Käytäthän kasvomaskia kaikilla vastaanotoillamme.
Ethän tule millekään vastaanotolle hengitystieoireisena ilman ennakkoyhteydenottoa.
Kaikki vastaanottomme vain ajanvarauksella.

Motivaation johtaminen omassa ja työyhteisön elämässä

Motivaatiolla on keskeisin merkitys onnistuneelle toiminnalle. Silloin kun tekeminen ja ponnistelu juontuvat aidosta motivaatiosta, suoritukselle on luvassa parempi ennuste.

Motivoituneet työntekijät palvelevat erinomaisesti; se näkyy, kuuluu ja luo onnistumisen tunteita niin asiakkaille kuin työntekijöille. Yhdessä onnistumisen kokemus taas motivoi molempia; asiakasta palaamaan ja työntekijää tekemään aina vaan paremmin.

Miten siis onnistumme johtamaan itseämme ja tiimejämme kohti sisäisesti motivoitunutta tekemisen ja aikaan saamisen meininkiä? Olen pitänyt tätä kysymystä kirkkaana mielessäni, kun pohdin motivaation johtamisen kulmakiviä.

Poimin 6 keskeistä asiaa, mitä jokainen itsensä ja tiiminsä johtaja voi tehdä.

1. Merkitysten ja mielen johtaminen

Milloin viimeksi koit tekeväsi jotain merkityksellistä? Kun ihminen tekee itsellensä merkityksellisiä asioita, hän kukoistaa. Merkityksellisyyteen sisältyy ne arvot, visiot ja intohimo, jotka tuntuvat hyvältä. Siihen liittyy itsetuntemus ja aitojen kiinnostuksen kohteiden, yksilöllisten tarpeiden löytäminen. Myös ymmärrys muiden erilaisista arvoista ja tarpeista auttaa jakamaan vastuuta ja johtamaan toimintaa kohti yhteistä merkityksellisyyden kokemista.

Merkityksellisyyden tunteen luomisessa auttaa, jos osaa kertoa uskottavia ja toimeliaisuuteen rohkaisevia tarinoita.

Millä mielikuvilla puhuttelet itseäsi ja tiimiäsi? Se, mihin kiinnittää huomiota, kasvaa.

Kehitä omat voimalauseesi, hengitä niitä sisään, kun tarvitset rohkaisua tai nostetta energiatasoosi. Jos suinkin mahdollista, kannusta ja inspiroi läsnäolollasi muita. Ole se muutos, jonka tahdot toteutuvan.

2. Tavoitteellisuus

Lähdetkö koskaan kotoasi liikkeelle ilman selkeää päämäärää? Katsotko opasteviittoja? Suunnitteletko pidemmälle lähtiessäsi välietapit, missä arviot tilannetta, tankkaat ja lataat akkujasi?

Miksi sitten toimisit ilman selkeää tavoitetta ja tilanteen päivitystä työssäsi tai elämässäsi yleensä? Tavoitteiden asettamista korostetaan yleensä urheilussa tai elintapamuutoksissa. Harvemmin tulee miettineeksi, että jokainen päivä saamme tehdä lukuisan määrän valintoja, jotka joko vievät päämäärään tai loitontavat sitä. Tavoitteellisuus antaa potkua motivaatioon, kun väistämättä matkalla joskus väsyt, eksyt tai jokin häiriötekijä yrittää eksyttää sinut polulta.

Valitse viisaasti ja rakenna omat voittavat tapasi.

3. Vapaus. Virtaus. Vastuu

Kun ihminen saa toteuttaa osaamistaan luottamuksen, vastuullisuuden ja viisaan päätösvallan toteuttajana, ollaan sisäisen motivaation ytimessä. Tarkkailkaa yrittäjiä. Tai huippu-urheilijoita. Siinä ollaan vapauden, vastuun ja virtauksen ytimessä. Vaikka välillä väsyttää, arvot, päämäärä ja yhteistyö ohjaavat toimintaamme haluttuun maaliin. Autonomian lisääminen sinne, missä todellinen työ tehdään, lisää sekä työn hallinnan tunnetta, että aktiivista päätösten ja valintojen tekemistä parhaan mahdollisen lopputuloksen eduksi. Samalla lupien kysymiseen ja turhaan byrokratiaan käytetty aika suuntautuu hedelmälliseen toimintaan. Näin tulokset, liikevaihto ja unelmatyönsä tekemisestä syntyvä innostus houkuttelevat lisää mahdollisuuksia.

Vapaus valita synnyttää usein halun kantaa vastuuta ja luovuuden löytää keinot päästä tuloksiin.

4. Osallistaminen. Omistautuminen

Jotta kirkas onnistumisen mielikuva voi toteutua, siihen pitää laittaa kaikkensa sitoutuen 100% asenteella. Usein motivaatiomme kasvaa ja pysyy, kun tiedämme, miten oma osuutemme auttaa muita tai vie eteenpäin yhteisöllistä tarinaa. Oikeanlaiset mielikuvat ja merkitykset luovat ympärillensä positiivisen ilmapiirin ja eteenpäin vievän vuorovaikutuksen. Yhteistyö, muiden tuki ja yhteinen päämäärä auttavat saavuttamaan tulokset nopeammin, varmemmin ja onnistumisen iloa tuplaten.

5. Asenne

Tätä ei tarvitse avata. Aina me emme voi valita olosuhteita, sen sijaan aina voimme valita tavan, millä niihin suhtaudumme.

6. Palautuminen

Tahdonvoima, suomeksi Sisu, niin oleellinen kuin se tiukkaan tilanteen tullen onkin, on väsyvä lihas. Vain satuolennot jaksavat painaa ja taistella vuorokaudet ympäri Prinsessan ja puolivaltakunnan vuoksi.

Motivaatio ja tekemisen palo tarvitsee liekkinsä säilyttämiseksi happea, lepoa, palautumista.

Kehon ja mielen huolto lisää takuulla sekä aikaansaannostesi määrää, että laatua. Puskeva, rystyset valkoisina taisteleva ote taas voi viedä puhdin motivoituneestakin tekijästä. Lopulta, vaikka kuinka hyviksi tulemme, ei meistä koskaan tule täydellisiä. Ja siksi tämä elämä kantaa paljon pidemmälle kuin yksikään täydellinen suoritus.

Motivaation johtamiseenkin pätee ajatus, että (itsensä)johtajan kenties tärkein ominaisuus on kyky pyytää apua. Yhdessä olet kaksin verroin varmempi jatkamaan matkaa.


 

Ehkäpä lopulta motivaation johtamisen ytimessä on usko ihmiseen. Usko itseen ja elämänsä tarkoitukseen muistakin kuin pakon sanelemista syistä. Siihen, että pohjimiltaan jokainen todella haluaa onnistua ja saada aikaan jotain, mikä on kertomisen arvoista. Jokainen haluaa kokea arvostusta, tulla nähdyksi, tuntea voivansa vaikuttaa yhteisössään ja omaan elämäänsä.

Kun tämä usko on vahva, ja aito, voi esimies keskittyä tiimiensä palvelemiseen, tiimit ohjeiden noudattamisesta itseohjautuvaan päätöksentekoon, ja yksittäinen työntekijä kyvykkyytensä toteuttamiseen kohti parasta potentiaaliaan ja sen yli.

Jos haluat tietää, mikä juuri Sinua motivoi ja kuinka saat pidettyä sinun tai tiimisi motivaatio iskussa, ota yhteyttä, niin autamme mielellämme.

Motivoivaa ja Merkityksellistä Syksyä Kaikille!

 

Angela Kainulainen
Finla Työterveys Oy
Työterveyshoitaja
RMP-Motivaatiovalmentaja

Käytäthän kasvomaskia kaikilla vastaanotoillamme.
Ethän tule millekään vastaanotolle hengitystieoireisena ilman ennakkoyhteydenottoa.
Kaikki vastaanottomme vain ajanvarauksella.