksun. Tarjoamme rokotusta lokakuusta tammikuuhun.
  • Rokotuksen voi saada eri toimipisteissämme varaamalla ajan rokotukseen tai vastuutyöterveyshoitajan kanssa asiasta erikseen sopien.

Lue lisää:

Joulun ja uudenvuoden poikkeusaukioloajat Finlan työterveysasemilla

Työterveys – kustannus vai investointi? Lataa ilmainen opas!