Miten korona on vaikuttanut sairaanhoitajan työhön työterveydessä?

Tänään 12.5.2020 vietetään kansainvälistä sairaanhoitajapäivää. Finlassa sairaanhoitajia työskentelee asiakaspalvelussa Walossa, missä he ovat monesti asiakkaan ensikontakti työterveyteen. Sairaanhoitajat tekevät tilannearviota haastattelemalla asiakasta ja ohjaavat hänet oikealle hoitopolulle. Asiakaspalvelun lisäksi sairaanhoitajat työskentelevät päivystyspolilla ja avustavat lääkäreitä toimenpiteissä.

Vaikka koronaepidemiaa osattiin Finlassakin odottaa, ja siihen varauduttiin etukäteen mahdollisimman hyvin, tapahtui asioita kuitenkin vauhdilla. Koronaviruksen tulo Suomeen aiheutti puhelinyhteydenottojen hurjan kasvun, ihmiset olivat epätietoisia ja runsas uutisointi häkellytti entistä enemmän. ”Flunssaiset pyrkivät vastaanotoille, mutta suuren tarttuvuusriskin vuoksi jouduimme ohjaamaan heitä pääosin etävastaanotoille ja antamaan paljon puhelinneuvontaa”, toteaa Finlaysonin asemalla työskentelevä sairaanhoitaja Henna Marjakoski.

Sairaanhoitajat pohtivat monia käytännön asioita työterveysasemilla: ”Odotushuoneet stailattiin uuteen uskoon, kun tuolien väliin jätettiin turvavälit. Käsidesien kulutus kasvoi hurjasti, ja suojavarusteasioita pohdittiin sekä sisäisesti että asiakkaiden kanssa. Uusia ohjeita tuli sekä laadittiin päivittäin”, kertoo Nokian aseman sairaanhoitaja Marja Kauppila.

Infektiovastaanoton perustaminen Lielahteen

Sairaanhoitajia suojavarusteissa
Kuvassa Marja ja Henna Lielahden infektiovastaanotolla.

Maaliskuun puolessavälissä Finlassa päätettiin keskittää kaikki Tampereen seudun hengitystieinfektiopotilaat yhdelle asemalle Lielahteen. Walon tiimiltä kysyttiin, ketkä olisivat halukkaita lähtemään infektiovastaanottoa pitämään, ja tässä vaiheessa sekä Henna että Marja siirtyivät työskentelemään Lielahteen. Lielahdessa toimii nyt tiimi, jossa on kaksi sairaanhoitajaa, ja vaihdellen 2-3 lääkäriä pitämässä infektiovastaanottoa.

Sairaanhoitajien pääasiallinen työ infektiovastaanotolla on näytteidenotto. Sekä pikanäytteitä että suoniverinäytteitä otetaan. Hoitajat myös tekevät sairausvastaanottoa, ja kirjoittavat tarvittaessa sairauspoissaoloille jatkoa, jos esimiehen kanssa sovitut päivät ovat tulleet täyteen, mutta oireita edelleen on. Korona-aikana suositus on, että töihin palataan vasta kun on 1-2 oireetonta päivää takana. Asiakkaiden ohjeistaminen onkin erittäin tärkeässä roolissa sairaanhoitajan työssä.

”Täällä muistelee nuoruusvuosia ja aikaa infektio-osastolla, kun pukee varustuksia päälleen. Hyvä suojautuminen on erittäin tarpeellista ja Finlassa suojat ovat toistaiseksi hyvin riittäneetkin. Palella ei näissä vetimissä ole tarvinnut!” toteaa pitkän kokemuksen omaava sairaanhoitaja Marja.

Huhtikuun alkupuolella tehtiin päätös, että Finlan Lielahden asemalla aletaan tekemään Covid19-testausta kolmena päivänä viikossa, yhteistyössä Fimlabin kanssa. Fimlabilta tulee näytteenottaja, jota sairaanhoitajat avustavat, jotta näytteenotto olisi mahdollisimman sujuvaa.

”Ensin kävin Taysin laboratoriossa tutustumassa korona-näytteenottopisteeseen, jotta osasimme Lielahdessa luoda näytteenottoon soveltuvat olosuhteet, sekä miettiä selkeät ja toimivat käytännöt, miten näytteenotto täällä suoritetaan. Yhteistyö laboratoriohoitajan kanssa on ollut todella hyvää ja saumatonta”, kertoo sairaanhoitajamme Henna.

Sairaanhoitaja kohtaa monet tunteet vastaanotolla

Korona on tuonut poikkeustilan maahamme ja aiheuttanut ihmisissä erilaisia tunteita. Arjen muuttuminen saattaa aiheuttaa stressiä, ja sairastuminen pelkoa ja ahdistusta. Huolta aiheuttaa myös yhteiskunnan selviäminen tilanteesta. Monet asiakkaat ovat kysyneet vastaanotolla suojavarusteisiin päästä varpaisiin pukeutuneen sairaanhoitajan nähdessään: ”Miten te uskallatte olla täällä töissä?”

”Itse olen pyrkinyt tilanteesta huolimatta kohtaamaan asiakkaat rennosti. Olemme kaiken keskellä rupatelleet niitä näitä ja hymyä ei ole unohdettu, vaikka se maskin takaa ei näykään. Uskon että se kuuluu äänestä”, kertoo Henna.

”Lielahden infektioasemalla on hyvä porukka ja yhteishenki. Tiimi toimii tukirinkinä, pidetään etäpalavereja ja toisia konsultoidaan aina tarpeen mukaan. Yhdessä pohtimalla, kehittämällä ja joustavasti toimien olemme saaneet aikaan hyvän ja toimivan infektioaseman, joka on turvallinen sekä asiakkaille että henkilökunnalle. Positiivista virettä ylläpitämällä tästäkin selvitään!” toteavat Henna ja Marja yhteen ääneen.