Nykyajan työelämässä yhä useampi työntekijä kohtaa taloudellisia haasteita, jotka voivat heijastua merkittävästi heidän työssä jaksamiseensa ja työkykyynsä. Taloudellisten huolien lisääntyminen ei ole vain yksilöllinen haaste, vaan se on laajempi ilmiö, joka vaikuttaa työyhteisöihin ja yrityksiin. Työnantajien on tärkeää tiedostaa taloushuolien vaikutus, koska pitkällä tähtäimellä yksilön taloudelliset haasteet voivat alkaa näkyä työpaikalla esimerkiksi työssä suoriutumisessa.
Taloudellisten huolien laajuus ja vaikutus työkykyyn
Tilastot kertovat karua kieltä: Suomessa noin puolet kotitalouksista kertoo tulevansa niukasti toimeen ja 15 % kokee vaikeuksia tulla toimeen, selvittää EVAn syksyn 2023 Arvo- ja asennetutkimus. Tutkimuksesta myös selviää, että toimeentulon ja tulevaisuuden uskon välillä on selvä korrelaatio. Mitä paremmin tulee toimeen, sen positiivisempi kuva on tulevaisuudestakin.
”2020-luvun Arvo- ja asennetutkimuksissa nuorten ikäryhmien optimismi oman tulevaisuutensa suhteen on selvästi vähäisempää kuin 1980-luvulla.” (EVA)
Nuoria huolestuttavat eniten oma toimeentulo, opiskelu, työn saaminen ja työssä jaksaminen sekä terveys. Esimerkiksi nuoret saattavat vältellä keskusteluja rahasta, vaikka ymmärtävätkin, että heidän taloudellinen tilanteensa on haavoittuvainen. Rahaan liittyy paljon tunteita, ajatuksia ja uskomuksia, minkä vuoksi moni kokee rahasta puhumisen vaikeana. Ongelma korostuu erityisesti silloin, kun työkyky heikkenee ja on tarpeen pohtia, miten selvitä taloudellisesti esimerkiksi osasairauspäivärahan turvin.
Työkyvyttömyyseläkkeitä haetaan yhä useammin, ja erityisesti nuorten keskuudessa mielenterveyteen liittyvät syyt ovat yleistyneet. Tämä kehitys nostaa esiin tarpeen ennaltaehkäiseville toimille, kuten työkykyvalmentajan tapaamiselle, jossa työntekijää voidaan tukea ja auttaa hallitsemaan sekä taloudellisia että psyykkisiä haasteita.
Työkykyvalmentaja tukena taloushaasteissa
Työkykyvalmentajan tapaaminen tarjoaa tukea ja ohjausapua työntekijöille, jotka kohtaavat taloudellisia vaikeuksia, kertoo Finla Työterveyden työkykyvalmentaja Anneli Pekkala.
Hallinnan tunnetta oman talouden ja rahankäytön suhteen voidaan vahvistaa erilaisin keinoin. Tiedollista keskustelua on tärkeä käydä rahankäytöstä ja budjetoinnista. Mihin kaikkeen raha ja hallinnan tunne elämässä vaikuttaa? Työkyvyn ja elämänhallinnan näkökulmasta taloudellinen stressi on iso tekijä ja usein kapeuttaa vaihtoehtojen näkemistä omassa tilanteessa.
Käytännön tasolla merkityksellistä on se, että asiakas saa tarvittavan tiedon esimerkiksi velkaneuvonnasta, toimeentulon eri tukimuodoista ja miten omaa talouden hallintaa voi budjetoinnin avulla lähteä kehittämään. Kuinka selvitä muuttuvissa tilanteissa, kun asumiskustannukset kasvavat esim. korkojen nousun myötä tai miten varautua tulojen pienenemiseen eläkkeelle jäädessä?
Kun työntekijä kokee, että hänellä on kontrolli raha-asioidensa suhteen, vaikuttaa se todennäköisesti myönteisesti myös työssä jaksamiseen ja työstä suoriutumiseen. Tämä ei ainoastaan vähennä työntekijän stressiä, vaan parhaimmillaan edistää hänen hyvinvointiaan ja työkykyään.
Hallinnan tunteen vahvistaminen on erityisen tärkeää nuorille työntekijöille. Sosiaalinen media luo helposti virheellisiä mielikuvia, jotka ajavat nuoria ylittämään taloudelliset rajansa. Ylipäänsä tarvetta kehittää rahataitoja on nähtävissä erityisesti nuorilla. Työkykyvalmentaja voi auttaa heitä ymmärtämään, miten he voivat tehdä kestäviä taloudellisia valintoja ja saavuttaa tasapainoisemman elämän. Taloudellisesti stressaavissa tilanteissa tärkeää on ymmärtää se, että apua on saatavilla ja ohjaus erilaisten avuntarjoajien piiriin on yksi keino vahvistaa hallinnan tunnetta rahan suhteen.
Taloudellisten haasteiden vaikutus työuraan
Taloudellinen stressi ja huoli omasta toimeentulosta vaikuttaa väistämättä siihen, minkälaisia mahdollisuuksia itsellään näkee olevan. Monelle työ saattaa olla selviytymistä ja tietyllä lailla esimerkiksi olosuhteiden sanelemaa. Vaikka moni toivoisikin muutosta, niin kapasiteettia sen toteuttamiseen ei välttämättä ole, koska taloudellinen stressi lisää kuormitusta.
Tämä tilanne voi pitkällä aikavälillä heikentää työkykyä ja lisätä riskiä työuupumukseen tai työkyvyttömyyteen. Kun nuoren ihmisen työura katkeaa, voi työnantaja joutua maksajan pallille pitkäksikin aikaa. On siis sekä yksilön että työnantajan etu löytää työntekijälle sopiva ura.
Työkykyvalmentajan ohjaus tarjoaa tukea myös näissä tilanteissa. Työkykyvalmentajat voivat auttaa työntekijöitä hahmottamaan työuransa kokonaisuudessaan ja löytämään sellaisia työtehtäviä, jotka tukevat heidän elämäntilannettaan ja hyvinvointiaan. On tärkeää ymmärtää, että työkykyyn liittyvät haasteet voivat muuttua uran eri vaiheissa, ja siksi on tärkeä tietää, että tukea on saatavilla. Työkykyvalmentajan kanssa käydään läpi, mitä kaikkia vaihtoehtoja työntekijällä on, esimerkiksi työuran, osaamisen ja vahvuuksien kehittämisen, sekä esimerkiksi kuntoutuksen saralla.
Työnantajan vastuu ja mahdollisuudet
Työnantajille taloushuolien ymmärtäminen ja niihin puuttuminen on tärkeää, sillä ongelmat voivat heijastua työtehoon ja työyhteisön hyvinvointiin. Taloushuolista johtuva alisuoriutuminen voi jäädä työnantajilta piiloon, jolloin ongelmia ratkotaan vasta, kun ne ovat jo kärjistyneet. Tämän vuoksi Finla on aina lähellä asiakastamme, jotta voimme toteuttaa ennakoivaa työterveyttä ja puuttua tilanteisiin, ennen kuin haaste kasvaa kriisiksi.
Työkykyvalmentaja tarjoaa konkreettista tukea ja auttaa työntekijöitä löytämään ratkaisuja, joilla he voivat hallita taloudellisia haasteita ja vahvistaa työkykyään. Tämä tuki on tärkeää paitsi työntekijöiden, myös työnantajien näkökulmasta, sillä se auttaa vähentämään työkyvyttömyydestä aiheutuvia kustannuksia ja tukee koko työyhteisön hyvinvointia.
Lähteitä:
EVA Elinkeinoelämän valtuuskunta