Työarjen tueksi on tarjolla lukemattomia työkaluja, mutta joskus juuri oikeanlaisen avun etsiminen tuntuu loputtomalta labyrintilta. Finlan työkykyvalmentaja tarjoaa räätälöityä asiantuntija-apua sokkeloissa suunnistamiseen sekä organisaatiosi työarjen parantamiseen.
Työarjen sujuvuuden ja mielekkyyden varmistaminen on aina yhteistyötä. Siksi Finlan työkykyvalmentajat, työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntijat sekä koko moniammatillinen työterveystiimi auttavat yhdessä organisaatioita työarjen turvaamisessa. Työkykyvalmentajan asiantuntemus toimii ikään kuin asiakasyrityksen henkilöstöhallinnon työn jatkeena, ja yhteistyön hyödyt ulottuvat laajalle organisaation perinteisen toiminta-alueen ulkopuolelle.
”50 vuoden kokemuksemme myötä meillä on monipuolinen keinovalikoima työkyvyn tukemiseen, oikeiden ratkaisujen tunnistamiseen sekä niiden käyttöönottoon”, tiivistää Finlan työkykyvalmentaja ja työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntija Kirsi Niittymäki. ”Me olemme työterveyden erityisosaajia, mutta toimimme aina tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa.”
Ennakoivaa apua urajumeihin ja umpikujiin
Työkyky- ja terveyshaasteiden keskellä työntekijä kaipaa yleensä tukea sekä henkisesti että taloudellisesti. Siksi ennaltaehkäisevän avun tarjoaminen ennen ongelmien eskaloitumista on sekä organisaation että henkilöstön etu.
Organisaatiovalmennuksessa Finlan työkykyvalmentaja muodostaa kattavan kokonaisnäkemyksen asiakasyrityksen toiminnasta ja soveltaa moniammatillisen tiimin laajaa työterveysosaamista kunkin yrityksen yksilöllisiin tarpeisiin. Organisaatioilta saatu palaute on osoittanut, että nimenomaan yhteistyöllä on suuri merkitys tulevaisuuden työkyvyn turvaamisessa.
”Työkykyvalmentajan ja yrityksen henkilöstöhallinnon välisellä yhteistyöllä tuntuu olevan suora vaikutus esimerkiksi henkilöstön motivaatioon ja osaamisen tasoon”, huomauttaa Kirsi. ”Siksi me olemme jatkuvasti esihenkilöstön tukena. Kehitämme yhteistyössä yrityksen tarpeiden mukaisia varhaisen tuen malleja sekä sisäisiä ja ulkoisia prosesseja. Autamme laatimaan työkykysuunnitelmia henkilöstölle ja turvaamaan työarkea ennaltaehkäisevillä toimilla. Kartoitamme eläkeriskien hallintaa ja tuemme eläke- ja tapaturmavakuutusasioissa. Meiltä saa tukea myös erityisesti nuorten työelämätaitojen kehittämisessä sekä mielen hyvinvoinnin haasteissa.”
Kirsi muistuttaa, että usein työkyvyn rajoitteiden sijaan huomio kannattaa suunnata jäljellä olevaan työkykyyn.
”Erilaisten näkökulmien kautta umpikujassa tai päätepysäkillä ollut työura voi saada vielä uusia, yllättäviäkin suuntia.”
Muutosten keskellä on oltava rohkea
Työelämä muuttuu jatkuvasti ja yhä kiihtyvämmällä vauhdilla. Sen vuoksi työkyvyn ja työn mielekkyyden varmistamiseenkin on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota.
”Teemme tiivistä yhteistyötä yritysten työkykyjohtamisen kehittämiseksi. Se on loppumatonta tiedonhankintaa, oppimista ja oivaltamista. Tärkeintä on, että työ ja tekijät kohtaavat”, summaa Kirsi. ”Uskon vahvasti, että jokainen organisaatio hyötyy työkykyvalmentajan ja monipuolisen työterveystiimin osaamisesta. Apua kannattaakin kysyä rohkeasti ja matalalla kynnyksellä, sillä työterveyden hyödyntäminen ei aina edellytä, että työntekijän työkyvyssä olisi terveydellisiä haasteita.”
Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä blogiartikkelit:
Työkykyvalmentajan avulla kohti inhimillisesti kestävämpiä työuria
Rohkeat yritykset tarttuvat toimeen sujuvan arjen ja työkyvyn turvaamiseksi
Katso myös: