Onnistumisen polku uuteen ammattiin

Aina työkyky ei riitä samassa työssä toimimiseen läpi työelämän. Vaikka osaamista on ja intoa riittäisi, tulee eteen tilanteita, joissa työuran uudelleen suuntaaminen on ajankohtaista ja järkevää. Monesti työurapohdinnat aloitetaan yksilön omasta toimesta ja työterveyshuollon tuella jo siinä vaiheessa, kun sairautta ei olla todennettu, mutta ilmassa on jo uhkakuvia. Muutos voi olla hyvin pieni, työtehtävien vaihtoa tai työtapojen uudelleen määrittelyä, osaamisen oivaltamista. Tai sitten muutos voi olla iso loikka kokonaan uuteen ammattiin. Tai kaikkea tältä väliltä. Finlan työkykyvalmentajat ohjaavat kokemuksella ja aidolla kiinnostuksella asiakkaita näillä poluilla.

Tomi Piipon kohdalla muutoksen polku alkoi jo 10 vuotta sitten. ”Harkinta-aika oli pitkä, mietin että jotain muutakin voisin vielä tehdä, mutta työt ja elämä veivät eteenpäin, eikä muutokselle löytynyt ajallista mahdollisuutta. Näin ajattelin pitkään, kunnes tuntui, että nyt aika on kypsä. Jos jotain meinaa tehdä, on se tehtävä nyt”, Tomi kertoo.

Uramuutokset eivät ole helppoja päätöksiä

Tomi on aiemmalta koulutukseltaan sekä koneistaja että autonasentaja. Työssään hän toimi Nokian Renkailla testauksessa, nimikkeellä Test Technician. Tomi viihtyi työssään, oli osaava ja pidetty, työkaverit olivat tärkeitä. Uramuutokset olisivat siis iso juttu. Kuitenkin vuosien pohdinnan aikana Tomille oli selkiytynyt ala ja linja, jota hän haluaisi oppia ja tehdä jatkossa, joten hän aloitti opinnot työn ohella. Silloisessa fyysisesti kuormittavassa työssään Tomi tuli siihen pisteeseen, että käsikirurgi suositteli miettimään kevyempää työtä, koska työkyvyttömyyden uhka oli näkyvissä.

Yhteistyö Finlan kanssa oli sujuvaa. Tomi sai ohjausta Finlan työkykykoordinaattori Outi Antilalta, jonka työpiste on Nokian Renkailla. Outin johdolla kartoitettiin muun muassa Tomille soveltuvia työtehtäviä nykyiseltä työnantajalta, mutta niitä ei siinä kohtaa löytynyt. Lisäksi Tomi haki sisäisiä avoinna olleita tehtäviä, mutta osaaminen ei kohdannut haettavien tehtävien kanssa. Tomi toivoi työterveydeltä apua ratkaisujen tekemiseen sekä kannustusta eteenpäin menemiseen.

”Työterveyden tuki tässä oli merkittävä”, Tomi toteaa. Vaikka Tomin ajatukset olivat aluksi talon sisäisissä ratkaisuissa, vahvalla ohjauksella hän alkoi luottamaan mahdollisuuksiinsa edetä uuteen suuntaan. ”Ei ole helppo ratkaisu lähteä hyvästä työstä täysin tuntemattomaan suuntaan.”

Opiskelun kautta uudelle uralle

Polku uuteen ammattiin sai siis vauhdikkaan vaiheen, kun työkykyhaasteet muuttuivat konkreettisiksi. Tomi ohjautui Finlan työkykyvalmentajan luokse, haettiin ammatillinen kuntoutus sekä tehtiin kuntoutussuunnitelma. Tavoitteena kokoaikaiseksi opiskelijaksi siirtyminen, valmistuminen ja uuteen ammattiin työllistyminen. Vakuutusyhtiö myönsi vuodeksi tuen opintoihin ja Tomi jäi pois työstä.

Tavoite oli nyt selkeä, Tampereen ammattikorkeakoulussa liiketalouden Tradenomi (AMK) -opinnot valmiiksi, suuntautumisena myynti. Kaupallisuuden ja aiemman teknisen osaamisen yhdistäminen kiehtoi Tomia. Osaamisen kasvattaminen tällä saralla tuntui luonnolliselta. Työkykyvalmentaja ohjasi jo tässä kohtaa viilaamaan CV:n kuntoon sekä kirkastamaan omaa osaamiskäsitystään. Ohje oli, ettei pidä luovuttaa työharjoittelupaikan haun suhteen. Hakuprosessit voivat olla pitkiä, mutta tavoite tulee olla työllistymiseen tähtäävä jo harjoitteluaikana. Tosissaan siis lähdettiin etenemään.

Tomi Piippo työllistyi Cavitar Oy:lle.

Ja juuri harjoittelupaikkojen haun Tomi kokikin vaikeimpana hetkenä, koska lähes kaikkialla todettiin, että toimivat nyt etänä ja harjoittelijan ohjaus on haasteellista. Lopulta Tomi vaihtoi näkökulmaa saadakseen muutosta aikaan, ja lähti hakemaan suoraan työpaikkaa. Luottamus omaan osaamiseen auttoi ja paikka löytyi. Syntyi nopea ratkaisu irtisanoutua pikaisella tahdilla vanhasta työstä ja hypätä uuteen. Uusi työpaikka, uudet tehtävät, uusi työyhteisö ja se että Tomin asema edellisessä työssä oli hyvä, vaativat henkistä vahvuutta irrottautua.

Tomi työllistyi Cavitar Oy:n palvelukseen nimikkeellä Technical Sales Specialist. Korkean teknologian teollisuutta edustava Cavitar Oy suunnittelee, valmistaa ja markkinoi tuotteitaan ja palveluja pääasiallisesti vientiin kaikille suurille teollisuusalueille. Yhtiö on omalla alallaan maailmalla uranuurtaja ja markkinajohtaja.

Onnistumisen ja osaamisen kokemuksia

Onnistumisista keskusteltaessa Tomi mainitsee suurimmaksi onnistumiseksi sen, miten hienosti hänet otettiin Cavitar Oy:ssä vastaan. Tomi pohtii, että vaihto tuntuu koko ajan paremmalta. Työssä on kehittymisen mahdollisuuksia sekä monipuolisuutta, porukka on tosi mukavaa ja johto osallistuvaa ja lähellä. Uudessa työssä kiehtoo myyntityö, siitä saa suurimmat flow-kokemukset. Kansainvälisen liiketoiminnan menetelmien ymmärtäminen, monikulttuuriosaaminen sekä tärkeät vuorovaikutustaidot ovat Tomilla hallussa tuoreen koulutuksen kautta.

Tomi osaa nähdä myös ison arvon aiemmassa työhistoriassaan, missä hitsauksen, koneiden logiikan ja testaamisen osaaminen olivat hänen vahvuuksiaan. ”Teollisuuden prosessien ymmärtämisestä on iso hyöty asiakkaan kanssa kommunikoitaessa. Myös testilaboratorion toimintatapojen osaaminen auttaa paljon taustaosaamisena myyntyössä”, kertoo Tomi. Nykyisen työnantajan kansainvälisyys tuntuu Tomista omalta, harrastuneisuus kielitaitoon antaa hyvän pohjan ja lisämotivaation tulevaisuuteen.

Osaamiskeskustelussa nousee esiin kysymys: Mistä lähipiiri huomasi, että olet oikealla tiellä?

Tomi nauraa: ”Työkaverit Nokian Renkailla taisivat olla ensimmäisiä, jotka ääneen tuumasivat opintojen alussa, että jaahas, sä et varmaan ole jäämässä tänne”.

”Perheelle työn ohessa opiskelu oli haasteellista aikaa, koska en voinut antaa sitä panosta mitä olisi tarvittu. Kun ammatillinen kuntoutus alkoi, stressi helpotti ja tilanne muuttui jaksamista ja perhe-elämää tukevaksi.” Perhe sanoo nyt, että Tomista näkyy positiivinen energia ja se, että hän viihtyy aidosti työssään.

Opintoihin liittyen Tomi vielä mainitsee, että nopea työllistyminen on hieman viivästyttänyt valmistumista, mutta samalla se toi mahdollisuuden tehdä päättötyö Cavitar Oy:lle. Tomi tekee parhaillaan kansainvälistä markkinointitutkimusta, jota voidaan hyödyntää yrityksen palveluiden kehittämisessä tulevaisuudessa. Tämä on Tomille iso innostuksen lähde, ja hän aikoo panostaa asiaan alkuvuonna pieteetillä.

Älä jää jossittelemaan – tartu asiaan

Miten kannustaisit muita?

”Ensinnäkin kannustaisin opiskelemaan lisää aikuisena, ettei tyydy vain siihen oppiin mitä on nuorena hankkinut. Lyhyetkin kurssit ovat välillä todella hyviä”, Tomi rohkaisee. Jos toivoo muutosta, sekä Tomi että Finlan työkykyvalmentajat toteavat, ettei kannata jäädä jossittelemaan, vaan tarttua asiaan.

Lisäksi Tomi mainitsee, että kannattaa kääntyä työterveyden puoleen, mistä apua voi saada tähänkin asiaan. Yksin ei kannata kaikkea miettiä. Työkykykoordinaattori Antila lisää, että on hyödyllistä varhaisessa vaiheessa miettiä yhdessä vaihtoehtoja, vaikka terveydellinen huoli ei olisi vielä kovin suuri. Ulkopuolinen apu auttaa ajatusten sparraamisessa. Syntyy erilaisia näkemyksiä ja ajatuksia, sekä voi saada tietoa esimerkiksi työmarkkinoista.

Keskustelu, ajattelutavan muutokset, työtehtävien tai tapojen uudelleenmäärittely, työkokeilut, uudelleenkoulutus – kaikki nämä auttavat suuntaamaan osaamista työuralla innostavaan ja itselle mielekkääseen suuntaan.

 

Sarita Ikkala
Työkykyvalmentaja
Työterveyshuollon sosiaalialan asiantuntija