Ihmisten kohtaaminen on työfysioterapeutti Linnea Sainion vahvuus sekä työssä että jääkiekkokaukalossa

Työfysioterapeutti Linnea Sainio

Finlassa elokuussa työfysioterapeuttina aloittaneen Linnea Sainion arki jakautuu joustavasti päivätyön ja jääkiekkotuomaroinnin välille. Ihmisten auttamisesta motivoituva Sainio uskoo, että jokaisesta työpäivästä ja pelistä voi oppia jotain uutta.

Alkujaan salolainen Sainio työskentelee tätä nykyä Tampereella Finlan Lielahden ja keskustan toimipisteissä. Hänen asiakasyrityksensä toimivat useilla eri aloilla, joten hän kohtaa työssään monipuolisesti sekä fyysisen työn tekijöitä että toimistotyöläisiä.

Nykyiseen ammattiinsa Sainio päätyi omien kokemustensa kautta. 15-vuotiaana jääkiekkojuniorina hän loukkasi polvensa, ja sen aikaisen hoitotavan mukaan kontaktipelit kiellettiin leikkauksen jälkeen. Vaikeudet polven kuntoutuksessa herättivät Sainion kiinnostuksen fysioterapiaan, ja hän hakeutui lukion jälkeen alan opintoihin. Samaan aikaan hän löysi keinon jatkaa rakastamansa lajin parissa kouluttautumalla jääkiekkotuomariksi.

Hyvinvointia tuetaan kokonaisvaltaisesti

Työfysioterapeutti voi auttaa työntekijää monella tavalla ja antaa avaimet parempaan hyvinvointiin. Ihminen on psykofyysinen olento, joten Sainio huomioi asiakasta aina kokonaisuutena, eikä keskity pelkästään asiakkaan fyysiseen vaivaan. Kuntotestauksen ja fyysisen ohjauksen lisäksi Sainio neuvoo asiakasta tarpeen tullen palautumisessa ja rentoutumisessa. Tarvittaessa hän voi myös kirjoittaa lähetteen muille työterveyshuollon asiantuntijoille, kuten psykologille.

– Pitkät vastaanottoajat mahdollistavat fyysisen oireen hoitamisen ohella sen, että voimme keskustella laajemmin asiakkaan tilanteesta ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. On myös tärkeää motivoida asiakasta perustelemalla, miksi jokin harjoitus tehdään juuri tietyllä tavalla tai miksi työasentoa kannattaa muuttaa, Sainio tähdentää.

Ihmiset toistavat helposti tuttuja tapoja arjessaan, vaikka ne eivät palvelisikaan heidän hyvinvointiaan. Työpaikkakäyntien yhteydessä Sainio muun muassa opastaa asiakkaitaan parempaan työergonomiaan, mikä voi merkittävästi parantaa asiakkaan hyvinvointia sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä.

– Parasta on, kun pystyy tekemään ihmiselle hyvää. Kiitolliset asiakkaat jäävät mieleen pitkäksi aikaa. On palkitsevaa, kun joku on pystynyt onnistuneen fysioterapian jälkeen palaamaan työhönsä tai on päässyt eroon pitkään vaivanneista kivuista.

Suomalainen työterveyshuoltojärjestelmä saa Sainiolta varauksettoman kiitoksen. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen järjestelmämme on todellinen voimavara työkyvyn ylläpitämisessä ja työperäisten sairauksien ennaltaehkäisyssä.

– Olen huomannut, että yhä useampi asiakas kärsii jollain tasolla kokonaisvaltaisesta kuormitushaasteesta. Työpaikoilla kiinnitetään usein suurempi huomio tuki- ja liikuntaelinoireisiin kuin aivoterveyteen ja kognitiiviseen kuormitukseen. Työterveydessä pyrimme lisäämään asiakasyritysten ymmärrystä asiasta, koska aivokuormituksen määrä lisääntyy kaikilla aloilla.

Hyvät sosiaaliset taidot auttavat

Sainio näkee työssään ja harrastuksessaan paljon yhteistä: molempia pitää tehdä kunnianhimoisesti ja aina voi kehittyä paremmaksi. Hyvät sosiaaliset taidot ja pitkä pinna auttavat pärjäämään ihmisten kanssa sekä töissä että peleissä.

– Olen todella kiitollinen siitä, kuinka joustavasti työnantaja suhtautuu työn ja tuomaritoiminnan yhdistämiseen. Aloittaessani työt elokuussa jouduin lähtemään jo kahden viikon työskentelyn jälkeen jääkiekon MM-kisoihin tuomaroimaan kahdeksi viikoksi. Vastavuoroisesti pyrin myös itse olemaan joustava, koska tämä on yhteispeliä, Sainio toteaa.

Helmikuussa Pekingin olympialaisissakin tuomaroinut Sainio raahaa usein ison varustekassinsa mukaan töihin. Nyt työkaveritkin jo tietävät, mitä kummallinen ja rahiseva ääni Finlan käytävillä tarkoittaa. Varustekassin rullat pyörivät, kun Sainio suuntaa viheltämään seuraavaa peliä.

 


Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä blogikirjoitukset:

Ergonomia työturvallisuutta ja työhyvinvointia parantamassa

Uudelle uralle tuki- ja liikuntaelinvaivoista huolimatta

WEBINAARI: Mitä on kognitiivinen ergonomia ja miten palautua tietotyön kuormitta­vuudesta?