Ottaisitko sinäkin lisäaikaa liikunnalle?

Tänä viikonloppuna 27. ja 28.10. Hengitysliitto järjestää Lisäaikaa liikunnalle -tapahtumia ympäri Suomen, ja tänä vuonna tempauksen teemana on mieli ja liike.

Liikunta on merkittävä osa meidän kaikkien kokonaisvaltaista hyvinvointiamme ja auttaa jaksamaan myös työssä. Se on tärkeä osa fyysisen toimintakyvyn ylläpitämistä, mutta sillä on merkittävää vaikutusta myös mielenterveyteen. Liikkuminen auttaa hallitsemaan stressiä sekä vähentää ahdistusta ja jännitystiloja. Se myös parantaa unenlaatua ja ylläpitää tasapainoista mielialaa. Psyykkisen hyvinvoinnin ohella liikunta tarjoaa myös mahdollisuuden sosiaalisten suhteiden ylläpitämiselle: siinä missä kävelylenkki metsässä tarjoaa rentoutumismahdollisuuden yksin, tuo ystävän mukanaolo, keskustelu ja nauru erilaista rentoutusta ja hyvää oloa.

Liikkumisessa kannattaa aina lähteä liikkeelle oman kehon kuuntelemisesta: mikä liikuntamuoto sopisi minulle juuri tänään? Kuinka kovatehoisesti liikun ja olisiko tänään paikallaan pyytää ystävää mukaan? Liikuntamuodoksi kannattaa valita juuri se, joka sopii omalle keholle ja tuottaa itselle mielihyvää. Ei pidä myöskään unohtaa, että liikuntaa on monenlaista ja positiiviset kokemukset itselle mieleisestä liikunnasta pitävät yllä motivaatiota liikuntaa ja terveellisiä elämäntapoja kohtaan.

Oman kehon kuuntelemisen lisäksi mielessä kannattaa pitää monipuolisuus. Järjestä aikaa sekä kestävyysharjoittelulle, lihaskuntoharjoittelulle että kehonhuollolle. Näin pidät itsestäsi huolta monipuolisesti ja eri harjoittelumuodot antavat liikuntamuotoihin vaihtelua. Myös Suomen vaihtelevat vuodenajat tarjoavat mukavaa vaihtelua ulkoliikunnalle. Työmatkaliikunta on mahdollista suurehkon osan vuodesta ainakin osin kävellen tai pyörällä, ja talvella voi herätellä tasapainoa vetämällä luistimet jalkaan ja lähtemällä jäille.

Tee sinäkin tänä viikonloppuna hyvää omalle työkyvyllesi ja järjestä lisäaikaa liikunnalle!