Käytäthän kasvomaskia kaikilla vastaanotoillamme.

Kaikki vastaanottomme vain ajanvarauksella.

Koronavirus: Työterveyden tiedotteet

Päivitämme tälle sivulle kaikki koronaviruksen liittyvät Finla Työterveyden tiedotteet.


24.9.2021 Kansalliset koronatestauskriteerit muuttuneet

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt kansallisen koronatestaus- ja jäljitysstrategian. Koronavirustestaus kohdistuu nyt ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen. Vähäoireisten kaksi kertaa rokotettujen testaamista ei enää pääsääntöisesti suositella.

Koronaviruksen PCR-testiä tehdään edelleen:
– rokottamattomille tai yhden rokoteannoksen saaneille, joilla on koronavirusinfektioon sopivat oireet
– rokottamattomille COVID19-infektion yli 6 kuukautta sitten sairastaneille, joilla on koronavirusinfektioon sopivat oireet
– lieväoireisille täyden rokotesuojan saaneille tai COVID19-infektion yli 6 kuukautta saaneille, joilla vähintään yksi rokote, jos on altistunut koronalle edeltävän kahden viikon sisällä tai on vakavalle koronavirustaudille altistava tekijä sekä sote-työntekijöille.

Finlassa noudatamme yllä olevia ohjeita. Näiden lisäksi teemme koronatestausta, mikäli asiakasyrityksillämme on muita tarpeita testaamiseen (esimerkiksi työmatkat tai työpaikalla tapahtuneet altistumiset).

Lisäksi teemme PikaCovid-antigeenitesteja oireettomille henkilöille (ja tarvittaessa perheenjäsenille), sekä itse että työnantajan maksamana.

 


23.9.2021 Pikakoronatesti oireettomille Finlan Lielahden, Nokian ja Turun asemilla

Finlan Tampereen Lielahden, Nokian sekä Turun työterveysasemilla voidaan ottaa PikaCovid-antigeenitesti oireettomille henkilöille.

Syy testaukseen voi olla esimerkiksi työ- tai lomamatkailu tai pääsy työmaalle. Asiakkaan on itse tarkastettava, että antigeenitesti riittää/hyväksytään haluttuun tilanteeseen. Testi voidaan ottaa myös esimerkiksi asiakkaidemme perheenjäseniltä.

Pakettihinta 109 €, joka sisältää ajanvarauksen, lähetteen, näytteenoton, testin teon ja mahdollisen todistuksen. Pikakoronatestiin voi tulla itse maksaen tai yrityksen maksamana. Oireettomien koronatestaus on Kela 0 -luokan toimintaa.

Varaa aika soittamalla (03) 2563 9555.

 


12.8.2021 EU koronatodistuksen tulostaminen Finlassa

Finlassa voimme tulostaa asiakkaalle EU:n koronatodistuksen, jos asiakkaalla on Kannan suostumukset kunnossa. Potilaan suostumus tarvitaan, koska koronatodistusta tulostaessa potilastietoja luovutetaan potilasrekistereiden yli terveydenhuollon toimintayksiköltä toiselle.

Asiakas voi itse käydä laittamassa suostumuksen päälle Omakannassa. Suostumus voidaan laittaa kuntoon myös Finlassa, jos asiakas on paikan päällä, jotta voimme varmistaa asiakkaan henkilöllisyyden ja ottaa asiakkaan allekirjoituksen suostumuslomakkeeseen.

 


23.6.2021 EU-koronatodistus

EU-komission asetus koronatodistuksesta tulee voimaan 1.7.2021, EU-maat voivat ottaa todistuksia käyttöön ja alkaa tarkistaa sähköisesti todistuksia eri aikaan.

Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyi yhteensopivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa 22.6. alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että 22.6. lähtien Omakannasta saa EU:n koronarokotustodistuksen. 14.7.2021 alkaen Omakannasta saa myös testitodistuksen ja todistuksen sairastetusta koronasta.

EU:n koronatodistus (EU digital COVID-19 certificate) sisältää kaikki kolme todistusta:
– todistus koronarokotuksesta (koronarokotustodistus, rokotustodistus)
– todistus koronatestituloksesta (testitulostodistus)
– todistus sairastetusta koronavirustaudista (sairastamistodistus)

Koronatodistus tulee sisältämään QR-koodin. Todistukseen tulee aina viimeisin koronatestin tulos.
Omakannasta löytyy linkki koronatodistukseen sekä erillinen valikko myös koronatodistuksen avaamiseen. Todistuksen saa myös tarvittaessa Finlasta.

Koronatodistuksen tavoitteena on helpottaa kansalaisten turvallista vapaata liikkuvuutta EU:ssa covid-19-pandemian aikana. Kansalaisen on itse selvitettävä kunkin kohdemaan vaatimukset.

 


18.6.2021 EU:n koronarokotustodistus käyttöön Suomessa 22.6.

Suomen kansallinen koronarokotustodistus päivittyy yhteentoimivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa 22.6. alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että 22.6. lähtien Omakannasta saa EU:n koronarokotustodistuksen.

Kansallisen rokotustodistuksen päivittämistä EU:n rokotustodistukseksi on aikaistettu, jotta kansalaisilla olisi käytössään EU-maissa yhteensopiva rokotustodistus mahdollisimman pian.

Lue lisää: https://stm.fi/-/eu-n-koronarokotustodistus-kayttoon-suomessa-22.6

 


15.6.2021 Pikakoronatesti oireettomille

Finlan Tampereen Lielahden työterveysasemalla voidaan ottaa PikaCovid-antigeenitesti oireettomille henkilöille.

Syy testaukseen voi olla esimerkiksi työ- tai lomamatkailu tai pääsy työmaalle. Asiakkaan on itse tarkastettava, että antigeenitesti riittää/hyväksytään haluttuun tilanteeseen. Testi voidaan ottaa myös esimerkiksi asiakkaidemme perheenjäseniltä.

Pakettihinta 109 €, joka sisältää ajanvarauksen, lähetteen, näytteenoton, testin teon ja mahdollisen todistuksen. Pikakoronatestiin voi tulla itse maksaen tai yrityksen maksamana. Oireettomien koronatestaus on Kela 0 -luokan toimintaa.

Varaa aika soittamalla (03) 2563 9555.

 


28.6.2021 Suomen kansallinen koronarokotustodistus saatavilla Omakannassa

Kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta 26.5. lähtien. EU:n yhteinen koronatodistus tulee Omakantaan heinäkuussa.

Omakannan kansallinen koronarokotustodistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Todistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista. Yleisesti matkustamista on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa.

Yleensä koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen.

Koronarokotustodistuksen voi näyttää Omakannasta puhelimen näytöltä tai sen voi tulostaa paperille. Todistuksessa on koodi, jonka avulla todistuksen aitouden voi todentaa.

Kansallisen koronarokotustodistuksen saa vain Omakannasta. Henkilöt, jotka eivät käytä Omakantaa eivätkä valtuuta toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat pyytää terveydenhuollosta muun todistuksen annetusta koronarokotuksesta.

Näin saat koronarokotustodistuksen Omakannasta:
1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Lisätiedot: https://www.kanta.fi/koronatodistus

 


14.4.2021 Seuraa aktiivisesti kuntasi koronarokotusten etenemistä – riskiryhmän 2 rokotuksen ovat alkaneet monessa paikassa

Koronarokotukset etenevät kunnissa eri tahtiin. Esimerkiksi Tampereella aloitetaan torstaina 15.4. yli 40-vuotiaiden, toiseen riskiryhmään kuuluvien henkilöiden rokottaminen. Riskiryhmään 1 kuuluvien 16–64-vuotiaiden rokotuksen myös jatkuvat. Perusterveidenkin rokotukset etenevät ripeästi ikäjärjestyksessä monessa kunnassa, joten ainakin yli 60-vuotiaiden työikäisten kannattaa seurata kunnan tiedottamista aktiivisesti.

Työikäisten ei kannata jäädä odottamaan, että työterveys hoitaa rokotukset. Työterveyshuollon toimijoilla ei ole vielä tarkkaa tietoa omasta roolistaan rokottajina.

Heti, jos täyttää rokottamisen kriteerit, kannattaa ehdottomasti hyödyntää kunnan palveluita.

RISKIRYHMÄT

Riskiryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
• Elinsiirto tai kantasolusiirto
• Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (ei tyvisolusyöpä)
• Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
• Vaikea krooninen munuaissairaus
• Vaikea krooninen keuhkosairaus
• Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
• Downin oireyhtymä

Riskiryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
• Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
• Vaikea sydänsairaus. muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
• Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
• Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
• Vaikea krooninen maksasairaus
• Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
• Uniapnea
• Psykoosisairaus
• Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

 


25.2.2021 Ajankohtaista koronasta – muistathan etävastaanotot

Etäpalveluiden käyttöä tulee suosia

Koronaviruksen takia on tärkeää, että yrityksenne henkilökunta voi käyttää työterveyden palveluita etänä chatin ja videon välityksellä. Etäpalveluiden käyttöönotosta ei aiheudu lisäkustannuksia yritykselle. Etäpalveluiden käytöstä laskutetaan voimassa olevan hinnaston mukaan.

Jos yrityksellänne ei vielä ole etäpalveluita, ja haluatte ne käyttöön, olethan yhteydessä omaan työterveyshoitajaasi tai asiakkuustiimi at finla.fi.

Jos teidän työterveyshuollon sopimukseenne kuuluvat etäpalvelut, kannattaa henkilökuntaa muistuttaa puhelimeen ladattavasta OmaFinla-sovelluksesta. OmaFinla löytyy mobiilisovelluksena puhelimen sovelluskaupasta, ja sen avulla voi olla vaivattomasti ja tietoturvallisesti yhteydessä työterveyshuoltoon.

Meillä Finlassa voi edelleen asioida turvallisesti myös fyysisillä vastaanotoilla, laboratoriossa ja röntgenissä. Runsaan etävastaanoton käytön vuoksi asemilla on väljää, ja siivousta on meillä tehostettu entisestään. Henkilökuntamme jää kotiin jo lievien infektio-oireiden ilmaantuessa. Koronavirustartunnan riski Finlassa asioidessa on siis erittäin pieni.

Toivomme, että Finlan työterveysasemilla asioivat asiakkaat käyttävät omaa kasvomaskia tai kirurgista suunenäsuojainta koko asemalla viettämänsä ajan. Samaten toivomme, että kaikki asiakkaat joko pesevät tai desinfioivat kätensä ennen vastaanottoa.

Muistathan kuitenkin edelleen, että muiden asiakkaiden ja henkilökuntamme terveyden suojaamiseksi, infektio-oireisena ei vastaanotolle saa tulla, lukuun ottamatta Lielahden infektiovastaanottoa. Olethan siis näissä tapauksissa aina ensin yhteydessä puhelimitse tai OmaFinlan chatin kautta.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote (25.2.2021 9.47)

• Uusia koronavirustartuntoja todettiin viikolla 7 eli ajalla 15.-21.2.2021 yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.
• Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia.
• Karanteeniin viikolla 7 asetettiin yli 11 000 henkilöä. Tämä on 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.
• Nämä tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viikoittaisesta seurantaraportista.

Hallitus on linjannut 25.2.2021 tiedotustilaisuudessaan

• Suomessa alkaa 8.3. alkaen kolmen viikon sulkutila ja hallitus toteaa poikkeusolot yhdessä presidentin kanssa.
• Tällöin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla mennään etäopetukseen toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.
• Lisäksi hallitus tuo eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta, kuitenkin niin että toimet eivät tulisi perustason alueilla käyttöön.
• Sulkutila koskee seuraavia alueita: Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi.
• Lisäksi hallitus suosittelee, että myös nämä alueet noudattavat uusia ohjeita: Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

 


 

16.2.2021 Kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksiin liittyen

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vastaa kansalaiskysymyksiin koronarokotuksista uusimmassa infektiotiedotteessaan. Kysymykset ja vastaukset löydät tämän linkin takaa.

 


8.2.2021 Koronavirustestien (PCR) korvausmäärä kasvaa ja -käytäntö muuttuu työnantajalle edullisemmaksi

Koronaviruksen PCR-testin Kela-korvausta on nostettu 100 euroon per testi. Korvaus maksetaan jatkossa sairaanhoitovakuutuksesta, kun se aiemmin maksettiin työtulovakuutuksesta. Uusi korvauskäytäntö astui Finlassa voimaan 1.2.2021.

Koronaoireisen henkilön koronavirustestin (PCR-testi) Kela-korvausta on Valtioneuvoston päätöksellä korotettu ainakin vuoden 2021 ajaksi. Aiemmasta poiketen testin korvaus ei kerrytä työterveysasiakkaan KL2-korvauksen enimmäismäärää ja on siksi työnantajalle aiempaa käytäntöä edullisempi.

Kela-korvaus koskee vain koronaoireisen henkilön PCR-testiä, joka on tehty lääkärin lähetteellä. Oireettomien henkilöiden testaaminen ei oikeuta Kela-korvaukseen. Myöskin muut oireisten työntekijöiden työnantajan maksamat koronavirustestit, kuten vasta-ainetestit, kirjataan edelleen KL2-luokkaan, samoin kuin testeihin liittyvät vastaanottokulut sekä positiiviseen tulokseen liittyvä jatkohoito ja -ohjaus.

Infektio-oireissa yhteydenotot edelleen Finlan asiakaspalvelun, chatin tai oman työterveyshoitajan kautta.

Muutoksen vuoksi otamme työterveysasiakkaiden oireisten työntekijöiden PCR-testien osalta käyttöön 1.2.2021 alkaen erillislaskutusmallin, jonka avulla voimme myöntää oireisten henkilöiden PCR-testeistä Kelan suorakorvauksen. Yritykselle jää maksettavaksi vain tutkimuksen omavastuuosuus, joka ohjataan työterveyslaskusta erilliselle laskulle. Asiakkaiden yksityisyyden suojan varmistamiseksi erillislaskuissa ei ole liitteitä tai osasto- ja kustannuspaikkatietoja.

Tämä korvausuudistus koskee niitä yrityksiä ja organisaatioita, joissa tehdään koronavirustestejä osana työterveyshuollon sairaanhoitoa.

 


29.1.2021 Ajankohtaista koronasta

On erittäin tärkeää muistaa edelleen suojautuminen ja turvavälit. Keräsimme tähän tärkeimmät muistisäännöt.

• 2 m etäisyys muihin ihmisiin on ensisijaista. Maskin käyttö ei poista etäisyyden merkitystä, mutta maskien tärkeys korostuu tilanteissa, joissa on mahdotonta pitää 2 m etäisyyttä.

• Käsien peseminen ja desinfiointi on edelleen tärkeää, muista myös desinfioida puhelin, näppäimistö, kahvat ja avaimet sekä auton ratti aika ajoin.

• Pienissäkin oireissa ota yhteys terveydenhuoltoon, testaaminen on tärkeää, jotta epidemiatilanne ei pahene.

• Koronarokotukset ovat alkaneet, mutta tämä ei poista muun suojautumisen ja 2 m etäisyyden pitämisen tarvetta. Rokote antaa suojaa vaikeita tautimuotoja vastaan, mutta vasta riittävän laumasuojan synnyttyä, voidaan rajoituksia ja suosituksia purkaa. Tätä ei todennäköisesti saavuteta vielä tämän vuoden 2021 aikana.

• Muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee, että vältät kokonaan matkustamista Britanniaan, Etelä-Afrikkaan ja Irlantiin. Myös kaikkea muuta matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille pitäisi rajoittaa vain välttämättömään. Muistathan noudattaa karanteeniohjeita, jotka löytyvät THL:n sivuilta.

 


13.1.2021 Koronarokotukset

Koronarokotukset ovat käynnistyneet Suomessa. Rokotusjärjestys on määritelty Suomen koronarokotestrategian mukaisesti siten, että ensimmäisenä rokotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, jotka hoitavat COVID-19 –potilaita ja ne, jotka työskentelevät hoivakodeissa. Seuraavaksi rokotetaan ikääntyneet henkilöt, sekä henkilöt joilla on vakavalla koronataudille altistavia sairauksia. Näiden ryhmien jälkeen rokotetaan koko muu väestö.

Rokotusten järjestämisestä vastuussa ovat kunnat. THL ohjeistaa kaikkia toimijoita rokotejärjestelyistä, rokotteiden jakelusta sekä rokottamisesta. Lisätietoja THL:n kotisivuilta.

Finla Työterveys tekee yhteistyötä kuntien kanssa ja mahdollisista rokotuksista työterveydessä sovitaan erikseen. Tiedotamme lisää saatuamme lisätietoja käytänteisiin liittyen.

 


2.11.2020 Koronaviruspandemian tilannekatsaus ja ennuste

Toimitusjohtajamme Anu Pekki osallistui 28.10.2020 keskustelutilaisuuteen, jossa käytiin läpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoiden näkemystä koronavirustilanteesta. Näkemys on, että uusia aaltoja on seuraavien 18-24 kuukauden aikajänteellä odotettavissa vielä useampia. Aaltojen esiintymistaajuutta ja voimakkuutta on vaikea ennustaa. Yksi mahdollinen skenaario on, että tämä koronavirus jää samalla tavalla kiertämään kuin influenssaviruksetkin.

Suomessa ensimmäiset pienimuotoiset rokotustoimenpiteet alkavat todennäköisesti Q1/2021. Rokote ei tule olemaan Suomessa laaja-alaisessa käytössä ennen H2/2021 ja teho voi olla influenssarokotteen luokkaa eikä rokotuskattavuudesta voida vielä sanoa mitään, tähänkin aikataulutukseen liittyy runsaasti epävarmuustekijöitä. Rokotteen tulee olla erittäin turvallinen, jotta sen käyttö esim. nuorimpien ikäluokkien (alle 30-vuotiaat) rokottamiseen, jotka sairastavat taudin lievänä, voidaan perustella. Riittävä turvallisuus voidaan osoittaa vasta eri maiden hyvin laajamittaisella käytöllä ja tämä mennee todennäköisesti vuoden 2022 alkuun.

Merkittävin työkalu pandemiaan vaikuttamiseksi on tällä hetkellä tartuntaketjujen katkaisu, missä Suomessa on monilla alueilla onnistuttu hyvin. Tärkeää on edelleen myös hyvä hygieniataso, jonka toivotaan jatkuvan pandemian jälkeenkin. Samoin merkittäviä tekijöistä ovat rajoitukset ryhmäkokoontumisiin ja ryhmäharrastuksiin. Myönteistä on, että koronaan vaikeimmin sairastuvien potilaiden hoitokäytännöt ovat kehittyneet harppauksin keväästä.

 


8.10.2020 Kasvomaskien käyttösuositus asiakkaille pääkaupunkiseudulla

Koronavirusepidemian edelleen kiihtyessä haluamme kiinnittää asiakkaidemme huomion suojautumiseen myös työterveyshuollossa asioidessa. Uudenmaan alueelle annetun suosituksen mukaisesti suosittelemmekin, että kaikki Finlan Helsingin, Espoon, ja Vantaan asemilla asioivat asiakkaat käyttäisivät kasvomaskia tai kirurgista suu- nenäsuojainta koko asemalla viettämänsä ajan.

Samaten toivomme, että kaikki asiakkaat joko pesevät tai desinfioivat kätensä ennen vastaanottoa. Käsienpesumahdollisuus ja käsidesit löytyvät kaikilta asemiltamme.

Pysytään terveinä ja tehdään parhaamme epidemian leviämisen estämiseksi!

 


28.9.2020 Koronavirustestaus edelleen tärkeää lievissäkin oireissa

Nyt kun koronavirusepidemia on Suomessa lähtemässä uudelleen leviämään kesän pitkän rauhallisen jakson jälkeen (kuten oheisesta kuvasta voidaan havaita), haluamme muistuttaa asiakasyrityksiämme aktiivisen koronavirustestauksen ja tartuntoja ehkäisevien toimenpiteiden tärkeydestä.

Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että lievissäkin ylähengitystieinfektion tai vatsataudin oireissa hakeudutaan koronavirustestaukseen, eikä mennä työpaikalle ennen kuin testitulos on varmistunut negatiiviseksi.

Testauskriteerit ja testiin hakeutuminen

Voimassa olevien ohjeiden mukaan:

Koronavirusnäyte otetaan, jos 14 vuorokauden sisällä ennen hoitoon hakeutumista on alkanut:
– akuutti hengitystieinfektio (yksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys) tai
– ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä

Testaukseen hakeutuminen onnistuu helposti Omaolo-palvelussa tehtävän oirekartoituksen kautta.

Uudenmaan asukkaiden käytössä on HUSin Koronabotti.

Jos yrityksenne ei ole tehnyt Finlan kanssa sopimusta koronavirustestauksesta, poissaoloa omalla ilmoituksella myöntävät esimiehet voivat ohjata työntekijän hakeutumaan suoraan testaukseen, jos tällä on edellä mainittuja oireita. Tässä tilanteessa ohjaus työterveyshuoltoon on tarpeen vain, jos oireet ovat niin vaikeita tai pitkäkestoisia, että on tarvetta työterveyshuollon ammattilaisten arviolle.

Jos yrityksellänne on sopimus koronavirustestauksesta Finlan kanssa, toivomme oireiden alettua pikaista yhteydenottoa joko puhelimitse tai chatin kautta testauksen järjestämiseksi. Testauskapasiteettia meillä on tällä hetkellä hyvin, ja vastausviiveet ovat myös palaamassa aiemmalle noin yhden-kahden vuorokauden tasolle.

Testejä voidaan tarvita toistuvasti

On myös hyvä huomata, että koronavirustestejä voidaan joutua ottamaan samalta henkilöltä useita. Jos esimerkiksi aiemmin on flunssan yhteydessä tehty testi, joka on ollut negatiivinen, se ei luonnollisesti sulje pois uuden tartunnan mahdollisuutta jatkossa. Näin ollen uusien oireiden ilmaantuessa oireettoman ajanjakson jälkeen, uusi testi tehdään samoilla kriteereillä kuin aiemmin testaamattomillakin.

Sairauspoissaolotodistusten kirjoittaminen ja töihin paluu

Jos henkilö on ohjattu oireiden perusteella koronavirustestiin, töihin paluuta ei voi suositella ennen kuin testitulos on valmistunut ja negatiivinen. Tämä koskee myös tilanteita, joissa oireet ovat menneet ohi ennen testiin pääsyä tai tuloksen valmistumista.

Sairauslomaa kirjoitetaan oireiden aiheuttaman työkyvyn aleneman perusteella kuten muutenkin infektio-oireisilla.

Tuloksen tai testin odottaminen oireettomana ei ole peruste sairausloman kirjoittamiselle. Ensisijaisesti tällöin suositellaan etätyötä. Ellei se ole mahdollista, yritys ja työntekijä sopivat keskenään, kuinka poissaolo hoidetaan.

Jos yrityksellänne on oma ohjeistus koskien esimerkiksi oireettomien päivien määrää ennen työhön paluuta, tai testausta ulkomaanmatkalta palattua, huomaattehan että teidän pitää sopia työntekijöiden kanssa, miten järjestelyt oireettomana odottamisen ajalta hoidetaan. Sairauspoissaolotodistusta ei näillä perusteilla voida kirjoittaa.

 


18.8.2020 Koronavirustestaus ja sairauspoissaolon tarve

Koronavirusepidemian nostaessa taas päätään Suomessa, viranomaisten suositukset ja ohjeet ovat myös tarkentuneet, ja syksyn mittaan tulee varmasti vielä monia muutoksia. Seuraamme Finla Työterveydessä aktiivisesti tilannetta ja noudatamme omassa toiminnassamme aina kulloinkin voimassa olevia ohjeita ja suosituksia.

Testausjonojen ja vastausaikojen pitkittyessä sairauspoissaoloihin ja töihin paluuseen liittyvät asiat mietityttävät varmasti monia. Tässä tiedotteessa Finlan tämänhetkinen käytäntö ja suositukset näihin liittyen.

 • Jos työntekijä on ohjattu oireiden perusteella koronavirustestiin, töihin paluuta ei voi suositella ennen kuin testitulos on valmistunut ja negatiivinen. Tämä koskee myös tilanteita, joissa oireet ovat menneet ohi ennen testiin pääsyä tai tuloksen valmistumista.
 • Sairauslomaa kirjoitettaessa arvioimme aina oireiden aiheuttaman työkyvyn alentumista suhteessa työn vaatimuksiin, samoilla perusteilla kuten muutenkin infektio-oireisilla.
 • Tuloksen tai testin odottaminen oireettomana ei ole peruste sairausloman kirjoittamiselle. Ensisijaisesti tällöin suositellaan etätyötä. Ellei se ole mahdollista, yrityksen ja työntekijän tulee sopia, miten mahdollinen poissaolo hoidetaan.
 • Jos koronavirustesti on otettu ja se on negatiivinen, töihin saa palata, kun vointi sen sallii. Täysi oireettomuus ei siis ole enää vaatimuksena töihin paluulle lääketieteellisin perustein, jos testi on negatiivinen. Asiakasyrityksillämme voi olla tästä poikkeavia, tiukempia käytänteitä, ja noudatamme luonnollisesti niitä yhdessä sovitulla tavalla.
 • Jos hengitystie- tai suolistoinfektio-oireista ei ole jostain syystä testattu koronavirusinfektion varalta, suosituksena on, että työhön saa palata vasta yhden tai kahden (sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat) oireettoman päivän jälkeen, kuten aiemminkin.

Oma työterveyshoitajanne vastaa mielellään mahdollisiin kysymyksiin.

 


19.5.2020 Muutoksia asemien aukioloissa

Koronaepidemian takia asiakasvirtamme on vähentynyt joillakin työterveysasemilla, tämän takia aukioloajoissa on muutoksia:

 • Espoo asema suljettuna perjantaipäivät 31.5.2020 saakka.
 • Munkkisaaren asema suljettuna keskiviikkoisin ja perjantaisin 31.7.2020 saakka
 • Lokomonkadun työterveysasemamme on suljettuna perjantait 3.7.2020 saakka

29.4.2020 Muutoksia Kelan tuissa ja palveluissa

Moniin Kelan myöntämiin tukiin on tullut muutoksia koronan vuoksi. Esimerkiksi työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian vuoksi väliaikaisia muutoksia, jotka parantavat työttömyysturvan ehtoja ja tasoa. Lisäksi väliaikainen epidemiatuki korvaa niiden henkilöiden ansionmenetystä, jotka joutuvat epidemian aikana ottamaan palkatonta vapaata työstään lapsen hoitamisen takia.

Lue lisää Kelan sivuilta.


23.4.2020 Koronavirustestausta laajennetaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut hiljattain uudet koronaviruksen testauksen kriteerit, ja sekä Pirkanmaan että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit ovat sen mukaisesti päivittäneet omat kriteerinsä. Myös Finlassa noudatetaan näitä ohjeita, joiden mukaan akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneita ohjataan koronavirustestaukseen nyt aiempaa herkemmin.

Jos sinulla on
– Akuutin hengitystieinfektion oireet (yksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju/makuaistin menetys)
TAI
– Ripuli/vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä

ota yhteyttä Finlaan puhelimitse (03 25639555) tai chatin kautta.

Vakavissa oireissa ja Finlan aukioloaikojen ulkopuolella, ota puhelimitse yhteys oman kotikuntasi koronavirusneuvontaan tai päivystykseen.


22.4.2020 Älä unohda muita sairauksia koronan aikana

Koronavirusepidemian aikana on erityisen tärkeää huolehtia, että muut perussairaudet ovat hyvässä hoitotasapainossa. Näin ollen esimerkiksi diabeteksen, astman, verenpainetaudin tai sydänsairauksien seurantakäyntejä ja tutkimuksia ei missään nimessä kannata keskeyttää tai lykätä.

Meillä Finlassa voi edelleen asioida turvallisesti myös fyysisillä vastaanotoilla, laboratoriossa ja röntgenissä. Runsaan etävastaanoton käytön vuoksi asemilla on väljää, ja siivousta on meillä tehostettu entisestään. Henkilökuntamme jää kotiin jo lievien infektio-oireiden ilmaantuessa, ja infektio-oireisten asiakkaiden hoito on keskitetty Lielahden asemalle. Koronavirustartunnan riski Finlassa asioidessa on siis erittäin pieni.

Muistathan kuitenkin edelleen, että muiden asiakkaiden ja henkilökuntamme terveyden suojaamiseksi, infektio-oireisena ei vastaanotolle saa tulla. Olethan siis näissä tapauksissa aina ensin yhteydessä puhelimitse tai chatin kautta.


6.4.2020: Finlassa aloitetaan koronavirusinfektion (COVID-19) laboratoriotutkimukset 8.4.2020

Pirkanmaan alueella teemme testauksen itse yhteistyössä Fimlabin kanssa. Näytteet otetaan Lielahden asemalla. Testiin pääsee vain lääkärin etävastaanotolla tekemällä lähetteellä. Testin hinta on 195.00 € ja lisäksi laskutetaan hoitajan ja lääkärin ajankäytöstä voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Pirkanmaan alueen ulkopuolella tarjoamme testausta yhteistyössä Terveystalon kanssa. Terveystalossa tehdyn testin hinta on 195.00 € ja lisäksi laskutetaan Terveystalon chat-lääkärin palvelu (lähetteen teko ja tulosten ilmoittaminen) Terveystalon hinnaston mukaisesti. Finlan hoitajan ja lääkärin ajankäytöstä laskutamme voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

Näytteenottoon ohjauksessa noudatamme THL:n ja sairaanhoitopiirien suosituksia, joten testaus kohdistuu ensisijaisesti yhteiskunnan toiminnan tai yrityksen toiminnan jatkumisen kannalta kriittisissä tehtävissä oleviin, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos olette kiinnostuneita hankkimaan mahdollisuuden testaukseen työntekijöillenne, olkaa yhteydessä omaan työterveyshoitajaanne. Testauksesta tehdään lisäys työterveyshuoltosopimukseenne, ja testaus voi alkaa vasta kun lisäys on tehty ja allekirjoitettu.


25.3.2020: Tietoa koronavirustestauksesta

Koronavirustestauksessa noudatetaan koko valtakunnassa THL:n ja paikallisen sairaanhoitopiirin ohjeistuksia. Ohjeita on velvoitettu noudattamaan sekä yksityispuolella että julkisella puolella. Uutisointi ja eri toimijoiden ilmoitukset testauksen aloittamisesta ovat lisänneet Finlan asiakkaissa kysymyksiä siitä, pääseekö muilla työterveystoimijoilla helpommin testiin. Jos virallisia ohjeistuksia noudatetaan, näin ei pitäisi olla. Pullonkaulana testaamiselle ei ole näytteenotto vaan testien analysointikapasiteetti, jota pyritään aktiivisesti nostamaan valtakunnallisella tasolla. Ennen kuin se on riittävä, on tärkeää, että testeihin ohjautuvat vain ne potilaat, joiden hoitamisessa testituloksella on suurin vaikutus.

Finla Työterveydessä on päätetty, että tällä hetkellä ohjaamme koronaepäilyt julkisen puolen arvioon, jos mielestämme henkilön testaaminen koronaviruksen osalta tulee kyseeseen. Seuraamme aktiivisesti potilaan vointia ja hoidon toteutumista. Testaus on toiminut mielestämme hyvin ja linjausten mukaisesti. Julkisella puolella yleisvaarallisen tartuntataudin hoitamisesta ei aiheudu yritykselle kustannuksia ja tämä toimintatapa säästää siten yrityksen kustannuksia nyt taloudellisesti muutenkin kuormittavassa tilanteessa.

Mikäli Finlan asiakasyrityksillä on halukkuutta siihen, että hoidamme koronatestauksen meillä, saamme asian muutamassa päivässä toimimaan. Kriteerit ovat kuitenkin samat koko alueella, joten tämä ei lisää sellaisten henkilöiden testaamista, jotka eivät kuulu kriteereiden piiriin. Jos testauksia aletaan hoitamaan Finlassa, aiheutuvia kustannuksia ovat varsinaisen näytteen hinnan lisäksi lääkärinarvio, näytteenottomaksu ja jatkotoimien järjestäminen testituloksen valmistuttua. Mikäli testaus toteutetaan yksityisen puolen toimintana esimerkiksi Finlassa, vastaa asiakasyritys kustannuksista.


19.3.2020 EK: Korona ja työehdot

EK:n työmarkkinajuristit ovat koonneet 10 kysymystä ja vastausta otsikolla koronavirus ja työehdot.

Linkki EK:n sivuille.


18.3.2020 Jos epäilet koronavirusta, voit tehdä nettitestin viranomaisten OmaOlossa

Terveysalan asiantuntijat eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), valtion omistama SoteDigi ja Kustannus Oy Duodecim ovat laatineet verkossa tehtävän testin, jossa kuka tahansa kansalainen voi testata omia oireitaan ja saada arvion, onko tarvetta hoitotoimiin.

Linkki palveluun: https://www.omaolo.fi/


17.3.2020 Muutoksia Finla Työterveyden vastaanotoissa epidemian aikana

Jotta voimme taata parhaan mahdollisen palvelutason asiakkaillemme ja ehkäistä koronaviruksen leviämistä mahdollisimman tehokkaasti, olemme tehneet muutamia muutoksia vastaanottotoimintaamme. Muutokset tulevat voimaan 17.3.2020.

1. Lievät hengitystie- ja flunssaoireet tulee sairastaa kotona omalla ilmoituksella/esimiehen luvalla.
• Lieviä oireita ovat mm. nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky ja kuume. Kotona pitäisi pysytellä niin kauan, että oireet loppuvat.
• Terveydenhuoltoon ollaan yhteydessä puhelimitse/chatin kautta vain, .
• Jos sinulla on vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilan laskua tai flunssa johon tarvitset terveydenhuollon henkilöstön ohjantaa ja neuvontaa, ota ensin yhteyttä omaan työterveyshoitajaasi tai asiakaspalveluumme puhelimen (03 25639555) tai chatin / videovastaanoton välityksellä!

2. Hengitystieoireisten vastaanotot
• Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, ota ensin yhteyttä omaan työterveyshoitajaasi tai asiakaspalveluumme puhelimen (03 25639555) tai chatin / videovastaanoton välityksellä. Täältä sinut ohjataan tarvittaessa vastaanotolle.
Pirkanmaan alueella kaikki hengitystieinfektiovastaanotot keskitetään Lielahden asemalle, josta muu toiminta siirretään pois.

3. Millään Finlan asemalla ei oteta vastaan asiakkaita ilman ajanvarausta
• Finlan asemien päivystysvastaanotot ilman ajanvarausta lakkautetaan vallitsevassa tilanteessa.
• Kaikki vastaanottotoiminta, myös hoitajien vastaanotot, menevät siis jatkossa ajanvarauksen kautta.


10.3.2020 TAYS:n neuvontapuhelin

Pirkanmaalaiset voivat myös soittaa Taysin avaamaan neuvontapuhelimen, josta voi kysyä ohjeita, mikäli epäilee koronavirusinfektiota, puh. 03 311 65333. Numero on käytössä ympäri vuorokauden.


2.3.2020 Tiedote koronavirukseen liittyen

Jos epäilet koronavirustartuntaa, ota ensin yhteys puhelimitse asiakaspalveluumme (03) 2563 9555 ja saat ohjeet hoitoon hakeutumisesta.

Koronavirusta voi epäillä, jos sinulla on

 1. akuutin hengitystieinfektion oireita kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengitysvaikeus
  SEKÄ
 2. 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua jompikumpi seuraavista toteutuu:
  Oleskellut epidemia-alueella TAI ollut läheisessä kontaktissa laboratoriovarmistetun tapauksen kanssa

Ole tällöin viiveettä yhteydessä PUHELIMITSE (03) 2563 9555 työterveyshuoltoon tai oman paikkakunnan sairaalan päivystykseen.

Epäselvissä tilanteissa voit kontaktoida omaa vastuutyöterveyshoitajaa tai Finlan asiakaspalvelun sairaanhoitajaa.

Suomessa tärkeintä on nyt hengitystieinfektioiden ajankohtana hyvä käsihygienia sekä suun suojaaminen yskittäessä. Suu- ja nenämaskeille ei ole THL:n suosituksen mukaan tarvetta.

Alla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote koskien Wuhanin koronavirusta. Linkin kautta voi seurata ajankohtaista tilannetta, tietoja päivitetään alla olevalle sivulle jatkuvasti.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus

Työterveyslaitos on lisäksi koonnut kattavan toimintaohjeen työnajantajalle koronavirusepidemiaan varautumiseksi: https://www.ttl.fi/tyoterveyslaitoksen-toimintaohje-yrityksille-koronavirusepidemiaan-varautumiseksi/

Käytäthän kasvomaskia kaikilla vastaanotoillamme.

Kaikki vastaanottomme vain ajanvarauksella.