TITRY ry

Kuvassa Titry ry:n työntekijöitä Tampereen toimipisteellä

Yhteinen sävel löytyi heti – ”Olimme vakuuttuneita, että voimme luottaa asiat Finlan käsiin”

Tampereen Lielahdessa toimiva TITRY ry tarjoaa työtä osatyökykyisille ja muille vaikeasti työllistyville. Hiljattain alkanut yhteistyö Finlan kanssa on jo nyt osoittautunut toimivaksi niin henkilöstön kuin työnantajankin kannalta.

Kun Finlan työterveyshoitaja ja -lääkäri kävivät esittäytymässä TITRY ry:n luona, yhteisymmärrys ydinkysymyksistä saavutettiin samalta istumalta.

”Juttelimme ja löysimme heti yhteisen sävelen. He ymmärsivät erityistarpeitamme, mikä sai vakuuttumaan, että voimme luottaa Finlan käsiin työterveysasiamme hyvillä mielin”, yhdistyksen viestintä- ja hallintopäällikkö Lotta Aronen kertoo.

TITRY ry on vuonna 1963 perustettu yhdistys, jonka työkeskus Lielahdessa työllistää ihmisiä kolmella osastolla: koneistamossa, ompelimossa ja pakkaamossa. Yhdistys toimii yhteistyössä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen kanssa, ja tarjoaa osatyökykyisille ihmisille mahdollisuuden päästä kiinni työelämään.

Osatyökykyisyys voi usein olla väliaikaista, ja sen taustalla on monenlaisia syitä. TITRY työllistää niin pitkäaikaistyöttömiä, pitkään sairaana olleita, mielenterveyskuntoutujia kuin maahanmuuttajiakin. Vakituista henkilöstöä on noin 35, jonka lisäksi eri muodoin työllistettäviä vuosittain noin 70–100.

”Emme keskity siihen, mitä ihminen ei osaa tai mitä hän ei kykene tekemään. Me keskitymme siihen, paljonko työkykyä on jäljellä”, TITRY ry:n toimitusjohtaja Jaana Jääheimo sanoo.

Toimitusjohtaja Jaana Jääheimo yhdessä koiransa kanssa. Koiran tuominen työpaikalle mahdollistaa Jaanalle tehokkaat työpäivät ja Romeo ilahduttaa myös muita työntekijöitä samalla.

Mutkattomuutta ja tekemisen meininkiä

Osatyökykyisten työllistäminen luo myös työterveyden palveluille omat erityistarpeensa. Kun TITRYssä noin vuosi sitten lähdettiin kilpailuttamaan palveluntarjoajia, päävaatimuksena oli, että henkilöstöä palvellaan ja huomioidaan parhaalla mahdollisella tavalla.

”Emme näe, että työterveyspalveluilla toteutetaan vain lain kirjainta, vaan haluamme, että henkilökuntamme voi hyvin. Olemme normaali työpaikka, mutta meillä on erillistarpeita. Sairauspoissaoloja on toki enemmän, koska useilla henkilöillä on jo meille tullessaan taustalla erilaisia diagnooseja”, Jääheimo sanoo.

Reilun vuoden aikana yhteistyö on jo ehtinyt poikia hyviä kokemuksia. TITRYssä on kohdistettu Finlaan suuria odotuksia ja niitä on jo ehditty myös lunastaa. Laskutusasiat toimivat mutkattomasti ja yhteydenotto on tuntunut vaivattomalta.

”Moni henkilöstöstämme sanoo, että nykyään on helppo varata aika, ajanvaraukseen saa nopeasti yhteyttä ja aikoja saa hyvin. Myös hallinnon kannalta tavoitettavuus on tärkeää. Kun tulee kysyttävää tai selvitettävää, niin vastauksen saa heti. Finlassa on tekemisen meininkiä”, Lotta Aronen sanoo.

Yhdistykselle oli tärkeää, että Finlan ajanvarauksessa yhteydenottoihin vastaa sairaanhoitaja. Jos pohjalla on jo monia diagnooseja, on olennaista, että ajanvarauksessa osataan heti ohjata oikeaan suuntaan.

”Sairaanhoitajan käyttäminen ajanvarauksessa on mielestäni fiksusti keksitty”, Jääheimo sanoo.

Vaikutukset saavat näkyä ja kuulua

TITRYssä kiitellään Finlan aktiivista otetta ja konkreettisia ehdotuksia pulmatilanteisiin. Henkilöstölle on Finlan avulla pystytty tarjoamaan myös sellaista, mikä ei vapaa-ajalla olisi monelle ollut mahdollista.

”Pidämme henkilöstöllemme säännöllisesti työkykypäiviä, ja niihin haluamme aina vähän jotain uutta. Finlassa osattiin heti räätälöidä palvelua meidän tarpeidemme mukaan. He ehdottivat ohjelmaan kehonkoostumusmittauksia, ja ne toteutettiin keväällä”, Jääheimo sanoo.

”Väkemme tykkäsi siitä todella paljon, sillä monikaan ei ollut sellaisessa aiemmin käynyt. Kehonkoostumusmittaukset ovat aika kalliita tehtäväksi omalla rahalla.”

Jääheimo odottaa Finlalta myös jatkossa aktiivisuutta ja tuloksia. Vaikuttavuus on hänen mukaansa sitä, mikä on nähtävissä ja kuultavissa jokapäiväisessä arjessa.

”Vaikutukset näkyvät siinä, kuinka ihmiset voivat ja kuinka he suhtautuvat työterveydestä saamaansa palveluun. On tärkeää, että työntekijöitä ei pyöritetä edes takaisin, vaan osaamista on päästä heti asian ytimeen kiinni.”

”Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Työterveys on vaativa kokonaisuus, jonka pitää toimia”, Jääheimo tiivistää.

 

Katso tästä TITRY ry:n referenssitarinan videoklipit (6 kpl):

Hyväksy evästeet katsoaksesi tämän videon.

Jos video ei näy, se johtuu siitä, että selaimella ei ole hyväksytty kaikkia evästeitä. Pääset katsomaan videon Youtuben kautta täältä.

Katso myös: