Valtakunnallinen tapaturmapäivä pe 13.4.

Valtakunnallista tapaturmapäivää vietetään jälleen tänä perjantaina 13.4., ja tämän päivän teemana on ”Miehille sattuu liikaa – Älä kikkaile”. Tapaturmapäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota keinoihin, joilla jokapäiväisiä vaaratilanteita voitaisiin välttää. Suomessa sattuu edelleen vuosittain yli miljoona tapaturmaa, joista suurin osa sattuu vapaa-ajalla. Tapaturmakuolleisuus on korkeampaa työikäisillä miehillä kuin naisilla. Vaikka miesten tapaturmakuolleisuus onkin vähentynyt viime vuosina, Tilastokeskuksen mukaan edelleen 80 % työikäisten tapaturmaisesti aiheutuneista kuolemista sattuu miehille.

Kuitenkin suurin osa tapaturmista olisi vältettävissä omia asenteita ja toimintatapoja muuttamalla sekä töissä että vapaa-ajalla. Etenkin työkiireen keskellä riskien huomioiminen ja turvavälineiden käyttö voivat helposti unohtua. Kiireen tuntu saattaa osaltaan altistaa kikkailulle ja houkutella valitsemaan vähemmän turvallisen työskentelytavan. Turvallisuudesta tinkiminen ei kuitenkaan missään tapauksessa kannata, sillä ihmisellä on vain yksi elämä. Lisäksi useimmiten ne työmaat, joilla ei satu tapaturmia, pysyvät parhaiten aikataulussa. Suorien fyysisten tapaturmien riskin lisäksi kiire lisää henkistä kuormitusta. Tällöin tarkkaavaisuus heikkenee ja tapaturmariski kasvaa. Työterveyslaitoksen kyselyn mukaan 45 prosenttia työtapaturmaan joutuneista työskenteli kiireessä onnettomuuden sattuessa.

Mistä työkiire oikeastaan johtuu?

Syitä työkiireelle on monia: työt täytyy hoitaa liian tiukan aikataulun puitteissa tai liian vähällä miehityksellä, työ on organisoitu huonosti tai sen tekeminen keskeytetään jatkuvasti. Liian suuri työmäärä voi houkutella kasaamaan tehtäviä viime tippaan, jolloin virheiden tekemisen riski kasvaa. Usein kiireen tuntu jatkuu työpäivän jälkeen työmatkalla ja kotona.

Kiireen nujertamisessa kannattaa aloittaa siitä, mihin voi omalla toiminnallaan helposti vaikuttaa. Olisiko mahdollista organisoida työ paremmin, harjoitella aikataulutusta ja priorisoida? Jos omien työskentelytapojen muuttamisesta huolimatta kokee jatkuvaa kiirettä, kannattaa asia ottaa puheeksi esimiehen kanssa. Keskustelu, kehityskohtien etsiminen ja vinkkien jakaminen ovat tärkeitä keinoja puuttua kiirettä aiheuttaviin tekijöihin työpaikalla. Kiireettömän työympäristön periaatteista kannattaa sopia yhteisesti, ja jokainen voi omalta osaltaan vähentää työympäristön häiriötekijöitä.

Työterveyshuolto apuna tapaturmariskien kartoittamisessa

Myös ennaltaehkäisevällä työterveyshuollolla on työsuojelun rinnalla suuri merkitys työtapaturmien ennakoinnissa ja välttämisessä. Työterveyshuollon asiantuntijat osallistuvat vaarojen tunnistamiseen työympäristössä sekä työntekijöiden riskien, kuormitusten ja altistusten kartoittamiseen ja arviointiin. Työpaikkaselvitysten pohjalta luodaan yksilöllinen toimintasuunnitelma työympäristön ja -yhteisön kehittämiseksi. Työterveyshuolto antaa lisäksi aina neuvontaa terveyden ja työkyvyn edistämisestä ja ylläpitämisestä.

Lisää valtakunnallisesta tapaturmapäivästä voit käydä lukemassa täältä.

Kirjoituksen pohjana on käytetty seuraavia lähteitä, joista saat lisätietoa työturvallisuudesta ja työtapaturmista:

Kotitapaturma.fi-verkkosivun vinkkejä työkiireen hallintaan.
Työturvallisuuskeskuksen uutinen kiireen vaikutuksesta työtapaturmiin.
Lisätietoa työturvallisuudesta Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta.