Havi

Kynttilöiden valmistusta Havin tehtaalla Riihimäellä.

”Finlan joustavuus vieritti kiven sydämeltä”

Riihimäellä sijaitseva Havin tehdas on Suomen ainoa teollinen kynttilätehdas. Täysin kotimaisia kynttilöitä valmistavalla Havilla on pitkät perinteet, sillä tuotanto alkoi jo vuonna 1829. Yritys arvostaakin kotimaisuutta ja jatkuvuutta myös työterveyskumppanin valinnassa.

”Kynttilätehtaan lisäksi Havilla on Imatralla toinen yksikkö, jossa valmistetaan esimerkiksi lautasliinoja ja muita kattaustuotteita”, kertoo Riihimäen kynttilätehtaan tehdaspäällikkö Päivi Määttä. ”Lisäksi meillä on outlet-myymälöitä useammassa kaupungissa ja myyntikonttori Espoossa.”

Joustavuus ja kotimaisuus saivat valitsemaan Finlan

Alun perin Havin ja Finlan yhteistyö alkoi, kun Finla Työterveys Oy osti Riihimäen Työterveys ry:n liiketoiminnan, joka vastasi aiemmin myös Havin kynttilätehtaan henkilöstön työterveydestä. Yhteistyö meinasi kuitenkin olla katkolla, kun Finlan Riihimäen yksikkö lakkautettiin.

”Me kartoitimme siinä vaiheessa muita toimijoita, mutta päädyimme lopulta jatkamaan Finlan kanssa”, Määttä muistelee. ”Käytännön tekijöistä vaakakupissa painoivat kilpailukykyinen hinta sekä yhteinen historia, jonka myötä olimme Finlalle jo tuttu asiakas. Suurimman vaikutuksen teki kuitenkin Finlan joustavuus. Vaikka lähin yksikkö on Hämeenlinnassa, he tahtoivat palvella meitä mahdollisimman kattavasti, joten työterveyshoitaja ehdotti, että hän voisi pitää tarpeen vaatiessa vastaanottoa tehtaallamme.”

Muilla yksiköillä on paikkakunnillaan omat työterveyden toimipisteet. Siksi tämä erityisjärjestely helpottaa myös Riihimäen tehtaan työntekijöiden arkea.

”Myös Finlan kotimaisuus on meille erittäin tärkeää”, Määttä lisää.

Monenlaista tukea työhyvinvoinnin ylläpitoon

Määtän mukaan ennaltaehkäisevä, suunnitelmallinen yhteistyö sekä varsinainen sairauksien hoito ovat yhtä tärkeitä osatekijöitä toimivassa työterveyshuollossa.

Alalla tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat tyypillinen ammattiongelma, ja niiden ehkäisyä onkin käyty läpi yhdessä työfysioterapeutin kanssa. Ergonomia-asioiden tarkastelu on avannut Määtän mukaan työskentelyyn uusia näkökulmia, ja niitä koitetaan nyt sisällyttää työarkeen suositusten mukaisesti.

”Tärkeintähän on, että työntekijät ovat terveitä”, Määttä toteaa. ”Muutokseen totuttelu ottaa oman aikansa. Myös etävastaanottoa ja muita digitaalisia palveluita on jo kokeiltu, mutta ne eivät tietenkään kata aivan kaikkia tarpeita. Siksi on todella tärkeää, että työterveyshoitaja on läsnä.”

Hän myöntää lopuksi, että Finlan joustavuus tuli jopa jonkinlaisena positiivisena yllätyksenä.

”Totta kai itseltänikin vierähti iso kivi sydämeltä. Finlan joustavan vastaantulon ansiosta henkilöstömme ei tarvitse aina matkustaa toiselle paikkakunnalle päästäkseen työterveyden ammattilaisen luokse.”