Osataanko teidän työpaikallanne antaa ensiapua?

Työkaverisi saa runsaasti verta vuotavan haavan käsivarteensa. Ensiapukaapista löytyy paineside, mutta osaatko käyttää sitä?

Toinen työkaveri roiskauttaa kemikaalia silmäänsä. Otat silmähuuhtelupullon ja autat silmähuuhtelussa. Tiedätkö, kuinka monta pulloa pitäisi olla käytössäsi yhteen silmähuuhtelukertaan?

Huono tuuri jatkuu: työkaverisi saa sairauskohtauksen ja alkaa kouristella. Soitat numeroon 112, mutta mitä sen jälkeen pitäisi tehdä?

 

Yllä olevat esimerkit ovat oikeasta elämästä – onneksi eivät sentään kaikki samalta työpaikalta.   

Työpaikoilla pitää olla asianmukaiset ensiapuvälineet, ja työnantajan velvollisuus on huolehtia siitä. Ensiapuvälineitä täytyy välillä myös päivittää ja hankkia uusia. Tätä varten tulee olla nimetty henkilö, joka huolehtii näistä asioista.  

Ensiapukoulutettujen lukumäärän ei suositusten mukaan tarvitse ole kummoinen, sillä riittää, kunhan 5 prosentilla työntekijöistä on voimassa oleva ensiapukoulutus eli peruskurssi käytynä ja lisäksi kertauskurssi kolmen vuoden välein.  

Kahdenkymmenen hengen työpaikalle riittää siis yksi ensiaputaitoinen. Harvoin koko sakki kuitenkaan työskentelee samassa tilassa yhteneväisin työajoin, joten suositukseen on syytä lisätä hiukan maalaisjärkeä: joka vuorossa ja työporukassa pitäisi olla vähintään yksi ensiapukoulutuksen saanut henkilö.  

 

Tarjolla on erilaisia ensiapukursseja erilaisiin tarpeisiin

Neljän tunnin hätäensiapukurssin käynyt tietää, mitä asioita onnettomuus- tai sairauskohtauspaikalla pitää hoitaa, miten turvataan autettavan hengitys tai kuinka tyrehdytetään verenvuoto. Kurssilla opetellaan myös elvyttämään elotonta ja harjoitellaan sydäniskurin käyttöä. Hätäensiapukurssin käynyt pärjää siihen saakka, että ambulanssi tulee paikalle ja vastuu toiminnasta siirtyy viranomaisille.  

Koko päivän kestävällä 8 tunnin hätäensiapukurssilla opitaan hätäensiavun lisäksi tietoja ja taitoja tavallisten sairauskohtausten varalta. Vaikka sairauskohtaus ei olekaan työtapaturma, on ihan mahdollista, että sellaisessakin tilanteessa voi joutua työkaveria auttamaan.   

Jos työpaikan tapaturmariski on suuri, suositellaan koulutukseksi kaksipäiväistä EA I -kurssia. Tällä kurssilla opetellaan edellisten taitojen lisäksi mm. haavojen sitomista ja murtumien lastoittamista. Lisäksi käsitellään myrkytystapaturmia ja pään vammoja sekä simuloidaan oikeita tapahtumia rastiharjoitusten parissa.  

Covid-epidemian aikaan ensiapukursseja pidettiin paljon webinaareina. Silloin harjoiteltiin elvytystä läppärin edessä nalle tai tyyny harjoituspotilaana. Onnistuuhan tuo niinkin, mutta onneksi nyt ollaan taas päästy pitämään lähiopetuksia ja oikeita harjoituksia.  

Perinteisen lähiopetuksen lisäksi kurssitarjontaan ovat tulleet uutena yhdistelmäkurssit, joissa puolet kurssiajasta suoritetaan verkkokurssina ja toinen puoli lähiopetuksena. Ajankäytöllisesti yhdistelmäkoulutuksista on pidetty, sillä verkko-osuuden saa suorittaa osissa ja halutessaan vaikka keskellä yötä. Lähiopetus puolestaan sisältää paljon harjoittelua, ja harjoittelu on kursseilla aina mukavaa tekemistä. 

 

Ensiapukursseilla on mukava ilmapiiri ja leppoisa tunnelma vakavasta aiheesta huolimatta

Finla Työterveys järjestää yrityksille omia kursseja sekä myös kaikille avoimia yleisökursseja Finlaysonin työterveysasemalla. Koulutuksemme ovat SPR:n ohjelmien mukaisia, sertifioituja ensiapukursseja ja niistä saa virallisen Punaisen Ristin todistuksen. 

SPR:n kouluttajapätevyyden (= Ensiavun ja terveystiedon kouluttaja) lisäksi Finlan ensiapuopettajat ovat myös työterveyshoitajia. Tieto asiakasyritystemme turvallisuusriskeistä antaa meille mahdollisuuden lisätä kurssiohjelmaan esimerkiksi kemikaaleihin, palovammoihin tai vaikkapa varastotyöskentelyyn liittyviä erityisaiheita. 

Yritysten omista erityisriskeistä syntyy kursseilla yleensä paljon keskustelua. Ensiapuvälineiden riittävyyttä ja niiden oikeaa sijoittelua pohditaan ihan tosissaan, sillä aihe voi jonain päivänä koskettaa kurssilaisia henkilökohtaisesti.  

Ensiapukurssilla ei nipoteta eikä pidetä kalvosulkeisia. Käytännön harjoituksia sen sijaan tehdään paljon. Siderullia levitellessä ja rastiharjoituksilla kiertäessä tulee tehtyä yhteistyötä niidenkin työkavereiden kanssa, joihin ei muuten päivittäin ole kontaktissa – mikä ei ole ollenkaan paha juttu työpaikan yhteishengen kannalta.  

Yrityksen ensiapuvalmiutta ja -koulutustarvetta arvioidaan työpaikkakäyntien yhteydessä. Kun kannanotto on kirjattu työpaikkaselvitysraporttiin, Kelalta on mahdollista hakea korvausta koituneista kuluista.    

Lopuksi vielä laskutehtävä: 

Nyt on oikein sopiva hetki laskea, kuinka monta ensiapukoulutettua teidän työpaikallanne on ja koska kertauskursseja on käyty?  

Mikäli tulos jää pienemmäksi kuin 5 % + maalaisjärki, niin kannattaa olla yhteydessä omaan työterveyshoitajaan!

 

Katso myös:

Ilmoittautuminen Finlan ensiapukursseille

SPR ensiapukurssit