Allergiaviikko 8.–14.4.2019

Tällä viikolla vietetään jokakeväistä allergiaviikkoa. Se on Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n kampanja, jota on järjestetty jo lähes 20:n vuoden ajan. Sen tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomiota herkkyyksiin ja allergioihin, auttaa allergisten arjessa ja lisätä tietoisuutta allergioiden yleisyydestä. Näihin tavoitteisiin pureudutaan vuosittain vaihtuvan teeman avulla, ja lisäksi kevät ajankohtana muistuttelee monia allergian olemassaolosta katu- ja siitepölyjen lisääntyessä.

Tänä vuonna allergiaviikkoa vietetään osana Allergia-, Iho- ja Astmaliiton 50-vuotisjuhlavuotta.

Mitä allergia oikeastaan on?

Allergiassa kehon immuunijärjestelmä hyökkää allergiaa aiheuttavaa ainetta, eli allergeenia vastaan. Immuunijärjestelmä suojelee meitä normaalisti taudinaiheuttajilta, kuten viruksilta tai bakteereilta, mutta allergiatapauksessa keho reagoi, vaikka aine ei sinänsä aiheuttaisikaan haittaa elimistölle. Allergiatyypit voidaan jaotella välittömään allergiaan ja viivästyneeseen allergiaan sen mukaan, kuinka nopeasti oireet kehittyvät allergeenille altistumisen jälkeen.

Välittömän, eli atooppisen allergian oireisiin kuuluvat esimerkiksi kutina, nokkosihottuma, allerginen nuha, atooppinen ihottuma ja anafylaktinen reaktio. Taipumus välittömään allergiaan on usein perinnöllistä ja oireet ilmenevät tavallisesti viimeistään tunnin kuluttua altistumisesta.

Viivästynyt allergia ilmenee nimensä mukaisesti viiveellä: allergeenille altistutaan ensin pitkäaikaisesti, minkä jälkeen oireet kehittyvät hitaasti – useiden tuntien tai muutaman päivän kuluttua. Useimmiten viivästynyt allergia on kosketusallergiaa, joka ilmenee ihottumana.

Allergia ja työ

Monesti välittömät allergiat ovat niin lieviä, että ne eivät aseta rajoitteita työn tekemiselle tai ammatinvalinnalle. Lisäksi välittömät allergiat saattavat hävitä ajan kuluessa ja niitä voidaan lievittää allergialääkkeillä. Mahdollisuudet allergeeneilta suojautumiseen vaihtelevat kuitenkin allergian tyypin, vaikeusasteen ja aiheuttajan mukaan: joissakin ammateissa altistutaan allergeeneille päivittäin, ja näissä allergia saattaa aiheuttaa ongelmia etenkin silloin, jos allergiaa on ilmennyt lapsuudessa. Jos allergiaoireita ilmenee työssä tai vapaa-ajalla, niiden syy on tarpeen selvittää.

 

Lisää allergiaviikosta voit käydä lukemassa Allergia-, Iho-, ja Astmaliitto ry:n sivuilta.