Monesta kodista puuttuu lääkekaapin kotivara poikkeustilanteita varten

Viranomaisten ja järjestöjen varautumissuosituksen mukaan kotitalouksien tulisi pystyä selviytymään 72 tuntia poikkeustilanteissa. Ruokakaapin lisäksi kodin lääkekaapin sisällön tulisi riittää poikkeusoloissa kolmen vuorokauden tarpeisiin. Myös lääkkeiden mahdollisten saatavuusongelmien vuoksi ennakointi on tärkeää.

Itsehoitolääkkeet ovat osa kotivarasuositusta, mutta monessa kotitaloudessa poikkeustilanteisiin varaudutaan lähinnä varastoimalla ruokaa ja juomaa kolmen vuorokauden tarpeiksi. Finla Työterveyden neuvontapalveluissa on pantu merkille, että suomalaisten lääkekaapeissa on usein vajausta.

”Monesti työssämme huomaamme, että kun annamme asiakkaalle kotihoito-ohjeita, heidän on sairaana lähdettävä ensimmäiseksi apteekkiin. Kotoa ei löydy särkylääkettä tai välttämättä edes kuumemittaria”, Finlan palvelupäällikkö Jessica Blomberg-Niemelä sanoo.

Lääkekaapin päivittäminen on tärkeää sähkökatkojen ja muiden poikkeustilanteiden lisäksi myös siksi, että lääkkeiden ajoittaiset saatavuusongelmat ovat viime aikoina lisääntyneet.

”Tässäkin asiassa kannattaa ennakoida. On tärkeää, että kotona on käytettävissä juuri itselle välttämättömiä, säännöllisesti käytössä olevia lääkkeitä”, Finlan työterveyslääkäri Marja-Leena Hyypiä muistuttaa.

 

Hamstraaminen on turhaa – pienet pakkaukset riittävät ennakoimiseen

Virustaudeissa hyvän itsehoidon kulmakivet ovat lääkitys, nesteytys ja lepo. Kodin lääkekaapissa olisi hyvä olla ainakin tulehduskipulääkettä ja parasetamolia sekä äkillisen vatsataudin varalle ripulilääkettä ja nesteyttävän elektrolyyttiliuoksen valmistusaineet, joita saa ostettua apteekista.

”Kotivaran tulisi riittää kolmen vuorokauden ajan, joten hamstraaminen ei kannata. Pienet pakkaukset lääkkeistä riittävät mainiosti ennakoimiseen. Lääkkeissä on jopa vuosien säilyvyys”, Hyypiä sanoo.

Samalla on hyvä huomioida omat sairaudet ja pitää myös kotona riittävästi tarvittavia reseptilääkkeitä. Lääkkeitä on hyvä olla varalla pieni määrä, vaikka niitä ei tarvitsisikaan päivittäin. Poikkeustilanteessa on kuitenkin syytä muistaa, että reseptilääkkeet ovat henkilökohtaisia ja tarkoitettu vain oman perheen tarpeisiin.

Lääkkeiden lisäksi myös kuumemittari, laastarit ja puhdistusaineet kuuluvat lääkekaapin vakiovarustukseen.

 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä Finlan blogit:

Osataanko teidän työpaikallanne antaa ensiapua?

Hyvinvointianalyysi antaa tarkkaa tietoa niin kuormittumisesta kuin terveysriskeistä